Denník N

Hlina: Čert sa spojí s diablom, lebo Kotleba

Narodil sa v roku 1970 v Liptovskom Mikuláši, vyrastal na Orave. Pracoval ako vykupovač dobytka, neskôr obchodoval s Čínou, vyvážal tam autá. V Bratislave má viacero reštaurácií, na Záhorí biofarmu. V deväťdesiatych rokoch mal Stranu mladých demokratov, neskôr sa zviditeľnil protestmi proti Jánovi Slotovi. Do parlamentu sa dostal v roku 2012 na kandidátke OĽaNO Igora Matoviča. Na konci roka 2014 viedol protesty proti CT. Do parlamentných volieb išiel na kandidátke KDH, získal vyše 9-tisíc krúžkov. Foto N – Vladimír Šimíček
Narodil sa v roku 1970 v Liptovskom Mikuláši, vyrastal na Orave. Pracoval ako vykupovač dobytka, neskôr obchodoval s Čínou, vyvážal tam autá. V Bratislave má viacero reštaurácií, na Záhorí biofarmu. V deväťdesiatych rokoch mal Stranu mladých demokratov, neskôr sa zviditeľnil protestmi proti Jánovi Slotovi. Do parlamentu sa dostal v roku 2012 na kandidátke OĽaNO Igora Matoviča. Na konci roka 2014 viedol protesty proti CT. Do parlamentných volieb išiel na kandidátke KDH, získal vyše 9-tisíc krúžkov. Foto N – Vladimír Šimíček

Poslanec Alojz Hlina hovorí o príčinách neúspechu KDH. Prečo sa nedostal do parlamentu, ako bude vyzerať politika bez KDH a čo urobiť s Kotlebom.

Vo voľbách ste dostali vyše deväťtisíc krúžkov. Čakali ste ich viac?

Bol odhad, že by ma mohlo voliť 50-tisíc ľudí, ale pri analýze nám vychádzalo, že len každý piaty je ochotný nás voliť na kandidátke KDH. Bola to pre nich neprekonateľná bariéra.

Čo ste urobili zle v kampani?

Pripúšťam, že sme mohli urobiť viac. Čo je však zlé na tom, že chodíte pešo po dedine, pozvete ľudí do zariadenia a zaplatíte im kávu alebo pivo a hovoríte o politike? Nemali sme ani jeden bilbord. Tie ďalšie voľby ich budeme mať. Prekáža mi však bilbordový smog, nemali by byť v križovatkách. Budeme sa snažiť, aby neboli na miestach, ktoré som aj ja v parlamente namietal. Bol by to paradox. Všetci politici sú proti bilbordom, ale pred voľbami sú všetci vycapení. Ak nemáte bilbordy, potom ťaháte za kratší koniec.

Boli pre vás výsledky volieb šok? 

Prekvapenie bolo, ale až tak som nehíkal. Dlhodobo som upozorňoval, že Kotleba je fenomén a má našliapnuté, aby tam bol. Bol som viac ako týždeň na Horehroní a prešiel som pešo možno 30 kilometrov po horehronských dedinách. Vnímal som tú atmosféru a vedel som, že je zle.

Prečo sa KDH nedostalo do parlamentu? Čo robili zle?

Teraz bude veľa múdrych. Chcem byť korektný, umožnili nám kandidovať a nepatrí sa obzvlášť ich komentovať. S pánom Figeľom sa stretneme, potom môžem byť slobodnejší vo vyjadrovaní. Je o čom rozprávať.

Hovorí sa, že zaspali a boli spomalení.

Hovorí sa to, otázka je aj reflexia. My sme robili samostatnú kampaň, od dverí k dverám. Nepodarilo sa. V ďalších voľbách sa nám podarí, obrazne povedané, prejsť z Bratislavy do Košíc. Má to význam.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Budete ešte kandidovať?

Lížem rany, močím repík. Relatívne rýchlo môžem rany vylízať a repík domočiť. Mám pocit, že má zmysel znova bojovať. Nie sme o nič horší ako celý civilizovaný západný svet a prečo by sme nezvládli mať jednu poriadnu konzervatívnu stranu. Každá poriadna krajina si zaslúži mať sociálnu demokraciu, liberálov, lebo neublížia, pomôžu a katalyzujú, ale zaslúži si aj konzervatívnu stranu. V súčasnosti ju nemáme, máme tu „patvary“.

Bolo by to s Občanmi alebo s reformovanou KDH?

To sú presne otázky, ktoré sa natískajú, buď ste spolu, alebo proti sebe. To je presne to, čo si potrebujeme vydiskutovať. Počkáme na vnútorné deje, ktoré budú v KDH. Zdá sa, že požiadavka nie je mať katolícku stranu, obzvlášť nie, keď si Kotleba sprivatizoval Boha. Žasol som, keď v jednej diskusii povedal, že ďakuje aj Bohu. Teraz neviem, či emailom alebo cez Facebook, ale predpokladám, že mu Boh aj odpísal, že urobil, čo mohol. Potrebujeme konzervatívnu stranu, ktorá je postavená na pevných štandardných, konzervatívnych hodnotách. Mrzelo ma, keď ma v Hanušovciach nad Topľou, pekné mestečko, stretne milý pánko a hovorí, že ja vás nemôžem voliť, lebo ja som evanjelik. Mrzí ma konfesná spätosť. Niekedy mám pocit, že evanjelici by radšej volili komunistov ako KDH. Čosi nie je dobré.

Bola KDH dobrá voľba? Nemali ste ísť radšej s OĽaNO a SaS, s ktorými si rozumiete?

Je načase urobiť spojenia, kde je predpoklad, že vydržia a sú organické. Ak spojíte oheň a vodu, jeden alebo druhý to vzdá. Možno niekedy nebude vody ani ohňa. Voda sa vyparí, oheň zhasne. Som umiernený konzervatívec, možno má niekto pocit, že v Bratislave je to na smiech, možno je fakt viac sexy byť liberál. Mohol som niečo predstierať kvôli účelovej kalkulácii, mohlo byť menšie riziko, že sa nedostanem. Alebo ste férový a ste tým, čím ste. Vedeli sme, že je zle, dali sme si spraviť tie analýzy. Nepodarilo sa nám aj celkom odkomunikovať, čo to vlastne bolo, ľudia si mysleli, že vstupujeme do KDH, ale nie, že sme členovia inej strany na ich kandidátke.

Malo by sa po neúspechu v KDH vymeniť vedenie?

Určitá prirodzenosť v tom je. Ak sa skončila veľká etapa, požiadate o dôveru. Sme na rázcestí. Chcem pomôcť, aby Slovensko malo modernú stredopravú konzervatívnu stranu. Strana Občania má potenciál rásť, my sme ho umelo zabrzdili. Tým, že ju začneme budovať, zrazíme sa však s KDH. Nerád by som sa s nimi zrazil, je potrebné o tom komunikovať.

A spojenie so Sieťou?

Do duše pána Procházku nevidím a neviem, ako sa Sieť profiluje.

V HN ste hovorili, že by ste si vedeli predstaviť šéfovať KDH.

Je tam nejaká postupnosť. Zjavili sa tie úvahy. Formálne to asi musí niekto navrhnúť, niekto to musí akceptovať a niekto by mal zvoliť. Keby aj toto všetko prebehlo, otázka je, či by to bolo v daný moment víťazstvo. Byť predsedom KDH v takej polohe, ako je teraz, že by zostala jej profilácia ako silno konfesne viazaná strana, ma nejako nenapĺňa. Keby bol priestor, že z KDH sa môže stať moderná konzervatívna strana, ktorá je postavená na tradičných, konzervatívno-kresťanských hodnotách, nemal by som s tým problém.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako si vysvetľujete úspech SaS a OĽaNO?

Podarilo sa prebudiť antisystémového voliča, ktorý zlyhanie štandardu vyhodnotil tak, že treba voliť iných, lebo hovoria, že to dokážu z večera do rána. Ponuka neštandardu bola extrémne široká. Iné nové neštandardné strany sú tam a aj Matovič posilnil. Je to problém, mrzí ma, že to tu málokoho mrzí. Verím parlamentnej demokracii, systému riadenia štátu, ktorý nie je bohviečo, ale funguje. Vytvárajú ho strany, tie musia mať členov, hierarchiu, systém volieb. U nás nikomu nevadí, že je strana, ktorá má štyroch členov. Dve najsilnejšie opozičné strany majú členov do dvoch autobusov.

Zvládne SaS a OĽaNO vyrokovať a poskladať vládu?

Mám sledovať môj záujem – nech sa ten „sex“ alebo to fantastické z nových volieb ukáže vo svojej nahote, lebo veď nedeľa je iba raz do týždňa a je tu aj pondelok ráno, tak nech chlapci ukážu, čo dokážu. Doprial by som možno niekomu, nech ukážu, čo vedia, a potom ľudia zistia, že až tak toho veľa nevedia, a ten „sex“, to „nové“ sa nekoná. Alebo mám byť skutočným politikom, ktorému ide o záujem krajiny. Tu sa vo mne bijú dve polohy. Máme to na hrane a nehazardujme s tým. Budeme predsedať Únii, veľa ľudí z Európy sa prejde po našich cestách a budú mať pocit, že sú v Mogadiše (hlavné mesto Somálska). Ešte by sme mohli zvládnuť aspoň udržať tie Potemkinovské dediny a predstierať, že sme ako-taká parlamentná demokracia.

Štyri roky teda nevydržia?

Znova sa vo mne bijú dve polohy. Pre nás by bolo dobré, keby boli voľby o pol roka, ale to neznamená, že to je dobré pre krajinu. V určitom momente to však možno bude dobré. Uvidíme, ako sa to vyvinie.

Prekáža vám SNS v pravicovej vláde?

Ľudia by si mali zachovať tvár. Budeme si nadávať do psov a potom na druhý deň kresliť hrubé čiary. Mňa už dnes nezaskočí nič. Tie procesy sú čoraz viac degresívne. Koľkí sa tešia, že KDH nie je v parlamente, ale komu už len to KDH v čom toľko ublížilo, že sa tak tešia, že nie je v parlamente? Môžete na nich nadávať, koľko chcete, ale plus-mínus to bola aspoň strana. Teraz máte koho? Čo budete po kaviarniach volať, kde je Boris? Odpoveďou bude, že bol tu, ale už je na lanovke?

Vedeli by ste si predstaviť pravicovú vládu s SNS?

V politike musí byť určitá miera pragmatizmu, máte zodpovednosť nielen za seba, ale aj za krajinu. Niečo by však malo sedieť. Je tam tenká hranica. Teraz bude veľkou výhovorkou, že sa spojí čert s diablom, lebo Kotleba. No a čo, že nedáme zákaz schránkových firiem, lebo Kotleba.

Opozícia bola doteraz nemastná-neslaná, bude treba viac aktivizmu?

Z opozície nešiel rešpekt. Keby som aj ja bol Smerák, z koho by som ho mal mať? Bude zaujímavé sledovať, či si nová opozícia vytvorí rešpekt a bude schopná analyzovať zákony a odkrývať pozadie. U nás bol aktivizmus vždy deficitný. Máme toľko zanedbaného, že aj keby teraz vládol svätý František s Matkou Terezou a Radičová s Havlom by im robili ministrov, tak by pokojne mohol ešte rásť. Každý, kto zdvihne zadok, je lepší ako ten, kto sedí a mudruje.

Hlina sa preslávil nápaditými akciami. Pred vilo Vasila Biľaka napríklad odparkoval tank. Foto – tasr
Hlina sa preslávil nápaditými akciami. Pred vilou Vasila Biľaka napríklad odparkoval tank. Foto – tasr

Chystáte si už ďalšie akcie alebo počkáte, ako bude vyzerať vláda?

Určite hryznem do katolíckych kňazov, ktorí sa podpísali pod výzvu na podporu Kotlebu. Prekáža mi akýkoľvek fanatizmus, samozrejme, aj náboženský fanatizmus. Vyzvem biskupov, či ich potrestajú. Očakávam, že to urobia. Aspoň niečo urobia. Lebo potom si povedzme, že začneme fungovať tak, že jedna farnosť bude podporovať Sulíka, druhá Fica a tretia Kotlebu. To je choré. Bolo by to ďaleko za čiarou.

Máte aj iný konkrétny terč?

Je správne, aby to malo zmysel. Viac ako tri roky som bil do nebankoviek a podarilo sa. Nemal by to byť samoúčelný boj, na konci aby bolo to, čo je zmyslom politika, pomôcť ľuďom, a nie len mať percentá. Terčov bude teraz veľa, ale na konci to musí mať zmysel pre konkrétnych ľudí.

Čo od vás môžeme čakať pri Kotlebovi?

V určitej fáze môžete pôsobiť už kontraproduktívne. Niektorí ľudia pomáhajú vytvárať betón v hlavách. Volič HZDS mal betón v hlave, smerácky volič tiež a predpokladám, že aj kotlebovský volič si ho bude vytvárať. Nepripustia kritický názor na to, čomu veria. Určitou nespravodlivosťou mu pomáhajú posilniť betón. Musíte byť preto spravodlivý na každom fronte. Jedna z účinných taktík je aj demytologizácia. Pestujú si imidž neohrozeného, vyhovuje im aj imidž martýra. Keď ho nabúrate, môže to byť funkčné. Pred asi šiestimi rokmi som im zobral vlajku, potom som sa na nich nesústredil. Kotleba je dieťaťom iného, ja som ho neporodil. Možno by sa ním mal zaoberať ten, kto mu pomohol na svet. Každý sme malinkým dielom prispeli, ale niekto obrovským. Bola tu pomaly atmosféra typu otvoríš dvere – utečenec. Dokázali sa dostať do parlamentu a pritom mali iba čiernobiele letáky po stĺpoch, teraz dostanú štátny príspevok a môžu si zaplatiť bilbordy. Musíme ísť po jadre. Niekto si postavil politickú agendu na základnej emócii. Na závisti dokázali stranu vybudovať komunisti, na nenávisti fašisti. Každý blbec dokáže urobiť stranu na tejto emócii.

Čoho sa treba teraz báť pri Kotlebovi?

Nárastu primárnej agresie. Už sú s ňou konfrontovaní ľudia, napríklad v Polomke, tam sa boja ľudia ísť na ulicu. Urobili sme program z toho, že politici nemajú kradnúť, ale to je predsa úplne logické. Pani z Polomky to zaujíma, ale ju zaujíma aj to, prečo sa večer bojí ísť cez ulicu. Potom sa niekto zjavil a povedal, že to vybaví, aby sa nebála. Primárna agresia, to, že vás niekto okradne a znásilní – reálne, nie metafyzicky, ako hovoril Fico, vyživila Kotlebovcov do parlamentu. Pocit ohrozenia v tých problémových miestach stále bude, Kotleba to nevyrieši, ale pribudnú ďalšie. Moc, to afrodiziakum, ktoré dostali, im doleje energiu. Začne sa im to páčiť, začnú to ukazovať. Na konci toho bude nárast primárnej agresie v uliciach.

V našom rozhovore ste povedali, že Sulík má slovník neonacistu – máte teraz pokazené vzťahy?

Hrozne sa nahneval. Nie som mu nič dlžný, ale povedal som to v kontexte. To, že vy z toho spravíte titulku, to neovplyvním. Stojím si za tým, ako to bolo povedané v kontexte, vašu titulku ovplyvniť neviem. To je celé.  Liberáli to preháňali a svojím dielom tiež prispeli. Sulíkovi som aj povedal, že čo sa vlastne rozčuľuje, veď v konečnom dôsledku mu to pomôže. Presne to sa stalo. Pre mňa je to over, či je to preňho, neviem. V zásade s ním nemám žiadne vzťahy a teraz už dupľom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

KDH

Slovensko

Teraz najčítanejšie