Denník N

Zloženie parlamentu je jedným z najpresvedčivejších dôkazov školstva na dne

Imigrant, ktorý o naše hranice ani nezavadil, sa stal strašiakom nespokojnej alebo nezamestnanej časti voličov. Prišiel čas ľahkých riešení.

Tak ako bol štrajk učiteľov poslednou výraznou udalosťou pred voľbami, by mala byť otázka školstva aj prvou témou po nich. Nakoniec, aj neonacista Kotleba bol učiteľom. Nech už vznikne vláda na čele s kýmkoľvek, na ministra školstva som zvedavý najviac.

Za najdesivejší a najdôležitejší výsledok volieb je bez debaty suverénna výhra neonacistov medzi prvovoličmi. Hovorí veľmi jasne o tom, čo je v našej spoločnosti najväčšou tragédiou. Školstvo je na dne a zloženie nového parlamentu je jedným z najpresvedčivejších dôkazov. Od revolúcie prešlo štvrťstoročie a na školách neexistuje jediná relevantná učebnica dejepisu, pre mladých voličov zostávajú najobľúbenejšou vzdelávacou pomôckou hoaxy a pojem „kritické myslenie“ je pre nich neznámy.

Ešte pred troma rokmi zverejnilo Dokumentačné stredisko holokaustu výsledky reprezentatívneho prieskumu, v ktorom zisťovalo mieru informovanosti verejnosti o období vojnového slovenského štátu. Pri vzorke mladých ľudí vo veku 15 až 24 rokov bol podiel odpovedí „neviem“ nadpolovičný, pojem arizácia dokonca nevedelo vysvetliť 78 percent opýtaných z tejto skupiny. Je otázne, čo sa v našich školách učí o slovenskej histórii 20. storočia, ale je isté, že sa učí zle.

Nevzdelaný volič, ktorý nad témami neuvažuje, sa ľahko manipuluje. Premiér už druhý raz za sebou stavil v kampani na zlú kartu. Spoľahol sa na overený spôsob, ako odtiahnuť ľudí od ich problémov – poukázať na neexistujúceho nepriateľa. Imigrant, ktorý o naše hranice ani nezavadil, sa stal strašiakom nespokojnej alebo nezamestnanej časti voličov. Prišiel čas ľahkých riešení.

Vláda predložila tému, ktorej sa chytila aj väčšina opozície v duchu hesla: hovoríme, čo chcú ľudia počuť. Nenávisť sa stala hlavným víťazom volieb. Fico využil vojnu v Sýrii a nešťastia miliónov ľudí na svoju propagandu. Ako predstaviteľ štátu v civilizovanom spoločenstve EÚ však mal aj nejaké mantinely, a tak nemohol dotiahnuť svoju agendu tak, ako by si želal každý perfekcionista. Zvládol to zaňho Kotleba, za celkom podarenej podpory katolíckych kňazov. Tak tu namiesto imigrantov máme v parlamente ucelenú neonacistickú komunitu.

Zlobu stačilo zasiať. Lebo, čo si budeme nahovárať, Slovensko si nikdy toleranciu za klobúčik nedávalo. V poslednom prieskume Eurobarometra sme v postoji k Rómom a ostatným menšinám skončili najhoršie z celej Európy. Treba si priznať, že xenofóbia nás charakterizuje dlhodobo. Až teraz sa však stala hlavnou témou volieb.

V súčasnosti je jedno, koľko z podporovateľov ĽS NS otvorene obdivuje vojnový slovenský štát a jeho „riešenia“ a koľko z nich volilo nevedomky iba na protest proti štandardným stranám. Pretože katastrofálne by bolo aj to, že o deportáciách do koncentračných táborov v čase slovenského štátu alebo o súčasných Marianových sympatiách k Hitlerovi nič nevedeli. V obci Ostrý Grúň, ktorú počas SNP vypálili nacisti, získal Kotleba takmer 17 percent hlasov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie