Denník N

Ako v referende zahlasujú Radoslav Procházka a Miroslav Kollár

Foto - N - Tomáš Benedikovič
Foto – N – Tomáš Benedikovič

Na referendum o rodine sme sa pýtali lídra Siete a primátora Hlohovca.

Radoslav Procházka, predseda strany Sieť

1. Zúčastníte sa referenda?

Áno.

2. Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Nemám s homosexuálmi žiadne špecifické vzťahy, ktoré by sa líšili od iných mojich vzťahov. Sexuálna orientácia nie je faktor, podľa ktorého by som tie vzťahy dokázal rozlíšiť. Ale ak sa pýtate, či mám medzi kamarátmi aj niekoho teplého, tak áno, mám, so svojím partnerom žije už desať rokov v jednej domácnosti. O referende som sa zatiaľ s niekým bavil len trikrát a povedal som, že autentickejšiu a užitočnejšiu príležitosť na celospoločenský rozhovor sme v tejto konkrétnej téme na Slovensku ešte nemali. Snažím sa prispieť k tomu, aby to bola príležitosť práve na rozhovor, nie na vojnu.

 

Miroslav Kollár, primátor Hlohovca

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

Ctím si inštitút referenda, rešpektujem rozhodnutie Ústavného súdu vo vzťahu k referendovým otázkam, ale tentoraz vyjadrím svoj názor tak, že budem hlasovať nohami. Mal som to šťastie, že som mohol vyrásť v úplnej a funkčnej rodine. Ja sám žijem už viac ako štvrťstoročie v podobne fungujúcej vlastnej rodine, a keď sa poobzerám okolo seba, rozhodne patríme k tým menej „tradičným“ modelom rodinného súžitia v širokom okolí. O to viac pokladám za bohorovnú drzosť, ak mi organizátori referenda odkazujú (hoci o mne nič nevedia, a už vôbec nič nevedia o kvalite nášho rodinného života), že som neslušný človek – len preto, že mám iný názor ako oni. Mne síce naša osobná podoba fungujúcej rodiny absolútne vyhovuje, ani by mi však nenapadlo vyhlasovať ju za jedinú správnu a nanucovať ju ostatným.

Úroveň verejného diskurzu na Slovensku bola už pred referendovou kampaňou mizerná, ale ten spôsob podpásovej „argumentácie“, ktorý sa používa v tejto kampani, ma šokuje. Priepasť, ktorú v spoločnosti vykopala táto kampaň, sa bude zaceľovať veľmi dlho. Neviem posúdiť, či o toto išlo organizátorom, neverím však, že toto je cieľom väčšiny podporovateľov referenda. Len ich prosím o viac rešpektu a úcty k iným názorom a menej násilného presadzovania vlastného pohľadu na svet. Lebo ak niečo ohrozuje rodiny a ničí ľudské životy, tak je to násilie a netolerantnosť, ktoré často pramenia vnútri rodín, aj tých „tradičných“.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Nerozumiem celkom otázke. Kvalitu osobného vzťahu predsa neovplyvňuje ani sexuálna orientácia, ani vierovyznanie. Mám dobré vzťahy predovšetkým s dobrými a slušnými ľuďmi, so zlými a neslušnými sa mimo pracovných povinností, kde sa občas takým nevyhnem, snažím nestýkať. Poznám sa s mnohými dobrými a slušnými gejmi a lesbami, kresťanmi aj ateistami, budhistami aj futbalistami a mám s nimi vynikajúce vzťahy. Dokonca sa poznám s mnohými gejmi a lesbami, o ktorých ani neviem, že sú gejmi a lesbami. A mám tiež mnoho dobrých známych, o ktorých neviem, či sú katolíci, a oni asi sú.

Momentálne pracovné vyťaženie mi nedáva veľa priestoru na diskusie o referendových otázkach, snažíme sa skôr postarať o všetky náležitosti potrebné na konanie referenda, ktoré v meste musíme zabezpečiť pri dodržaní platných zákonov. Mám však pocit, že v okruhu mojich známych už panuje značná únava a rozčarovanie z konfrontačného štýlu vedenia „diskusie“ na tému referendových otázok, a len čakajú, kedy už bude po 7. februári.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie