Denník N

Kto by mohli byť ministri tretej Ficovej alebo prvej Sulíkovej vlády

Chceli by ste za premiéra Sulíka alebo Fica?

Výsledky volieb ponúkajú viacero možných vládnych koalícií. Po prvých rokovaniach sa javia ako najpravdepodobnejšie tieto dve: široká koalícia Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete alebo pravicová vláda na čele s Richardom Sulíkom, v ktorej by bola SaS, OĽaNO, SNS, Most-Híd a Sieť. Pri diskusii o možnej vláde sa oplatí pozrieť aj na konkrétnych ľudí, ktorí by sa mohli stať ministrami.

[poll id=“208″]

Vláda Smer, SNS, Most-Híd, Sieť (49 + 15 + 11 + 10 = 85)

 

ficopredseda vlády Robert Fico (Smer)

Fico má minimálne tri dôvody, prečo by sa nemal tretí raz tlačiť na post premiéra: 1. Ťažšie sa mu tak hľadajú partneri, Lajčák by pre Most-Híd aj Sieť bol prijateľnejší. 2. Neniesol by priamu zodpovednosť za chaos, v ktorom bude vláda nutne fungovať. 3. Je už z toho unavený, chcel by si užívať zarobené. Ale má jeden veľký dôvod, prečo do toho ísť – aby o moc neprišiel.

 

kazimirminister financií Peter Kažimír (Smer)

Vo vláde, kde nebude o všetkom dôležitom napokon rozhodovať Fico a marketing Smeru, môže Kažimír zažiť hviezdne obdobie. Na ministerstve financií je už 8 rokov, má rešpekt podriadených, ale aj ekonómov z iných strán. To je pozícia, v ktorej môže hrať oveľa silnejšiu rolu ako toho čudne sa usmievajúceho chlapíka stojaceho vedľa Fica.

kalinakminister vnútra Robert Kaliňák (Smer)

Ak by sa Smeru podarilo vyrokovať, aby mal aj ministerstvo financií, aj ministerstvo vnútra, bol by to pre nich veľký úspech. Ale mali by za to bojovať – pre Brhelovu kliku by vláda bez Počiatka aj Kaliňáka bola veľká porážka.

lajcakminister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer)

Lajčák je ideálny človek do doby, keď je schopnosť neuraziť partnera a počúvať užitočnejšia ako zvyčajne. Ak by musel byť premiérom, mohol by si k sebe za ministra zahraničia zobrať napríklad svojho bývalého štátneho tajomníka a súčasného šéfa slovenského zastúpenia v Bruseli Petra Javorčíka alebo súčasného štátneho tajomníka Ivana Korčoka.

stromcek

minister dopravy Viktor Stromček (Smer)

Počiatek sa správal ako minister už na konci tak arogantne, že jeho účasť vo vláde by bola neprijateľná aj pre partnerov s horšími žalúdkami, ako majú v Moste a Sieti. Bývalý Širokého riaditeľ magistrátu či Paškov šéf kancelárie Stromček bol v končiacej vláde Počiatkov vplyvný štátny tajomník, ktorý zvládol bez výrazného škandálu tender na bratislavský obchvat, ale najmä rokovania s Jaguarom Land Roverom.

zitnanskaministerka spravodlivosti a podpredsedníčka vlády pre menšiny Lucia Žitňanská (Most-Híd)

Most-Híd potrebuje niečo ako bonus, aby vedel zdôvodniť svoje pôsobenie vo vláde so SNS. Vytvorenie extra postu s agendou pre menšiny alebo jeho spojenie s ministerstvom spravodlivosti by takým gestom mohlo byť. Pozor, pre politikov Mosta-Híd nejde zďaleka len o symbolickú rovinu – od rozdeľovania peňazí pre menšiny sú závislé mnohé inštitúcie v maďarskej komunite na Slovensku. Žitňanská ako ministerka spravodlivosti, ktorá má silnú podporu aj v Sieti, by pomohla tretej vláde Smeru tváriť sa, že robí niečo s korupciou.

madaricminister kultúry Marek Maďarič (Smer)

Takisto široko akceptovaný politik, pravdepodobne najlepší minister kultúry v slovenskej histórii a stále veľmi vplyvný muž Smeru.

ziga

minister životného prostredia Peter Žiga (Smer)

Na Žigu sa za 4 roky ministrovania nalepil len jeden škandál (kompa), jeho vplyv v strane rástol najmä na východe, kde Paška stráca vplyv. Ak partneri mávnu na vládu s Kaliňákom, proti Žigovi protestovať nemôžu.

zelnikminister zdravotníctva Štefan Zelník (SNS)

Zelník je majiteľ polikliniky v Žiline, kombinuje tak v sebe lekárske aj manažérske zručnosti a patrí k menej provokujúcim politikom SNS. Nemá na to, aby niečo zásadné zmenil, ale horší ako jeho predchodcovia už byť nemôže.

dankominister obrany Andrej Danko (SNS)

Danko je nespochybniteľný líder SNS, musí byť ministrom. Cez rezort obrany by sa dostal nielen k armádnym nákupom, ale aj ku kapacitám vojenských tajných služieb.

 

Roland-Tothminister hospodárstva Roland Tóth (SNS)

Nejde o konkrétne meno, to je len fikciou. Dôležité je, že SNS má nárok na jedno ekonomické ministerstvo a Ivan Kmotrík zasa na splatenie vkladu, ktorý dala TA3 v poslednom roku do novej tváre SNS. Roland Tóth bol jeden z najvyšších Kmotríkových manažérov a má skúsenosť s verejnou správou. Ak by k tomu došlo, mal by Kmotrík k dispozícii napríklad Michala Gučíka či Martina Ilavského. 

beblavyminister školstva Miroslav Beblavý (Sieť)

Videl sa už na ministerstve financií, ale bude rád, aj keď sa mu vôbec splní sen byť ministrom. Pre učiteľov, deti a rodičov by to však vzhľadom na jeho kompetentnosť bolo to najlepšie, čo si môžu priať.

 

basistovaministerka práce a sociálnych vecí Alena Bašistová (Sieť)

Bývalá kandidátka na primátorku Košíc sa z deviateho miesta na kandidátke Siete prekrúžkovala na piate, vplyvné košické krídlo strany by jej nominácia po debakli strany vo voľbách aspoň čiastočne upokojila. Bašistová rozumie sociálnej práci, lepšieho človeka pre toto ministerstvo nedokážu ponúknuť ani ostatní členovia tejto možnej koalície.

simonminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd)

Každý, kto bude rokovať s Mostom-Híd o vláde, bude mať už pred prvým stretnutím v notese poznámku, že s pôdohospodárstvom pre Simona rátajú. Nitriansky Smer môže byť z jeho nominácie podráždený, ale časy sa zmenili. Ak si chcú vplyv v sektore udržať, musia klopať u Simona.  

 

 

Vláda SaS, OĽaNO, SNS, Most-Híd, Sieť (21 + 19 + 15 + 11 + 10 = 76) s tichou podporou Borisa Kollára (11)

 

predseda vlády Richard Sulík (SaS)

SaS nemá podobne silnú osobnosť a SaS má právo v takejto vláde nominovať premiéra. Ak to celé vyrokuje, vybuduje si novú autoritu a má šancu byť dobrým premiérom. Sulík nie je mysliteľ, ale má reflexy podnikateľa – vycíti, keď sa mení situácia, spraví kompromis, ak to pomôže dohode, miluje jasné a rýchle postoje.

 

mihalminister financií Jozef Mihál (SaS)

Ministerstvo financií musí mať SaS, pretože je to Sulíkov sen. Jurzyca má povesť nerozhodného človeka, preto ho SaS na ministra financií nenavrhne. Mihál nie je makroekonóm, ale ak sa z človeka s prezývkou Kažigraf stal úspešný minister, o Mihálovi pochybovať netreba.

beblavyminister školstva Miroslav Beblavý (Sieť)

Bol by aj dobrý minister financií, ale so Sulíkom sa neznášajú. Ten Beblavému nadáva do ľavičiarov, kým podpredseda Siete pozerá výrazne zvrchu na Sulíkovo ekonomické vzdelanie. No ak bude Beblavý minister školstva, nemusí tá animozita každodenne prekážať.

minister obrany Andrej Danko (SNS)

Už to bolo povedané. SNS to ministerstvo statusovo pristane, sú tam peniaze aj informácie a Danko je prvý muž SNS.

Roland-Tothminister hospodárstva Roland Tóth (SNS)

Ešte raz, ktorý z politikov SNS okrem Danka dokáže viesť ekonomický rezort, aby sa to neskončilo blamážou ako ministri životného prostredia z čias SNS? Vari dlhoročný politik, vyštudovaný architekt a vysokoškolský pedagóg Jaroslav Paška. Preto bude mať predseda Danko tendenciu pýtať sa aj kamarátov z biznisu, koho by odporučili.

lipsicminister vnútra Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA)

Lipšic získal dosť krúžkov na to, aby jeho postavenie v OĽaNO nebolo dané len životopisom s dvojnásobnou účasťou vo vláde. V Sulíkovej vláde by mal voľné ruky pre boj s korupciou, v tom by mohol byť aj efektívny. Patril by však k tým ministrom vnútra, ktorí pre agendu bezpečnosti zanedbávajú riadenie štátnej správy. Po Kaliňákových zmenách je táto agenda na vnútre dokonca ešte širšia ako v minulosti. Ak to Lipšic nepochopí, bude síce populárny minister, ale dlhodobé užitočné zmeny po ňom nezostanú.

zitnanskaministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd)

Ministerka spravodlivosti Žitňanská v kombinácii s ministrom vnútra Lipšicom by hoci aj za dva roky mohli urobiť viditeľný pokrok v represii korupcie.

 

bilcikminister zahraničných vecí Vladimír Bilčík (Sieť)

Sulík ani s novou funkciou úplne nestratí chuť riadiť Angelu Merkelovú, diplomat Bilčík tak môže na seba úspešne zobrať rolu Lajčáka vo Ficovej vláde. Navonok bude ticho a za oponou bude systematicky upratovať premiérove maléry.

 

viskupic

minister kultúry Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA)

Matovič potrebuje svojho človeka vo vláde a bratranec Viskupič sa na post ministra kultúry cíti.

 

galkominister dopravy Ľubomír Galko (SaS)

Nemôže mať rezort, kde sa dajú počúvať cudzie rozhovory. Hoci si to SaS nikdy neprizná, Galkov odpočúvací škandál na ministerstve obrany je možno najväčšia hanba, akú si vyrobila Radičovej vláda. Ale je to čestný človek, zbehlý v mikroekonomike, môže byť užitočný minister dopravy.

nicholsonovaminister práce a sociálnych vecí Lucia Nicholsonová (SaS)

Skokanka medzi politikmi SaS – najviac krúžkov po Sulíkovi. Mihálovi robila štátnu tajomníčku, v téme zostala aj v opozícii, už má šancu zvládnuť riadenie ministerstva.

 

zelnikminister zdravotníctva Štefan Zelník (SNS)

Kultivovaný lekár Zelník nepokazí ani spoločné foto pravicovej vlády. A napokon, rozhodujúce aj tak môže byť, koho vláda pošle do Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Tam sú peniaze a moc v zdravotníctve.

 

remisovaministerka životného prostredia Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA)

Toto ministerstvo robí dve veci – reguluje a rozdáva peniaze. Dobre to funguje vtedy, ak to robí osvietený úradník. Remišová má cenné skúsenosti z práce v Európskej komisii a za krátku politickú kariéru ukázala, že je schopná rýchlo pochopiť aj veci, ktoré by iní politici nedostali do hlavy možno nikdy.

simonminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most)

V poriadku, ale krajina by si raz zaslúžila aj ministra pôdohospodárstva, ktorý nemyslí len na záujmy farmárov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie