Denník N

Čo zostalo z klubu Smeru: Kolesík, Brixi aj výletníčky do Petrohradu vypadli

Poslanecký klub Ficovej strany sa scvrkol z 83 na 49 poslancov. Skončili viaceré legendy vrátane najznámejšieho parlamentného klamára Andreja Kolesíka.

Slovná hračka, že poslanecký klub Smeru tvorí 83 kolesíkov, od nedele neplatí. Ficových poslancov je už iba 49 a Andreja Kolesíka medzi nimi nenájdete.

A to ani v prípade, že by sa Smer dostal do vlády a na miesta ministrov by nastúpili náhradníci. Kolesík bol očividne snaživý, ale zlyhal, keď klamal do kamery o tom, že poslancom rozdával lístočky, ako majú hlasovať.

Do dejín slovenského parlamentarizmu sa zapísal naposledy vlani v decembri, keď povedal, že je vždy lojálny voči ľuďom, ktorí mu dali šancu. Nestačilo to.

Strana Andreja Kolesíka pred voľbami zaradila na smutné 82. miesto. Bolo to v čase, keď už bolo jasné, že Smer má šancu získať v parlamente len okolo 65 poslaneckých kresiel.

Kazítka nezabrali

Kolesík však nie je jediná parlamentná legenda, ktorú Smer vystrnadil. V poslaneckých laviciach po týchto voľbách skončila aj  dvojica bojovníkov s kazítkami: Otto Brixi a Anton Martvoň.

Brixi bol na beznádejnom 98. mieste, teda o dve miesta pred Antonínom Cicoňom, ktorý sa v parlamente pobil o kartónovú maketu Roberta Fica. Martvoň, ktorý fotil Kolesíkovo auto a fotky posielal do bulváru, sa na kandidátku ani nedostal.

Ján Kvorka. Foto – Tasr
Ján Kvorka. Foto – TASR

Smolu, aj keď podmienečnú, má bývalý poslanec Ján Kvorka, ktorý sa po oslobodzujúcom rozsudku pre príhodu s jeho oveľa mladšou kamarátkou Zdenkou z martinského geta Bambusky mohol vrátiť do parlamentu.

Smer dal tomuto bývalému mechanikovi živočíšnej výroby na družstve v Blatnici pomerne veľkú šancu na návrat. Bol totiž na 53. mieste, hlasmi voličov sa tak poslancom nestal, ale v prípade vstupu niektorých členov strany Smer do vlády by sa určite do parlamentu vrátil.

Posledný výlet špeciálom

Z poslaneckého klubu Smeru sa takmer vytratia ženy, zo 17 doterajších poslankýň zostali len dve – Jana Laššáková a Jana Vaľová. Pribudli iba dve nové, ktoré sú blízke hlavne ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi – Denisa Saková a Monika Jankovská.

V parlamente už v tomto volebnom období neuvidíme tri zo štyroch absolventiek výletu na palube špeciálu do Petrohradu. Poslankyňou zostáva len Laššáková, Darina Gabániová skončila na 70. mieste, Ľubica Rošková a Anna Vitteková nekandidovali. Z Vittekovej však krátko pred voľbami urobili podpredsedníčku Úradu pre ochranu osobných údajov.

Ďalšími končiacimi sú dlhoroční poslanci Oľga Nachtmannová, Mikuláš Krajkovič, Viliam Jasaň, Marián Záhumenský, Ivan Varga, Bibiána Riapošová, smolu má aj šéf smeráckej omladiny Juraj Gedra.

Momentálne druhého najzbytočnejšieho poslanca Michala Lukšu jeho pracovné výkony vystrelili len na 102. miesto kandidátky. Najmĺkvejšia poslankyňa Viera Mazúrová skončila v parlamente tiež, keďže je až na 107. mieste kandidátky Smeru.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Smer

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie