Denník N

Boris Zala: Kotleba neprichádza do úvahy

Boris Zala bol na začiatku 90. rokov predsedom Sociálnodemokratickej strany. Od roku 2000 bol členom predsedníctva Smeru, v rokoch 2009 až 2019 pôsobil v europarlamente. Foto N - Tomáš Benedikovič
Boris Zala bol na začiatku 90. rokov predsedom Sociálnodemokratickej strany. Od roku 2000 bol členom predsedníctva Smeru, v rokoch 2009 až 2019 pôsobil v europarlamente. Foto N – Tomáš Benedikovič

Europoslanec Smeru Boris Zala, ktorý sledoval voľby v centrále strany, hovorí, že Smer robí chybu, keď považuje Slovensko za konzervatívnu krajinu.

Ako si vysvetľujete úspech Mariana Kotlebu?

Celkovou neistotou, ktorá vznikla medzi obyvateľstvom. Je to klasika – Kotleba ponúka jasné, jednoduché riešenie a v určitej časti obyvateľstva, ktorá je náchylná na takéto riešenia, to vyvoláva dôveru.

Časť analytikov hovorí, že je za to zodpovedný aj Robert Fico svojou rétorikou v utečeneckej kríze. Je to tak?

Neviem to posúdiť, je to sociologický rozmer. Určite môže existovať moment, že radikálna rétorika nemusí znamenať, že toho voliča pritiahnem ja. Môže to znamenať aj to, že ho posunie niekde inde.

Ako ste vynímali rétoriku Roberta Fica a predvolebnú kampaň na tému utečencov?

Je to spôsob, ktorý si zvolil Robert Fico. Ja by som určite zvolil inú rétoriku, že áno, sú tu hrozby, ktoré sú spojené s utečeneckou krízou, je tu však vláda, ktorá je schopná sa s nimi vnútorne vyrovnať, lebo je to aj jej povinnosťou. Kládol by som dôraz na istotu, ktorú občanom vláda ponúka – od ministerstva vnútra, azylové procedúry, spravodajské služby. Stiahol by som pozornosť na to, že vláda garantuje, že riziká spojené s migráciou sa minimalizujú.

Prebehne v strane diskusia o tom, či bola kampaň v utečeneckej kríze vedená správne?

Vôbec si nemyslím, že utečenecká téma bude osobitnou debatou o kampani. Určite sa kampaňou ako celkom bude zaoberať niekoľko predsedníctiev.

Aj pre túto tému vznikla otázka, či je Smer stále sociálnou demokraciou. Podľa vás je?

Za oveľa vážnejší problém považujem to, že Smer sa priklonil ku koncepcii, že Slovensko je prevažne konzervatívna krajina, a spôsob, akým oslovuje voličov, má konzervatívny charakter. Toto je kardinálna chyba, ktorá sa stala, pretože ja si myslím, že Slovensko vo väčšinovej miere nie je konzervatívne, a teda je prístupné aj témam, ktoré nemajú konzervatívny charakter, a je tam priestor na rozvinutie sociálnodemokratických vecí. Tu niekde nastal ten problém, nie v rétorike o utečencoch.

Prečo to tak je?

Je to nesprávna konštrukcia, chybná premisa. Aj tieto voľby ukázali, že Slovensko nie je konzervatívne. Dôkazom toho je aj pád KDH, ktoré 25 rokov poctivo rieši problém rodiny z ideologického pohľadu. Na druhej strane získa percentá vymyslená koncepcia rodiny Borisa Kollára.

Jeho rodina je skôr liberálna.

Aj preto hovorím, že Slovensko nie je vo väčšine konzervatívne. Pokladám to za úplne kľúčovú vec, už od prezidentských volieb, kde prvý rozhovor Roberta Fica bol o jeho vzťahu k cirkvi. Tu niekde sa Smer možno zľakol klasických sociálnodemokratických tém.

Vláda, ktorá sa ponúka Robertovi Ficovi, je SNS a Kotleba. Robert Fico jasne nepovedal, že s Kotlebom určite nie. Viete si takú vládu predstaviť?

Nie a v ani jednej diskusii, ktoré som absolvoval, som sa nedostal k tomu, že by bol ktokoľvek náchylný urobiť koalíciu s Kotlebom. Opačne, táto väzba je jednoznačne vylúčená. Aj Peter Pellegrini jasne povedal, že Smer je jasnou proeurópskou stranou, sme členmi NATO a neuznávame rasizmus. Tým je povedané všetko, akurát nebola priamo označená ĽS NS. Môžem si dovoliť povedať, že nie, Kotleba neprichádza do úvahy.

Ako vnímate SNS?

Podľa toho, čo som zaregistroval, urobila výrazné posuny. Dnes je to skôr rázusovská SNS a odsunula sa od výraznej ľudáckej tendencie, ktorá tam predtým bola prítomná. Poznám aj konkrétnych ľudí. Pán Paška bol môj kolega v europarlamente a je to slušný, umiernený človek. Rovnako Tóno Hrnko, ktorý je môj starý spolužiak a je šéfom inštitútu NATO na ministerstve obrany. Tu vidím dvere otvorené.

Musel by sa však pridať Bugár s Procházkom.

To je jasné, ale ja teraz matematiku neriešim, to už bude na taktike Roberta Fica. Iba otvorene hovorím, čo si myslím. Určite príde k historickému kompromisu na pravicovej strane, o ktorom sa tak hovorí, kompromis medzi Mostom a SNS, ale aj ďalší kompromis s inými stranami, no to nie je každodenný život vládnej koalície. To, čo sa dnes slávnostne vyhlási, môže byť o dva mesiace už niečo, čo piati partneri nebudú vedieť zniesť. Som preto k tomu kompromisu veľmi skeptický.

Zatiaľ sa zdá, že väčšiu šancu na zostavenie vlády má Richard Sulík.

No ale vzniká ten istý problém medzi Mostom a SNS. Je to úplne patová situácia.

Zohrá podľa vás rolu pri vyjednávaniach o budúcej vláde argument, že čoskoro predsedáme EÚ?

Myslím, že nie. To, že sme v predsedníctve, nech už to dopadne akokoľvek, nám nijako neuškodí. Dá sa to urobiť aj veľmi rutinným, údržbárskym spôsobom. Akurát predsedajúca krajina môže presadiť dve, tri svoje témy, o toto by sme prišli, no nemám žiadne obavy vo vzťahu k EÚ ako k celku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Smer

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie