Denník N

Sulíkov svet: Môže byť európsky premiér?

foto N - Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf SaS v nemeckej televízii prezentoval výroky proti utečencom, spochybnil Merkelovú a vyhlásil, že eurofondy tak korumpujú, že by bol za ich zrušenie.

V pondelok vystúpil Richard Sulík v nemeckej televízii ARD a opäť splnil rolu tvrdého kritika Bruselu, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a obhajcu tvrdých opatrení proti utečencom na hraniciach štátov, ktoré sú v schengene.

Sulík mal viac kontroverzných vyjadrení, napríklad to, že platíme každý rok jednu miliardu eur do fondu EÚ a máme právo na približne tri miliardy, ale nevyčerpáme všetko a tieto peniaze priniesli do našej krajiny veľa korupcie.
„Sú to peniaze, ktoré v úvodzovkách nikomu nepatria, lebo prišli od Európskej únie. Odstráňte tieto peniaze, ja som jediný, kto s tým súhlasí.“

Nemci ho označujú za euroskeptika

Sulík nevystúpil v nemeckej televízii prvýkrát – pre nemeckú verejnosť sa stáva slovenský europoslanec, ktorý hovorí po nemecky, pomerne známym euroskeptikom. Politický líder v súčasnosti druhej najsilnejšej strany na Slovensku sa dnes chystá na rolu premiéra, a preto je dobré pozrieť sa bližšie, kam politicky patrí.

SaS je dnes v Európskom parlamente súčasťou frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov – menej vplyvného zoskupenia, ako boli proeurópski liberáli (ALDE), kde SaS začínala. V roku 2014 odtiaľ vystúpila, pretože sa Sulíkovi nepozdávalo ich smerovanie k tesnejšej integrácii európskych štátov.

Video: V kampani Sulík stavil aj na debaty z nemeckých televízií
autor: Martina Pažitková

Medzi Európskymi konzervatívcami a reformistami sú najznámejším členom britskí konzervatívci, ktorí si snažia držať čo najväčší odstup od Európskej únie a niektorí z nich sú za vystúpenie z EÚ, a poľské Právo a spravodlivosť, ktoré na jeseň prebralo vládu v krajine mimoriadne tvrdým spôsobom.

Zostane Sulík priamym a úprimným zahraničnopolitickým rečníkom, aj keď sa mu podarí stať premiérom? Bol by aj v tejto pozícii schopný hovoriť o zrušení eurofondov, ktoré v posledných rokoch najvýznamnejšie ťahali našu ekonomiku?

Eurofondy rušiť nechce

Sulík tvrdí, že zrušenie eurofondov pre Slovensko žiadať nebude. „Nie, lebo by sme boli jeden proti mnohým. Je to zbytočne minutá energia,“ vysvetľoval už včera v Bratislave. Iné by podľa neho bolo, ak by sa otázka eurofondov začala riešiť v Bruseli.

V nemeckej ARD sa venoval aj téme migrantov, pri ktorej dlhodobo kritizuje nemeckú kancelárku: „Na jednej strane je Merkelová, ktorá nechce zavrieť hranice, ale chce zaplatiť Turecku, aby hranicu zatvorili oni. Čo je to podľa vás? Je to zbabelé a dvojtvárne. Európska komisia zaspala, namiesto toho, aby konala a Grécko napríklad vylúčila zo schengenu,“ povedal.

A dodajme ešte jeden starší výrok o kľúčovej a najsilnejšej európskej političke. „Merkelová robí fatálnu, zničujúcu politiku pre Nemecko. Pokiaľ bude vo svojej politike pokračovať, tak budeme všetci prekvapení, ako tam nasledujúce voľby dopadnú.“

Opatrní partneri

Vyjadrenia Sulíka v oblasti zahraničnej politiky medzi jeho potenciálnymi partnermi v koalícii nevyvolávajú nadšenie.

Most-Híd má pri utečencoch zmierlivejší slovník aj politiku. „Aj Most-Híd odmieta kvóty,“ reaguje na to Sulík.
„Bol by som šťastný, keby také vyjadrenia nemal,“ hovorí František Šebej z Mosta-Híd. Viac sa vyjadrovať nechce, pretože nechce ohroziť rokovania o možnej koalícii.

„Som presvedčený, že nájdeme dohodu. Tento rok budú najväčší problém Európskej únie utečenci, ale aj napriek tomu sú dôležitejšie veci pre Slovensko, a to je riadiť štát,“ odpovedal Sulík na otázku, či týmito vyjadreniami nemôže ohroziť koaličné rokovania.

Podmienkou koaličnej dohody by mala byť podľa Šebeja spoločná zahraničná politika. „Nemá zmysel zostavovať vládu, ktorá nebude mať zhodný pohľad na miesto Slovenska v Európe a vo svete a na fungovanie Slovenska v Únii a v NATO. Vládu, ktorá na to nemá rovnaký postoj a nepoužíva rovnaký jazyk, nemá zmysel zostavovať,“ povedal Šebej. Rovnako tak by mala byť zhoda na téme utečencov. Faktom je, že Radičovej vláda padla na otázke, ktorá so zahraničnou politikou úzko súvisela – na pomoci Grécku.

Mal by zmeniť rétoriku

Možní koaliční partneri dúfajú, že Sulíkova rétorika bude iná, ak by bol premiér. „Zatiaľ je predseda jednej parlamentnej strany. Pevne verím, že keď bude premiérom, bude väčšinu svojich výrokov korigovať, aby boli v záujme Slovenska a v súlade s názorom celej prípadnej koalície,“ myslí si Igor Matovič z OĽaNO.

Povedal to aj napriek tomu, že výrok o eurofondoch považuje za správne posúdenie situácie. Ako budeme vyzerať v zahraničí, je podľa neho dôležité, ale či by chcelo jeho hnutie obsadiť post ministra zahraničných vecí, nepovedal.
„Pevne verím, že Rišo Sulík, ak bude premiérom, sa bude správať ako zodpovedný premiér,“ dodal. Možno teraz v niečom Sulík prestrelil, ale výroky Roberta Fica podľa Matoviča Slovensku uškodili viac.

Na druhej strane je dobré, aby aj politik z menšej krajiny mal schopnosť komunikovať postoje a otvárať diskusiu.

Naše predsedníctvo

„Nevidel som reláciu, a preto sa k nej nebudem vyjadrovať. Je dôležité, aby Slovensko v rámci zahraničnej politiky vystupovalo kontinuálne,“ hovorí Vladimír Bilčík, ktorý je v Sieti odborníkom na zahraničnú politiku.

Postavenie europoslanca je podľa neho diametrálne iné ako postavenie premiéra, ktorého poslaním je nachádzať dohody. Treba tak podľa Bilčíka očakávať postoje aj rétoriku, ktorá bude zodpovedať premiérskej funkcii.

„Pán Sulík nie je premiér, zatiaľ ani poslanec Slovenskej republiky. Ak bude premiér ktokoľvek, tak jednoznačne na pôde Únie najmä v týchto časoch a v období, keď sa pripravujeme na predsedníctvo Únie, je dôležité, aby sme zachovali základnú kontinuitu v strategických pozíciách,“ povedal. Byť členom Únie, v jej jadre, je podľa neho pre nás strategická priorita.

Za kľúčového partnera Slovenska je jednoznačne považovaný Berlín.

Bilčík za najdôležitejšie považuje, aby sa budúca vláda dohodla na prioritách zahraničnej politiky, aby sme boli jednotní v týchto otázkach nielen doma, ale aj vo svete.

„Nie tak, ako sa to stávalo teraz, keď Robert Fico v rámci kampane hovoril, že Grécko môže opustiť schengen, ale predtým podpísal deklaráciu V4, že Grécku pomôžeme,“ dodal.

A to najmä v čase nášho predsedníctva počas druhého polroka 2016, lebo ho treba zvládnuť nielen technicky, ale aj politicky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Voľby 2016

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie