Denník N

Dobrovoľníci riskujú svoje životy, aby evakuovali ľudí z Donbasu

Foto - AP
Foto – AP

Staručký autobus je pre mnohých obyvateľov ukrajinského Debaľceva a dedín v jeho okolí jedinou možnosťou, ako sa dostať do relatívneho bezpečia. V meste sa v súčasnosti odohrávajú najsilnejšie boje medzi ukrajinskou armádou a prorurskými separatistami.

Krátke prestávky, aby naložili ľudí, čo chcú odísť. A potom jazda do bezpečia, čo najďalej od vojnovej zóny. Tak opisuje denník Kiyv Post prácu dobrovoľníkov, ktorí sa podieľajú na evakuáciách z východoukrajinského mesta Debaľceve, kde ľudia uviazli bez pomoci, často priďaleko od bombových krytov.

Ani to, že sa im podarí dostať do autobusu, však ešte neznamená, že vyhrali. Aj autobusy s civilistami sú podľa dobrovoľníčky Natalie Voronkovovej terčmi ostreľovania.

„Rozhodne je ich úlohou strieľať aj na ľudí, ktorí na nás čakajú, aby sme ich evakuovali,“ hovorí Voronkovová o proruských separatistoch.

Túto nedeľu zranili najmenej osem ľudí pred jednou z administratívnych budov mesta, odkiaľ odchádza autobus.

Dobrovoľníkom sa z mesta a okolia podarilo dostať stovky ľudí. Ďalšie stovky ale nateraz márne čakajú. Len Voronkovová dostala na svoj mobil 150 správ žiadajúcich o pomoc. Ľudia prosia, hovoria, že majú malé deti, nevládnych alebo chorých príbuzných. Dobrovoľníci sa však do niektorých zón nedostanú. Je to príliš nebezpečné. Sú oblasti, kam sa nedostanú ani pohrebné autá, aby naložili mŕtvych.

Problémom je aj to, že k dispozícii je len jeden autobus a komunikácia medzi dobrovoľníkmi a úradmi príliš nefunguje.

Ľudia z mimovládnych organizácií tvrdia, že ak by sa podarilo dohodnúť čo i len jednodňové prímerie, z oblasti by sa dostalo viac ľudí.

Podľa OSN je pre ukrajinský konflikt mimo domova už takmer milión Ukrajincov. Osud utečencov čaká aj tých, čo nasadajú do starého autobusu v Debaľceve.

Má kapacitu 25 ľudí, ale raz zobral aj sto naraz. „Viete, pre týchto ľudí je ten autobus zázrak,“ hovorí dobrovoľníčka Oľga Filipská.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie