Denník N

Denník Petra Breinera: Stačí jeden samopal!

Foto – TASR
Foto – TASR

Nezúčastniť sa referenda je demokratická výsada každého občana

Ako pekne sa nám na Slovensku rozmnožili demokrati, ba dokonca z tých najnepravdepodobnejších kútikov. Organizácia, ktorá svojim rozhorčeným členom pri kauze Bezák vysvetľovala, že majú byť ticho, pretože vedenie vie najlepšie, čo treba robiť, sa zrazu ide pretrhnúť vo vyzývaní verejnosti, aby si uplatnili svoje demokratické práva, medzi ktoré, podľa nich, nijako nepatrí právo nedemokratické referendum ignorovať.

Keby som nemal klasické vzdelanie, aj by som sa čudoval. Ale keďže som čítal Haška, pamätám sa, ako citoval citlivé modlitby rozdávané rakúsko-uhorským vojakom na fronte: Důstojný arcibiskup budapešťský použil ve svých modlitbičkách na příklad takových pěkných vět: „Bůh žehnej vašim bodákům, aby hluboko vnikly v břicha vašich nepřátel. Nechť nejvýš spravedlivý Hospodin řídí dělostřelecký oheň nad hlavy nepřátelských štábů. Milosrdný bůh dejž, aby se všichni nepřátelé zalkli ve své vlastní krvi, z ran, které vy jim nanesete!“

Slovenskí kolegovia, odchovaní ešte aj dobrou dávkou tisovskej humanity a demokracie, nijako nezaostávajú. Útočná formácia v zložení Baka – Maretta – Kuffa bičuje emócie, ako sa len dá. Aj nedá. Čo na tom, že nevedia dať dokopy vetu, ktorá by mala zmysel? Čo na tom, že o tematike nevedia nič a nenamáhajú sa ani niečo naučiť? Demokratická direktíva otcov biskupov je jasná a basta. Ešte aj slovutný poslanec Mikloško nasával referendové odpovede s materinským mliekom. Hneď som si spomenul na Arimatreu. Alebo na kumys.

Baka chce vytlačiť z krajiny špinu a mor. Tatko Maretta, Bud Spencer slovenských kňazov, pôsobivo hlbokým hlasom, pomaly a uvážene hypnotizuje svoje ovečky k zvýšenej demokratickosti takýmito nezmyslami (doslovný prepis jeho videa): „Tá historickosť, kde s odvahou a vediac, čo chce, akoby sa znova už tým spôsobom aktualizovala v dnešnom čase. Aj dnes, ja a ty, každý z nás, môže sa vyjadriť k tomu, čo aktuálne môžme prezentovať. A to je, či sme v referende správne pochopili, čo odpovedať a za čo bojovať. A preto na prvú otázku určite poviem a pozývam všetkých nás, aby sme boli účastní.“

„Výchova detí, keď je adekvátna, tak je súčasťou niečoho, čo chce cirkev vo svojej formácii: odovzdávať pravdy, ktoré vedú, na základe vnímania detí, k správnej výchove. A tak otázky nie sú mätúce, nie sú namierené proti nikomu, ale vyjadrujú to, čo by sme mali chcieť všetci spoločne.“ Tomuto sa v Amerike hovorí „redefining stupid, one sentence at a time“.

Jeho kolega Kuffa, tiež v prekrásnom videjku, to má ešte jasnejšie. Začína svetoznámou Kuffovou teóriou delenia – alkoholici, narkomani a sexuáli sa delia na primárnych, sekundárnych a terciálnych (sic!). Tí poslední sú masoví a sérioví vrahovia a podľa Kuffu s tým tvrdením súhlasí aj pápež. (Ten pre istotu medzičasom udelil po prvý raz v histórii súkromnú audienciu transsexuálovi. Kuffa si asi bude musieť počkať.)

Po nesúvislom blúznení o tom, ako ho „niekde v Bruseli“ mali zavrieť do basy (!), ale on ich svojím bystrým umom a britkým jazykom natoľko okúzlil, že ho pozvali na obed, prichádza Kuffova definícia demokracie: „Menšina môže diskriminovať väčšinu, pretože stačí jeden samopal a diskriminujete celé lietadlo!“ Hašek k tomuto dodáva: Psány byly tyto modlitbičky tak vášnivě, že tam jenom na konci scházelo řízné maďarské „Baszom a Krisztusmárját!“

Ďalší duchovný kolega Lettrich, ktorý ma zjavne miluje ako seba samého, mi cez Facebook odkázal, že som korunovaný somár. Ja by som mu odkázal, že nebyť toho starého korunovaného žida, ktorý sa narodil pri somárovi, bol by dnes nezamestnaný.

Hovorca rodinnej aliancie, môj kolega zo SME, ktorý podobne ako celá aliancia delí ľudí na slušných (tí, čo pôjdu) a neokrôchaných (tí, čo nepôjdu), mi zase vysvetlil, že som komunistický demagóg, po čom sa odobral diskutovať do televíznej relácie, v ktorej aliancia prezentovala výlučne slušné a pravdivé fakty ako aj názory s úžasným odstupom.

Na záver niečo, čo nie je od Haška: nezúčastniť sa referenda je demokratická výsada každého občana. V prípade nezmyselného referenda, aké je to sobotné, azda aj niečo viacej.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie