Denník N

Po prvom dni rokovaní u prezidenta to vyzerá na vládu pravice

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

(Aktualizované 20:25 o nové stanovisko Mosta-Híd.) Z vyjadrení lídrov strán vyplýva, že Robert Fico nebude mať s kým novú vládu zostaviť.

Ak by platilo to, čo dnes povedali predsedovia strán, ktorí navštívili prezidenta Andreja Kisku, Robert Fico nemá na vládu dosť hlasov.

Smer

Robert Fico a Marián Kotleba boli jediní predsedovia zvolených strán do parlamentu, ktorí neprišli na stretnutie s Andrejom Kiskom. Kotlebu Kiska nepozval, lebo „nevidí dôvod stretávať sa s extrémistami“, a Fico odletel do Bruselu na samit EÚ. Plánoval sa z neho čo najskôr vrátiť, Kiska s ním viackrát telefonoval a v utorok o 11.00 ho poverí zostavením vlády. Prezident pravdepodobne Ficovi oznámi aj termín, po ktorého uplynutí bude chcieť informáciu, či víťaz volieb dokáže aj zostaviť vládnu väčšinu.

Spoluprácu s Ficom v pondelok cez deň nevylúčili po stretnutí s Kiskom len predseda SNS Andrej Danko a šéf Mosta-Híd Béla Bugár. S nimi má Smer len 75 hlasov. Večer však predsedníctvo Mosta-Híd prijalo stanovisko, že so Smerom nebudú rokovať. Zvyšné štyri parlamentné strany vylúčili, že by so Smerom išli do vlády, už cez deň. A keďže predseda SNS Andrej Danko „absolútne“ vylúčil možnosť vlády Smeru, SNS a Mariána Kotlebu, dnes platí, že Fico nemá ako vládu zostaviť.

TBEN5409
Kiska mal najprv krátky prejav, potom postupne prijal šesť predsedov politických strán. Foto N – Tomáš Benedikovič

SaS

Richard Sulík prišiel do prezidentského paláca ako prvý a povedal, že je pripravený zostaviť vládu. Podrobnejšie sa vyjadrí vo štvrtok alebo v piatok. V utorok a v stredu je v Štrasburgu a povedal, že zatiaľ je ring voľný pre Roberta Fica. Nevidí dôvod na to, aby zostavovanie vlády trvalo Ficovi celý mesiac. „Otázky, ktoré musia byť zodpovedané, sa veľmi rýchlo zúžia. Ako sa k tomu postaví Béla Bugár, pán Danko. To pôjde rýchlo,“ tvrdil cez deň Sulík.

Video: Sulík: Ak nebudem premiérom, zostanem v Bruseli
autor: Martina Pažitková

Sulík vylúčil, že by vládla SaS so Smerom. „Smer je ľavicová strana, táto ideológia je dovolená, ale pomýlená. Bol by to mačkopes a nechcite odo mňa takéto odpovede, keď sa ideme snažiť o zostavenie vlády v prípade, že sa to Robertovi Ficovi nepodarí. Nepripustil som vládu so Smerom, chceme vládnuť my, našim voličom sme sľúbili, že nepôjdeme so Smerom do vlády,“ povedal Richard Sulík.

S vládou s SNS by problém nemal, nebol by to podľa neho ani mačkopes. „Pán Danko je za to, aby boli nižšie dane, je za zlepšenie podnikateľského prostredia, tu sa dokážeme dohodnúť,“ povedal Sulík.

Strany SaS, OĽaNO, Sieť, Most-Híd, SNS a Sme rodina majú spolu na vládu dosť – 87 hlasov. Dosť by mali aj vtedy, ak by v tejto zostave chýbala Sieť, Sme rodina alebo Most-Híd. Bolo by to však tesné – len 76 alebo 77 poslancov.

OĽaNO-Nova

„Myslím, že moje číslo si môže vymazať z mobilu,“ povedal o Robertovi Ficovi Igor Matovič, ktorý prišiel na stretnutie s prezidentom spolu s Danielom Lipšicom. Vládu so Smerom vylučujú; naopak, chcú vládu pravice a SNS. „Smer je zlepenec oligarchov, Smer túto krajinu zdevastoval, ak by pokračoval ďalej vo vláde, tak tú krajinu rozoberie na šrauby,“ povedal Lipšic, ktorý ocenil, že SNS vylúčila vládu s Kotlebom. Matovič a Lipšic sú jasnými spojencami Richarda Sulíka.

foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

SNS

SNS zostáva ďalej nečitateľná. Predseda strany Andrej Danko si dával veľký pozor, aby sa po stretnutí s prezidentom nepriklonil k ani jednej možnosti – vláde so Smerom alebo vláde s SaS. Povedal, že v strane je to 50 na 50. Žiada ochranu strategických podnikov aj zníženie daňových odvodov. V tom sa zhoduje s Richardom Sulíkom, no zároveň vyzdvihol aj vlaky pre dôchodcov zadarmo. Jeho pozícia však už nie je taká silná, ako bola v nedeľu, keďže Sieť už vylúčila vládu so Smerom. Ak by sa aj Danko priklonil k Smeru, strany nemajú dosť mandátov.

Video: Danko: V SNS sme rozdelení, ktorú vládu podporíme
autor: Andrej Danko

Sme rodina

„So Smerom nepôjdem, ani keby mi sľúbili modré z neba,“ povedal po stretnutí s prezidentom aj Boris Kollár. Vylučuje, že by bol súčasťou pravicovej vlády ako jej člen, podporovať ju chce len na základe písomnej dohody. Žiada splnenie dvoch podmienok – exekučnú amnestiu a zrušenie doplatkov na lieky. Tvrdí, že žiadne ďalšie by už nepribúdali. Takéto vládnutie môže byť komplikované a strany zrejme zvážia aj vládnutie síce s tesnou väčšinou 76 poslancov, ale bez záväzkov voči Kollárovi.

Boris Kollár prišiel aj s Milanom Krajniakom, ten sa však na stretnutie s prezidentom nedostal. foto N - Tomáš Benedikovič
Boris Kollár prišiel aj s Milanom Krajniakom, ten sa však na stretnutie s prezidentom nedostal. Foto N – Tomáš Benedikovič

Most-Híd

Po SNS bol Most-Híd cez deň jedinou stranou, ktorá nevylúčila vládu so Smerom. Večer však predsedníctvo Mosta-Híd rozhodlo, že na rokovania so Smerom nepôjdu.

„Našou prioritou je rokovať o stabilnej pravicovej vláde. Na rokovania so Smerom nepôjdeme,“ povedal Bugár.

Bugár je v ťažkej pozícii, lebo v pravicovej aj ľavicovej vláde by musel vládnuť s SNS. Po stretnutí s prezidentom priznal, že jeho voliči by to minimálne na začiatku znášali ťažko. O prekonaní sporov medzi Mostom a SNS však hovoril aj Danko. Nie je to preto zrejme vylúčené.

Sulík matematicky môže vládnuť aj bez Bugára, ale opäť len s tesnou väčšinou 76 poslancov. Nebolo by to jednoduché, lebo v takom prípade by v skutočnosti koalícia mala len 65 poslancov, keďže 11 poslancov Kollára by ju podporovalo len na základe písomnej zmluvy.

Sieť

Až do pondelka nebolo jasné, či Sieť nebude ochotná vládnuť aj so Smerom, ale Radoslav Procházka to po zasadnutí predsedníctva vylúčil. „Nebudeme rokovať so Smerom o zostavení vlády,“ povedal Procházka, ktorý ešte pred stretnutím na predsedníctve strany ponúkol rezignáciu, jeho kolegovia to však jednohlasne odmietli. Sieť podľa jej predsedu nebude prekážkou zostaveniu žiadnej pravicovej vlády, a to ani vtedy, ak by v nej nemali ministrov. Za vhodného premiéra považujú Sulíka.

foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Robertovi Ficovi sa tak výrazne zúžil manévrovací priestor.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie