Denník N

Proti fašizmu sa dá aj prechádzať, nielen pochodovať

Alexandra Barth: Maličký, digitálna grafika, 2016.
Alexandra Barth: Maličký, digitálna grafika, 2016.

Umelci a architekti pozývajú na prechádzku Bratislavou. Nečakajte žiadne reči o estetike. Počas celého týždňa bude v uliciach hlavného mesta témou Slovenský štát, neonacizmus, anti/rasizmus a vlna nenávisti voči utečencom.

„Nevyvolávajme ducha dôb minulých, prejdime sa radšej pokojne mestom a užívajme si slobodu a demokraciu dneška pretavenú do umenia a tolerancie.“

Tak znel jeden zo sloganov týždňovej akcie Prechádzka: umením o fašizme minulosti a rasizme súčasnosti, ktorú organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti v spolupráci s Frontline Clubom.

„Po voľbách je táto akcia ešte aktuálnejšia, než sme v januári, keď sme ju plánovali, mohli tušiť. A aktuálnejšia nie je iba v pripomínaní si minulosti, ale aj v spôsobe vedenia pokojného dialógu s ľuďmi, ktorý má podľa nás zmysel. Nechceme ísť bojovať, vylučovať niekoho a stavať barikády. Naopak, práve teraz treba vyjsť von pokojne a nepolarizovať spoločnosť ešte viac, než je,“ hovorí Mirka Grófová z Nadácie.

S heslom „Prejdime sa“ pripravili spolu s Michaelou Kučovou sériu rôznorodých umeleckých vystúpení v uliciach Bratislavy. Začínajú sa dnes večer o 20.30 h v kaviarni Next Apache, kde budú Michal Habaj, Boris Ondreička a Michal Rehúš čítať texty proti fašizmu.

Ďalšie akcie sa uskutočnia v Novej tržnici na Trnavskom mýte, na Námestí SNP, v uliciach mesta s fotografiami Šymona Klimana, na Baštovej s inštaláciou Tomáša Rafu alebo na internete, kde uvidíte Džumelca – košického umelca Erika Sikoru, ale i záznamy z ostatných akcií.

Diela a autori, ktorých vybrali organizátorky do programu Prechádzky, majú podľa nich najmä snahu klásť otázky. Dobrou príležitosťou hľadať odpovede bude aj Stredoeurópske fórum, ktorým akcia vrcholí 14. marca v bratislavskom KC Dunaj s viacerými panelovými diskusiami o súčasných podobách fašizujúcich hnutí v strednej Európe aj o tom, ako dnes Slovensko vníma dedičstvo Slovenského štátu a holokaust Židov a Rómov.

Nečakajte na pondelok 14. marca. Poďte sa prejsť proti fašizmu počas celého týždňa. Foto - Tereza Maco
Nečakajte na pondelok 14. marca. Poďte sa prejsť proti fašizmu počas celého týždňa. Foto – Tereza Maco

Na pláž alebo aj Do mesta

„Pôvodne sme chceli ukázať pochodujúcemu Tiso-fanklubu, že my na svoju históriu nezabúdame a že strach z neznámeho nás ešte celkom nepohltil. Mrzí ma, že to očividne musíme pripomenúť oveľa väčšej skupine ľudí, než sme si mysleli,“ hovorí Michaela Kučová.

Už samotný názov týždennej akcie Prechádzka má byť protipólom k oficiálnym pochodom oslavujúcim vznik Slovenského štátu a pôsobenie Jozefa Tisa. „Každoročne sa téma Slovenského štátu objavuje v médiách, väčšinou sa to však zúži iba na obraz osláv prívržencov fašistického štátu verzus protipochod antifašistov. Oslavovať naozaj nie je čo a zdalo sa nám, že by sme tieto akcie mohli trochu vyvážiť a dať príležitosť nahliadnuť na túto udalosť aj trochu inak,“ hovorí Mirka Grófová.

Spolu s Michaelou Kučovou oslovili umelcov, ktorí sa téme neznášanlivosti, rasizmu či fašizmu venujú už dlhšie a záleží im na stave spoločnosti. Súčasťou programu sú Oto Hudec, Daniela Krajčová, Šymon Kliman, Tomáš Rafa, Erik Sikora, Martin Zaiček a priestor Salónika na bratislavskej hlavnej železničnej stanici. Diela mnohých ďalších autorov nájdete aj v pondelkovom špeciálnom vydaní Denníka N.

Umenie o politike

Výstav, ktoré by sa priamo venovali dôležitým historickým, spoločenským či politickým témam, u nás nie je veľa. Nemusí to však znamenať, že umelci sa o ne nezaujímajú.

„Stretli sme sa s množstvom pozitívnych reakcií. Táto téma aj mladých umelcov zaujíma a je pre nich dôležitá, no stretli sme sa aj s názorom, že politika a umenie sa nemajú prepájať. Umenie je podľa mňa veľmi dobrou príležitosťou spracúvať aj politické a spoločenské témy a je len škoda, ak sa to nedeje,“ hovorí Michaela Kučová.

Nezáujem zo strany umelcov podľa nej môže byť ukazovateľom všeobecného ignorovania a vytesnenia vážnych problémov súčasnosti či minulosti z pamäti. „Možno však práve teraz prichádza čas, keď sa táto situácia mení. Akoby umelci či kurátori potrebovali reakčný čas na spracovanie toho, čo sa deje.“

Napokon, tento piatok otvára výstavu s témou migrácie a separácie ľudí bratislavská galéria tranzit/sk s účasťou viacerých zahraničných umelcov. Bratislavská Kunsthalle otvára 17. marca výstavu Strach z neznámeho o téme utečencov v kurátorskej koncepcii Lenky Kukurovej a Slovenská národná galéria chystá na jeseň veľkú výstavu o umení a propagande v období Slovenského štátu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie