Denník N

Sulík je v SaS stále silnejší, zaujímavý je aj súboj za ním (grafy krúžkov a hlasov)

Čo hovoria výsledky volieb o Sulíkovi a SaS?

Lídrom opozície sa po sobote stala SaS, ktorej podľa prieskumov ešte pred pár mesiacmi hrozilo vypadnutie z parlamentu, ktorú utečenecká kríza rozdelila na dva tábory a ktorej líder je aj pre mnohých voličov strany kontroverzný.

Ako sa strane podaril výsledok a do akej miery ostáva dieťaťom svojho predsedu?

 

1. SaS sa vrátila na výsledok z roku 2010

Liberáli majú šancu postaviť premiéra s takmer identickým výsledkom, aký uhrali pred šiestimi rokmi – získali vtedy 307-tisíc hlasov (teraz 315-tisíc) a totožný podiel 12,1 percenta hlasov.

Pripomeňme, že vtedy ich ešte dokázala napravo prekonať SDKÚ, ktorá získala o vyše 80-tisíc hlasov viac a mala tak 15,4 percenta.

Napriek tomu Sulíkovi teraz nestačilo len to, aby mu odpustili jeho pôvodní fanúšikovia, ktorí mohli byť v roku 2012 naštvaní za pád vlády. Musel totiž kompenzovať aj neprítomnosť Igora Matoviča, ktorý dostal pred šiestimi rokmi na kandidátke SaS 40-tisíc krúžkov a časť voličov určite stiahol so sebou.

 

2. Sulík je v strane silný. A stále silnejší

Predseda SaS nemá ani nikdy nemal v strane tak silnú pozíciu, ako má Fico v Smere, krúžky dostáva od 40 až 60 percent jej voličov. No jeho líderstvo sa od počiatkov citeľne posilnilo.

V roku 2010 získal 120-tisíc krúžkov (39,2 percenta) a pred druhým Danielom Krajcerom mal náskok necelých 30-tisíc krúžkov. Teraz porazil Luciu Nicholsonovú o vyše 94-tisíc a z pohľadu absolútnych čísiel aj percent má historicky najväčší náskok pred dvojkou. Potvrdzuje sa tak trend z roku 2010 aj eurovolieb, kde mal vždy Sulík preferenčné hlasy od aspoň 55 percent voličov a náskok pred druhým najúspešnejším okolo 25 percent.

3. Opozičné krídlo uspelo

Historický úspech dosiahli na kandidátke aj Nicholsonová a Martin Poliačik. Nicholsonová rástla v parlamentných voľbách z 5-tisíc krúžkov (2010) cez 16-tisíc (2012) až na súčasných 84-tisíc. Podobne tak Poliačik, ktorý v prvých dvoch voľbách dostal päť- a sedemtisíc a teraz vyskočil na takmer 46-tisíc, čím sa takmer dotiahol na Ľubomíra Galka, ktorý mal minule päťkrát viac krúžkov (Galka preskočil aj Jozef Mihál, ktorý mal v roku 2012 oproti nemu polovičný výsledok).

Zhrnuté:

Aj keby bola SaS lídrom opozície, Richard Sulík by mal ostať na Slovensku. Nielenže dostal obrovskú podporu voličov svojej strany, ktorí ho zjavne chcú vidieť v slovenskom parlamente (lebo práve doň sa v sobotu volilo), ale nie je ani jasné, kto by v jeho neprítomnosti mal byť lídrom strany – dvojka kandidátky Galko sa krúžkovaním dostal až na štvrté miesto, na druhej strane ani mandát Nicholsonovej nie je taký silný, aby ona bola faktickou šéfkou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie