Denník N

Občan v exekúcii: Volič, ktorý sa mohol v sobotu naplno prejaviť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sľuby Borisa Kollára o exekučnej amnestii videli len na Youtube desaťtisíce voličov.

Nikto na Slovensku netuší, koľko ich vlastne je – ľudí, ktorí sa ocitli v dlhovej pasci a nedokážu sa z nej dostať.

Môžu ich byť desaťtisíce, skôr až státisíce. A nie sú jednoznačne spojení so žiadnym krajom, s profesiou či dosiahnutým vzdelaním.

Občan v exekúcii sa však v sobotu vo voľbách mohol prejaviť viac, než sa dalo donedávna predstaviť – hlasovaním za strany, ktoré sa vymedzujú voči celému systému.

Video: Boris Kollár sľubuje voličom exekučnú amnestiu

Rozčúlený milionár

Po ich hlasoch cielene išlo hnutie Sme rodina Borisa Kollára, ktoré im sľubovalo exekučnú amnestiu.

„Keď štát vedel oddlžiť banky alebo Váhostav, teraz musí prísť rad aj na ľudí,“ hovoril rozčúlený Kollár na predvolebnom videu, ktoré malo na kanáli Youtube takmer 190-tisíc zobrazení.

Podľa kollárovcov téma nakoniec aj zafungovala. „Bol to nepochybne jeden z dôvodov nášho úspechu,“ hovorí Milan Krajniak, ktorý bol dvojkou Kollárovej kandidátky.

Kollár išiel takmer na istotu. Exekúcie totiž doteraz nestáli politikom takmer za žiadnu pozornosť. „Táto téma nemá taký emocionálny náboj. Chýba jej dramatickosť, ktorá by pritiahla médiá a rýchle vyjadrenia politikov,“ hovoril už vlani v lete Peter Hodál, advokát bratislavskej pobočky medzinárodnej kancelárie White & Case.

Problémy spojené s exekúciami pritom už dlho ovplyvňujú celú spoločnosť. „Je až zarážajúce, že to nie je osobitnou témou pre kompetentných,“ dodal Hodál.

Nezáujem štátu

Ľuďom v exekúciách sa spravidla venujú len občianske či spotrebiteľské združenia a neziskové organizácie. O absolútnom nezaujme štátu svedčí už len samotný fakt, že doteraz k tejto téme neexistujú ani žiadne relevantné čísla.

„Poznáme len absolútny počet exekúcií, ktoré vyplývajú zo štatistík súdov. Nikto však nevie, o koľko fyzických osôb presne ide alebo pre aké dlhy boli exekúcie uvalené,“ dodáva Hodál.

Kollárovo hnutie v kampani operovalo dokonca s číslom jeden milión. Toľko ľudí môže byť podľa kollárovcov priamo či nepriamo zasiahnutých exekúciami.

„Nehovorím, že v exekúcii je na Slovensku až milión ľudí. Ale keď máte rodinu, kde je vedená exekúcia voči jednému členovi, tak to automaticky zasahuje ďalších troch,“ hovorí Krajniak.

Môže to byť ktokoľvek

O človeku v exekúcii panuje predstava, že ide spravidla o nezodpovedného jedinca, ktorý si nabral spotrebné úvery a tým sa dostal do dlhovej pasce.

No Kollárovo hnutie rado prízvukuje, že do exekúcie sa mohol dostať prakticky ktokoľvek. „Môže ísť napríklad o živnostníkov, ktorým štát vyrubil vysoké preddavky na dani. Alebo o ľudí, ktorí prišli o prácu, nedokázali splácať hypotéku,“ hovorí Krajniak.

Je zrejmé, že zďaleka nie každý exekvovaný človek sa mohol prejaviť aj vo voľbách. Značnú časť tejto skupiny totiž tvoria ľudia bez domova, z ktorých mnohí ani voliť nemôžu.

„Často nemajú ani doklady, nezdržujú sa v mieste trvalého bydliska alebo jednoducho na akékoľvek voľby rezignovali,“ hovorí Sergej Kára, predseda občianskeho združenia Vagus, ktoré sa venuje ľudom bez domova.

Aspoň sa diskutuje

Lenže tí, ktorým sa podarilo vyhnúť životu na ulici, už mohli svoje volebné preferencie prejaviť naplno.

„Žije sa im ťažko. Nezriedka museli majetok previesť na príbuzných a pracujú načierno, aby im nebolo čo zabaviť. U takýchto ľudí prirodzene rastie frustrácia,“ dodáva Kára.

Keď už nič iné, podľa Káru je na voľbách pozitívne aspoň to, že sa o exekúciách začalo viac rozprávať.

„Na Slovensku je bežnou praxou, že sa z dlhu 100 eur po nejakom čase stane 400 eur, pretože to takto umožňujú zákony. Doteraz však táto téma zostávala prehliadaná,“ poznamenáva Kára.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Boris Kollár

Sme rodina

Voľby 2016

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie