Denník N

Ukrajinskí študenti dostali odpoveď od Rusov, konflikt vidia úplne opačne

Foto - Reprofoto Youtube/N
Foto – Reprofoto Youtube/N

Skupina ruských aktivistov z Kaliningradu odpovedala na video, ktoré svojim ruským rovesníkom adresovali mladí Ukrajinci.

Emotívny apel ukrajinských študentov z minulého týždňa bol na internete veľkým hitom.

Teraz mladí Rusi z Kaliningradu, podľa Rádia Slobodná Európa členovia prokremeľskej skupiny Sieť, pripravili svoju odpoveď.

Jej obsah je v súlade s tým, ako Moskva vysvetľuje udalosti na Kryme a Ukrajine.

Video je nazvané ,,Ruskí študenti nakrútili videoodpoveď svojim ukrajinským rovesníkom“, podľa Slobodnej Európy však nie je isté, či ide naozaj o študentov. Rektor Kaliningradskej technickej univerzity totiž pre miestne médiá povedal, že aktivisti nie sú v súčasnosti študentmi školy.

Niektorí ľudia spájaní s videom sú bývalí členovia militantného krídla hnutia Naši. V minulosti pokreslili ruské mestá nástennými maľbami oslavujúcimi anexiu Krymu.

https://www.youtube.com/watch?v=czUBs_vQ2rM

Rovnaká forma, odlišný obsah

Ruské video formálne kopíruje ukrajinské. Dojímavá hudba, snehové vločky a mladý muž alebo žena, čo sa prihovárajú divákom. Obsah je však úplne iný.

Mladí Ukrajinci hovorili o ruskej informačnej vojne, moskovských klamstvách, o tom, že na Ukrajine vládnu fašisti, a o tom, že na ukrajinskej pôde umierajú ruskí vojaci.

Ruské video spomína iné veci. Podľa neho je na Ukrajine občianska vojna, v ktorej umierajú deti, starci aj ženy. ,,Žiadali ste nás, aby sme zdvihli informačnú oponu. Urobme to spolu, tak, aby neboli žiadne pochybnosti,“ hovorí sa vo videu.

Spomína sa v ňom aj prítomnosť neonacistických zoskupení ako Pravý sektor či Banderovci na Ukrajine. Pád bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča označujú vo videu za prevrat, obhajujú anexiu Krymu a spochybňujú civilné obete na východe Ukrajiny.

O čom mladí vo videu nehovoria

Dôležité je aj to, o čom sa vo videu nehovorí. Nespomína sa tam, že na Ukrajine bojujú aj ruskí vojaci.

Nevysvetľuje sa tam ani to, že Západ uvalil na Rusko sankcie pre jeho politiku na Kryme aj Ukrajine. ,,Veľmi dobre chápeme, prečo Európa a Spojené štáty sankcionujú Rusko. Je to preto, že Rusko je jedinou krajinou na svete, čo bojuje za demokraciu,“ hovoria Rusi Ukrajincom.

,,Hovoríte, že Banderovci, Pravý sektor, nacisti sú len rozprávky. Ale naozaj si myslíte, že obete na Majdane, požiar budovy odborov v Odese, bombardovanie Donbasu sú tiež rozprávky?“ pýtajú sa vo videu.

Viackrát sa v ňom apeluje aj na historické a pokrvné zväzky medzi Rusmi a Ukrajincami.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie