Denník N

Matovič: Vo vláde budeme, ak si Bugár vyberie menšie zlo, teda SNS

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Robert Fico si podľa Igora Matoviča môže vymazať jeho číslo z mobilu.

„To, či budeme vo vláde, závisí od Bélu Bugára a Andreja Danka. Či si pán Bugár vyberie menšie zlo, teda SNS, ktorá bola štyri roky v karanténe, alebo megazlo, to znamená Smer,“ povedal po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom Igor Matovič.

„Keď rozsekneme tento gordický uzol, môžeme sa pohnúť ďalej,“ hovorí Matovič, ktorý prišiel na stretnutie aj s Danielom Lipšicom.

„Pán Bugár stojí pred Sofiinou voľbou. Ak pôjde do vlády s SNS, musí to vysvetľovať svojim voličom. Ale tým antikorupčne naladeným voličom bude musieť veľmi vysvetľovať, ak pôjde do vlády so Smerom. Myslím, že je jednoduchšie vysvetliť spoluprácu s SNS,“ hovorí Matovič.

Matovič: Ak bola vláda Smeru dohodnutá pred voľbami, zložia ju za dva dni
autor: Martina Pažitková

Bol by rád, keby maďarská menšina mala spoločné zastúpenie. „Keď sa SMK nedostala trikrát do parlamentu, mohla by sa pozrieť realite do očí,“ tvrdí Matovič.

Smer je podľa Matoviča tak nasiaknutý korupciou, že sa nedá ustrážiť. Lipšic povedal, že má skepsu vzhľadom na minulosť SNS, „ale cením si ich veľmi jasný postoj k Marianovi Kotlebovi“.

S Kollárom rátajú

„Boris Kollár deklaroval, že podporí stredopravú vládu. Beriem to na vedomie, 76 poslancov je veľmi tesná väčšina,“ povedal Lipšic o počte, ktorý by dosahovali pravicové strany s SNS, ale bez Mosta-Híd.

Lipšic je prekvapený, že elity sú viac sklamané z výsledkov volieb, ako boli v roku 2012. „Vtedy vyhrala koalícia Brhel – Široký – Výboh – Penta a mali väčšinu, lebo si dohodli kšefty. Výsledky týchto volieb sú kostrbaté, ale sú lepšie ako v roku 2012.“

Fico Matoviča nekontaktoval. „Myslím, že moje číslo si môže vymazať z mobilu.“

Lipšic hovorí, že Smer je zlepenec oligarchov, a preto chcú radšej vládnuť s SNS. „Smer túto krajinu zdevastoval, ak by pokračoval ďalej vo vláde, tak tú krajinu rozoberie na šrouby.“ Matovič radšej ako vládu so Smerom uprednostňuje predčasné voľby, aj keď v nich by podľa neho posilnil Kotleba alebo vypadol z parlamentu Procházka „a môže to byť ešte horšie“.

Video: Scéna je dva dni voľná pre Fica, Sulík ide do Bruselu
autor: Martina Pažitková

Začínajú rokovať

Na otázku, či už s Procházkom hovorili, sa obaja usmiali. „Chápete, že chceme viesť intenzívne rokovania s potenciálnymi partnermi, a nie na tlačovej konferencii,“ povedal Lipšic.

Matovič si myslí, že ak Fico bude vedieť zložiť vládu, tak to bude vedieť urobiť za tri dni.

Matovič hovorí, že jeho poslanecký klub by bol v prípadnej vláde stabilný. „Všetci kandidáti mali spoločný volebný program. Ako jediní dali záväzok, že nepotopia vládu. Zloženie nášho klubu je číslo jedna.“

Prezident podľa Daniela Lipšica urobil správne, keď na stretnutie nepozval Kotlebu. „Marian Kotleba je fašista, ktorý je proti demokracii, chce zaviesť stavovský štát, popiera holokaust, kde zomreli milióny ľudí, žien a detí. To je cez čiaru. Na strane druhej, mali sme už v parlamente komunistickú stranu a viete, ako dopadla, po štyroch rokoch vypadla z parlamentu. Nepoznám skoro nikoho z jeho klubu, ale nebol by som si úplne istý, že všetci sú fašisti.“

Matovič hovorí, že politici by mali chodiť do hladových dolín a zaujímať sa o voličov Kotlebu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie