Denník N

Prečo mal Sulík zvážiť názor na Smer

Sú len zlé a ešte horšie riešenia. Najprijateľnejšie z nich bolo odmietnuté hneď ako prvé.

Toto sa nikdy nestane, ale pre poriadok treba zaznamenať, prečo by sa malo. Richard Sulík mal svojim voličom vysvetliť, že ak má na Slovensku vzniknúť aspoň trochu prijateľná vláda, potom by mali prehltnúť vládu so Smerom. Prekážky sú objektívne obrovské, ale ich prekonanie by stálo za pokus. Pretože výsledkom by bola najlepšia vláda, akú by sme po sobotňajšej katastrofe mohli mať. Na jednej strane by v nej bol Smer a s ním SaS (prípadne ešte menej pravdepodobné OĽaNO) spolu s Mostom a so Sieťou.

Áno, znie to šialene, ale určite šialenejšie než to, čo sme videli ako alternatívu v nedeľných televíznych diskusiách? Kto pred nimi nepochopil, ako veľmi sa slovenská politika zmenila, musel sa prebudiť pri ich sledovaní.

Pištoľníci Sulík s Matovičom v nich pri tom zvyšku pôsobili ako umiernení konsenzuálni politici a keby človek nevedel, kto hovorí ústami Andreja Danka, chvíľami by ho v tom cirkuse aj volil. Zo Sulíkovho nadbiehania SNS bolo očividné, že divokú koalíciu, v ktorej by boli ešte kollárovci, Most a Sieť, myslí naozaj vážne. Lenže to jednoducho nemôže fungovať. Respektíve nie tak, ako by mohla fungovať veľká ľavo-pravá koalícia, v ktorej by Sulík a spol. mali dosť sily, aby Fica dotlačili k rozumnému vládnutiu bez toho, aby pritom spáchali samovraždu.

Samozrejme, nič z tohto sa nakoniec neudeje, pretože Sulík s Matovičom na odmietnutí Fica postavili svoj nečakaný úspech. Mohli by sa však poučiť aspoň v tom, že pred ďalšími voľbami vymenia rétoriku so Smerom nikdy za tvrdé podmienky, kedy by to možné bolo. Po tomto 5. marci sa totiž nabudúce dá v parlamente predstaviť ešte omnoho horšia zostava.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie