Denník N

Lipšic: Fico urobil s Matovičom rovnakú chybu ako s Kiskom

Gábor Grendel s predsedom Novy Danielom Lipšicom. Foto – TASR
Gábor Grendel s predsedom Novy Danielom Lipšicom. Foto – TASR

Daniel Lipšic sa na kandidátke OĽaNO prekrúžkoval na druhé miesto. Hovorí, že SNS by sa mala prikloniť k pravici aj pre blízky ekonomický program.

Ako hodnotíte svoj výsledok?

Celkový výsledok, ktorý sme ako kandidátka dosiahli, je veľmi dobrý. Dôležitejšie však je, či vieme zostaviť stredopravú vládu.

Nova má dvoch poslancov – vás a Gábora Grendela. Je to dosť?

Prvá trinástka bola vystavaná z nezávislých ľudí a ťažko hovoriť, kto má bližšie k OĽaNO alebo k Nove. Náš výsledok je taký, aký sme očakávali, keď sme ohlásili koalíciu.

Nepomohlo vám, že Robert Fico pred voľbami otvoril kauzu Matovičovho daňového priznania?

Mohlo nám to pomôcť. Urobil takú istú chybu, ako keď útočil na Andreja Kisku v prezidentských voľbách. Je to podľa mňa vážnejšie, ako len nejaká taktická chyba. Neviem si predstaviť žiadneho premiéra v krajinách EÚ, že začne mesiac pred voľbami listovať v daňových dokumentoch opozičného lídra. Taký premiér by musel podať demisiu do dvoch dní. Ak je v tejto veci niekto podozrivý zo spáchania trestného činu, tak je to Robert Fico. Je úplne jedno, ako sa dostal k daným dokumentom, no to, že ich zverejnil, je trestný čin.

Ako vnímate výsledok KDH?

S určitým smútkom. V KDH je stále veľa dobrých a slušných ľudí, ale skostnatelosť KDH, pre ktorú som aj ja zo strany odišiel, nevedelo vedenie prekonať a je to škoda.

Nepoškodilo KDH, že ste odišli vy alebo Radoslav Procházka?

Odišli sme práve preto, že väčšinové vedenie KDH nemalo reálny záujem modernizovať KDH, priniesť do politiky nových ľudí a nový program. Pamätám si to, keď som z KDH odišiel. Posledným impulzom bolo, keď som  po prehratých voľbách na predsedníctve v Papierničke povedal, že potrebujeme reštart, nový program, ktorý osloví ľudí. Reakcia väčšiny kolegov bola, že čo rozprávam – máme osem percent a všetko je v poriadku. Vtedy som si uvedomil, že keby som tam zostal, tak by sme sa spolu trápili. Ale nikdy som im nič zlé neprial.

Do parlamentu sa za Sme rodina dostal váš bývalý poradca na ministerstve vnútra Milan Krajniak alebo manželka vášho bývalého riaditeľa kancelárie Vladimíra Pčolinského. Aký máte s Krajniakom vzťah?

Poznáme sa dlhé roky. Odkedy sa rozhodol kandidovať za Sme rodina, tak sa stretávame, lebo sme susedia, ale o politike sa až tak nerozprávame. Teraz je šanca vytvoriť vládu bez Roberta Fica a myslím, že sa o to máme pokúsiť.

Budete vedieť aj vďaka Krajniakovi spolupracovať so Sme rodina?

Nebudem hovoriť, čo som mu oznámil v súkromnom rozhovore, keď mi povedal, že bude kandidovať za Sme rodina, lebo by to bolo nekorektné, ale naďalej spolu dobre vychádzame, aj keď sme sa politicky rozišli. Milan je človek, ktorého odvaha je v politike dôležitá. Viem, že dve tretiny ľudí nám dali mandát vytvoriť vládu bez Fica. Ak si teraz budú kolegovia vyčítať, kto komu čo povedal pred voľbami, zobral percentíčko, tak to je zle. Vyzval by som k veľkorysosti a k nadhľadu. Nejde o nás a naše vzťahy, ale musíme byť nad vecou. Je to záujem krajiny.

Pravicová vláda nemôže vzniknúť bez SNS.

Alebo bez podpory SNS.

Ako vidíte šancu, že SNS pôjde skôr s vami ako s Robertom Ficom?

Neviem, ako sa SNS rozhodne, ale ľudia rozhodli, že by sme sa mali pokúsiť vytvoriť vládu bez Roberta Fica.

Prečo by sa SNS mala prikloniť k vám?

V mnohých oblastiach programu, v prípade ekonomických reforiem, zníženia odvodov, naštartovania podnikania, má bližšie k stredopravým stranám. Určite budeme spolu rokovať.

Ak by takáto vláda vznikla, boli by ste znovu ministrom vnútra?

Neviem. Považoval by som za predčasné a trúfalé hovoriť o akýchkoľvek funkciách. To je rozhodnutie na úplne iný deň.

Môže sa pohnúť odhaľovanie zločinov, ak bude vo vláde SNS?

Ak chceme s krajinou pohnúť ďalej, bude to nevyhnutné. Nepotrebujeme na to zmeniť veľa zákonov, ale zmeniť štyroch kľúčových ľudí – generálneho prokurátora, špeciálneho prokurátora, policajného prezidenta a šéfa NAKA. Mnohé biele goliere by začali zo Slovenska radšej utekať.

Prečo by na tom mala mať záujem SNS, keď tam viac ľudí malo podozrivé kšefty?

Je to nevyhnutný predpoklad na to, aby sa Slovensko stalo normálnou krajinou. Aj v Čechách urobila kľúčové zmeny vláda pána Nečasa, teda ODS, ktorá mala mnohé kauzy. Napriek tomu to urobili. Aj iné strany majú možno nejaké problémy – finančné, so sponzormi, ale musíme sa dohodnúť, že pôjdeme po všetkom. Platí aj to, že takú koalíciu, kde bude Matka Tereza a svätí, nevytvoríme.

Myslíte si, že Fico je schopný sa pokúšať o vládu so SNS a Kotlebom?

Myslím, že nie. Je to zrejmé aj z ich vyjadrení. Pre všetky strany, vrátane SNS, je spolupráca s pánom Kotlebom za čiarou. Sú veci, ktoré sa medzi slušnými ľuďmi nerobia. Človek, ktorý spochybňuje holokaust, je človek, ktorý je neslušný a nie je sa s ním o čom baviť.

Čo si myslíte o tom, že by mohli byť predčasné voľby?

Hneď po voľbách uvažovať o predčasných voľbách je veľmi zvláštne. Ako inak by tie predčasné voľby dopadli? Možno by bol Kotleba v parlamente ešte silnejší. Keď hovoríme o náraste extrémizmu, treba sa pozrieť ako historicky narastal, či to nebolo aj pre neschopnosť iných strán sa dohodnúť a pre predčasné voľby.

Robert Fico hovorí, že v čase predsedníctva Slovenska v EÚ potrebujeme stabilnú vládu. Zvládol by Richard Sulík byť premiérom, ktorý by nepoškodzoval vzťah Slovenska a EÚ?

Nepoškodzoval by ho. V EÚ má každý premiér svoje postavenie, hovorí svoje názory a je rešpektovaný. Ubezpečujem vás, že stredopravá vláda by mala kvalifikovanejších ministrov na vedenie zasadnutia Rady, ako má dnešná vláda. Mnohí z týchto ministrov na rokovania ani nešli, neboli ani odborne, ani jazykovo vybavení. Neviem, čo tým chce Robert Fico povedať, že len on môže predsedať EÚ? Nemyslím, že je to tak. V EÚ ho majú za pozéra. Doma robí tlačovky každý druhý deň k utečencom a v Bruseli poslušne odhlasuje, čo mu dajú na papieri.

Ako ste prijali informáciu, že si možno budúci premiér Richard Sulík porezal ruku šabľou?

Nebol som tam, tak neviem, či to bola jeho nešikovnosť alebo vyššia moc. Nezdá sa mi, že to má nejaký vplyv na to, či bude úspešný premiér.

Ako hodnotíte výsledok Radoslava Procházku?

Beriem ho na vedomie. Na mieste médií by som však s väčšou mierou obozretnosti analyzoval prieskumy niektorých agentúr. O pár mesiacov znovu začnú prieskumy a je zrejmé, že ich nejaká časť nie je robená úplne korektne a ich cieľom nie je ani tak mapovať verejnú mienku, ako ju tvoriť.

Procházku ste kedysi priviedli do politiky. Potom s vami odmietol odísť z KDH, rozhodol sa kandidovať za prezidenta, založiť vlastnú stranu. Beriete jeho výsledok ako svoje víťazstvo?

Vôbec. Zaplať Pánboh, že sa dostal do parlamentu. Keby prepadli ešte aj jeho hlasy, situácia je ešte horšia. Nevnímam politiku osobne, ani som ju tak nikdy nevnímal. Rado je brilantný právnik, spolupracoval som s ním dlhé roky, bol u mňa na ministerstve spravodlivosti, potom sme boli v KDH a potom sa naše cesty rozišli, ale to sa stáva.

Myslíte si, že nikdy tých 15 percent ani nemal?

Myslím, že nie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie