Denník N

Mesto Martin má zaplatiť 8,3 milióna eur, ktoré nemá

foto - TASR
foto – TASR

Primátor Martina Andrej Hrnčiar je najbližšie k nútenej správe a exekúciám mestských účtov, ako kedy bol za posledné roky. Najvyšší súd nesúhlasil s generálnou prokuratúrou.

Mestu Martin už veľmi reálne hrozí, že bude musieť zaplatiť 8,3 milióna eur advokátovi Petrovi Kubíkovi, ktorý má pohľadávku voči mestu za nezrealizovaný projekt spred mnohých rokov.

Najvyšší súd totiž odmietol mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora v tejto kauze. Pre mesto je to devastačná suma.

Z troch miliónov je osem

Pred približne dvadsiatimi rokmi sa bývalé vedenie mesta zapojilo do budovania lyžiarskeho strediska Martinské hole. Žalobca tvrdí, že záväzok, vloženie viac ako trojmiliónovej nehnuteľnosti do spoločnosti, nesplnilo, a požiadal súd o peňažnú náhradu vrátane úrokov.

Súdy rozhodovali dvanásť rokov striedavo v prospech a nakoniec v neprospech mesta Martin. Na konci februára uplynulého roku narástol dlh z 3,4 na 8,3 milióna a každým dňom rastie na úrokoch.

„Mesto nemá na zaplatenie dlhu,“ hovorí primátor Andrej Hrnčiar. Ten veril do poslednej chvíle, že mimoriadne dovolanie bude úspešné. Teraz tvrdí, že musí rešpektovať rozhodnutie súdu, ale kauzu vníma ako veľkú nespravodlivosť a správu o stave slovenského súdnictva.

Druhá strana pýta peniaze. „Očakávam, že mesto Martin racionálne vyhodnotí súčasný právny stav a začne svoj dlh dobrovoľne plniť. Trvám na tom, aby bola pohľadávka uhradená tak, ako bola právoplatnými a vykonateľnými rozhodnutiami súdov priznaná. Podľa môjho názoru je ďalšie odkladanie problému pre mesto drahé, škodlivé a spôsobilé škody ešte zvýšiť,“ vyhlásil majiteľ pohľadávky Kubík.

Martin by zachránila nútená správa

Mesto Martin už nemá veľa možností. Jednou je Ústavný súd, druhou žaloba voči štátu a poslednou medzinárodný súd v Štrasburgu. Ani jedna z nich však mesto neochráni pred exekúciou.

„Využijeme všetky možnosti, aby sme sa domohli práva. Problém je, že ak exekútori stiahnu peniaze z našich účtov, nikdy ich už neuvidíme, aj keď spor vyhráme,“ vyhlásil ešte pred posledným rozhodnutím Najvyššieho súdu Hrnčiar a tvrdí to aj teraz.

Osemmiliónový dlh posiela Martin s bežnými ročnými príjmami pod hranicou 29 miliónov do nútenej správy. Tento variant je pre mesto paradoxne optimistický.

Mesto by síce fungovalo pravdepodobne niekoľko rokov s krízovými rozpočtami a s len nevyhnutnými výdavkami pod dohľadom správcu, ale nútená správa by ho ochránila pred veriteľmi a exekúciami. Zabezpečenie verejných funkcií má totiž prednosť pred nárokmi veriteľov.

Do existenčných problémov by sa mesto dostalo, ak by exekútori predbehli vyhlásenie nútenej správy, čo reálne hrozí.

Súdy rozhodli, koniec

Najvyšší súd sa opiera o judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorej je skúmanie právoplatných rozsudkov z dôvodu odlišného právneho posúdenia zásadne neprípustné a v rozpore s Dohovorom o ľudských právach.

Navyše konštatoval, že Martin dostatočne účinne neobhajoval svoje práva počas rozhodovania súdov nižšieho stupňa.

Generálna prokuratúra podala v kauze Martin mimoriadny opravný prostriedok voči právoplatnému rozsudku, podľa ktorého malo mesto zaplatiť 8,3 milióna eur. Tvrdila, že rozsudok, ktorým súdy zaviazali Martin zaplatiť milióny, je nezákonný a nesprávny. Generálny prokurátor sa domnieval, že v čase, keď veriteľ podal žalobu, bol už skutok premlčaný.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie