Denník N

Voľby prekvapili aj čitateľov Denníka N, z takmer 9000 tipujúcich uhádol výsledky len jeden

Veľmi dobre ľudia tipovali výsledky SMK a SDKÚ. Odhadovali aj slabší výsledok Smeru. Neočakávali vypadnutie kresťanských demokratov z parlamentu.

Väčšina čitateľov (takmer 66 percent) správne tipovala, že Smer prepadne a dostane menej ako 33,9 percenta. Strana vo voľbách získala 28,3 percenta.

Odhady výsledkov strany Sieť sa veľmi líšili. Niektorí očakávali menej ako 11 percent, iní viac ako 14. Strana prepadla a dostala nakoniec len 5,6 percenta hlasov.

Väčšina čitateľov očakávala, že sa SNS vráti do parlamentu. Viac ako pätina tiež verila, že získa viac ako 8 percent. SNS v sobotu presvedčila 8,6 percenta voličov.

Most-Híd získal vo voľbách 6,5 percenta. Takýto výsledok odhadovala zhruba štvrtina čitateľov.

Vypadnutie KDH z parlamentu ľudia neočakávali, takýto výsledok tipovalo len 629 ľudí. KDH nakoniec vo voľbách dostalo len 4,9 percenta.

Hnutie Igora Matoviča dostalo vo voľbách 11 percent. Takýto dobrý výsledok odhadovala pätina čitateľov.

Takmer dve tretiny ľudí tipovali, že SaS získa 5 až 7 percent. Strana nakoniec dosiahla výsledok 12,1 percenta.

Najpresnejšie ľudia tipovali výsledok SMK. Osem z desiatich si myslelo, že strana nezíska ani 4,3 percenta. Strana vo voľbách presvedčila 4 percentá voličov.

Ľudia nevedeli odhadnúť, ako dopadne hnutie Borisa Kollára. Až 56 percent čitateľov si myslelo, že Sme rodina neprekročí hranicu troch percent. Vo voľbách dostala až 6,6 percenta.

„Je to veľmi zlý výsledok pre SDKÚ, je to niečo, čo sme nečakali, keď sme robili kampaň,“ povedal počas volebnej noci líder strany Pavol Frešo. Pre čitateľov Denníka N to však nebolo žiadne prekvapenie, až 75 percent z nich si myslelo, že strana nezíska ani len dve percentá. SDKÚ nakoniec získala len 0,3 percenta.

Tipovanie prebiehalo na webe Denníka N od 9. februára do 5. marca do 11. hodiny. Čitatelia odhadovali volebný výsledok desiatich politických strán, nebola medzi nimi napríklad strana Mariana Kotlebu. Možnosti, z ktorých mali čitatelia pri tipovaní na výber, kopírovali výsledky prieskumov verejnej mienky a kurzy stávkových kancelárií na začiatku februára 2016.

Do tipovania sa zapojilo 8936 ľudí, ale len jeden jediný uhádol výsledky volieb. Je ním Marek Pilnik, chemický laborant momentálne žijúci v Smoleniciach. „Predpokladal som, že Smer bude mať menej ako 30 percent. Neveril som, že opäť viac ako 30 percent voličov by bolo zaslepených a bolo schopných ich voliť,“ vraví. Čakal aj slabšie výsledky Siete: „V mojom okolí o Sieti rozprával málokto. Ale že budú iba tesne v parlamente, som si nemyslel.“

Marek Pilnik odhadol aj vypadnutie KDH z parlamentu. „KDH je politická mŕtvola, zaspala dobu, mladým kresťanom nemá čo ponúknuť,“ myslí si. „KDH okrem Figeľa nemá žiadnu osobnosť.“

Z takmer deväťtisíc tipujúcich súhlasilo so zverejnením svojich tipov 6723. Ich odhady volebných výsledkov si môžete pozrieť v tabuľke.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie