Denník N

Briti povolili deti „od troch rodičov“

ILUSTRAČNÉ FOTO - TASR/AP
ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR/AP

Dolná komora britského parlamentu v utorok schválila metódu umelého oplodnenia, ktorá využije DNA od troch ľudí. Ide o snahu zabrániť prenosu zlých génov z mitochondrií matky, DNA tretej osoby neovplyvní vzhľad a charakter dieťaťa.

Podporovatelia hovoria, že pre tisícky žien je to šanca na zdravé deti. Kritici, že je to neodskúšané prekročenie červenej čiary, ktorá môže viesť až ku genetickému šľachteniu detí.

Británia v utorok ako prvá krajina na svete povolila špeciálnu metódu umelého oplodnenia, pri ktorej sa použije DNA od troch ľudí. Má to pomôcť ženám, ktoré majú v sebe zakódovanú genetickú poruchu mitochondrií. Návrh schválila dolná komora parlamentu.

Ich deti sa rodia s mitochondriálnou chorobou, ktorá zasahuje viaceré orgány, ich správny vývoj sa veľmi často končí smrťou ešte v detstve. Britská vláda zmenu podporuje, no hlasovanie nechala na uváženie poslancom. Ak to schvália, prvé takéto dieťa sa môže narodiť budúci rok.

Len DNA z mitochondrií

Mitochondrie sú akési orgány v bunke, ktoré pre ňu tvoria energiu, nazývajú sa aj bunkové továrne. Metóda vyzerá nasledovne: Z vajíčka matky sa vezme jadro. To vedci implantujú do zdravého vajíčka druhej matky – darkyne -, ktorá má zdravé mitochondrie.

Také vajíčko sa oplodní otcovou spermiou a embryo sa vloží do maternice prvej matky. Dá sa to urobiť aj s embryom. Darkyňa bude anonymná, nebude mať žiadne práva na dieťa.

Technicky bude mať dieťa DNA od troch ľudí. DNA od darkyne ovplyvňuje len činnosť mitochondrií – nič viac. Všetky atribúty, ktoré človek dedí po rodičovch (výzor či vlastnosti) sa dedia z DNA z jadra.

,,Dieťa bude geneticky dieťaťom svojich dvoch rodičov – s výnimkou mitochondriálnej choroby,“ napísal pre Guardian profesor Julian Savulescu, riaditeľ Inštitútu pre vedu a etiku na Oxfordskej univerzite.

Britskí vedci sú priekopníci v tejto technike a v Británii sa už dlho diskutuje, či takúto metódu povoliť. V súčasnosti trpí mitochondriálnou poruchou, ktorá sa dedí po matke, podľa BBC 1 z 6500 britských detí.

Deti zomierajú krátko po narodení, prípadne neskôr v detstve. Britka Sharon Bernardiová takto napríklad prišla o sedem potomkov.

Ako transplantácia?

Metódu podporuje väčšina vedcov, v liste pre Guardian sa pod ňu podpísalo 40 expertov zo 17 krajín. Niektorí to prirovnávajú k transplantácii orgánov. S rozdielom, že mitochondria sa nachádza v každej zo 100 biliónov buniek v tele, a jediný spôsob, ako vymeniť zlú za dobrú, je upraviť ju geneticky pred množením embrya.

,,Z etickej perspektívy je prenos mitochondrií najpresnejšie prirovnaný k ,,mikroorgánovej“ transplantácii,“ napísal Savulescu. ,,Transfúzia mitochondrií nie je nepodobná ako transfúzia červených krviniek v prípade vážnej anémie – hlavný rozdiel je, že mitochondriálna liečba pretrvá aj do budúcich generácií,“ povedal pre Daily Telegraph britský vedec a uznávaný expert v oblasti profesor lord Robert Winston.

Nie všetci však s týmto názorom súhlasia. Katolícka aj anglikánska cirkev v krajine je proti. Obáva sa o bezpečnosť dieťaťa (a jeho detí, ktoré môžu zdediť upravené mitochondrie). Tiež sa im metóda nepáči z etického hľadiska minimálne pre to, že pri metóde sa zničia embryá.

Aj vedci priznávajú, že 100-percentnú bezpečnosť dokážu až prvé aplikácie na ľuďoch, zatiaľ to testovali na zvieratách. Tri vedecké správy britského Úradu pre ľudské oplodnenie a embryológiu naznačujú, že nie je žiaden dôkaz, že by technika ,,nebola bezpečná“.

Červená čiara

Podľa mimovládnej sekulárnej organizácie Human Genetic Alert je to ,,prekročenie čiary, ktorá nevyhnutne bude viesť k budúcemu dizajnovaniu detí a k eugenike“.

Táto organizácia tvrdí, že pre ženy, ktoré majú deti s touto chorobou, existuje už teraz iná cesta: adopcie detí, prípadne prijatie vajíčok od darkyne. V tom prípade však nejde geneticky o ich dieťa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie