Denník N

Rusko zvažuje, či zavedie cenový strop na základné potraviny

Obmedzenie by sa mohlo týkať produktov, ktoré majú zásadný sociálny význam.

Ruská vláda diskutuje o zavedení stropu pre ceny základných potravín. Uviedla to agentúra Reuters, odvolal sa na vyhlásenie podpredsedu ruskej vlády Arkadija Dvorkoviča, ktoré zverejnili ruské agentúry RIA a Interfax.

Pád ruskej meny a zákaz dovozu potravín a ďalších produktov zo Západu vyvolal rast inflácie v Rusku. Zvýšenie cien tovarov a služieb tvrdo zasiahlo najmä domácnosti.

V decembri 2014 dosiahla medziročná miera inflácie v krajine 11,4 %. A všetko nasvedčuje tomu, že tento rok neklesne. Ministerstvo hospodárstva odhaduje, že na konci roka 2015 sa bude miera inflácie pohybovať okolo úrovne 12 %.

Agentúry RIA a Interfax citovali Dvorkoviča, podľa ktorého je pravdepodobné, že vláda zavedie obmedzenia v prípade rastu maloobchodných cien produktov, ktoré majú „zásadný sociálny význam“, ako sú napríklad základné potraviny. Dodal, že kabinet preskúma, ako tieto reštrikcie uzákoniť

Vyhláseniu podpredsedu ruskej vlády prechádzala vlna inšpekcií a kontrol po celom Rusku a s cieľom odhaliť neoprávnené zvýšenie cien. Ale popredné maloobchodné potravinárske reťazce tvrdia, že nárast cien na ich pultoch zaostáva za tempom rastu inflácie v Rusku.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie