Denník N

Sulík je bytostne opozičný politik

Líder SaS má aj po voľbách problém správať sa ako možný premiér.

Na Slovensku je to tak: naši sociálni demokrati nie sú ako ich európski súdruhovia a to isté v mnohých ohľadoch platí aj pre našich konzervatívcov a liberálov.

Richard Sulík je pravý liberál vo veciach ekonomických. Občas je liberál v kultúrno-politických otázkach, na nich však jemu ani SaS príliš nezáleží. Na čom mu naopak záleží tak veľmi, že je preto ochotný povaliť vládu, je odmietavý postoj k Európskej únii.

V tom, rovnako ako v xenofóbnom postoji k utečencom, sa však výrazne líši od európskych liberálov. Sulík teda nie je v kadečom exotom len doma, ale aj v zahraničí medzi „svojimi“.

To by ešte nemusela byť prekážka, aby sa Sulík stal obľúbeným slovenským premiérom doma aj v zahraničí. Musí sa len opýtať Roberta Fica, ako sa to robí, ako si v potrebný čas nechať svoje názory pre seba a v zahraničí hovoriť niečo iné ako doma. V prípade Fica to bolo z čisto sebeckých dôvodov a tak ďaleko by Sulík nemal zachádzať. Ako premiér, ktorý musí myslieť najmä na záujmy svojej krajiny, by sa však mal naučiť, ako svoje verejné prejavy a konanie moderovať. Inak na to doplatí práve Slovensko.

Debata v nemeckej televízii ARD ukázala, že to Sulík nezvláda. V niečom mal čiastočne pravdu, spôsob vyplácania eurofondov a poľnohospodárskych dotácií napríklad naozaj podporuje korupciu na Slovensku, v celej Európe kriví trhovú ekonomiku a spolu s ochranou európskeho trhu poľnohospodárskych produktov škodí i mimo nášho kontinentu. Ničí hospodárstvo rozvojových krajín a áno, aj preto k nám utekajú toľkí z Afriky.

Zároveň by však žiadny slovenský premiér, ani potenciálny, nemal vykrikovať, že bez európskych dotácií sa pohodlne zaobídeme. Ak by nám Únia dotácie zastavila a Sulík by ako premiér zostavoval rozpočet, vypadal by mu rýchlo aj zvyšok vlasov. Možno by po desaťročí ekonomicky super­úspešnej sulíkovlády takýto stav mohol nastať. Radšej si však počkajme, až/či to bude, kým sa zbavíme peňazí, z ktorých sa tu financuje skoro každá verejná investícia. Sulíkova prípadná vláda by sa mala zamerať na lepšie a transparentnejšie využitie eurofondov, aj tam je dosť práce.

Sulík má čiastočne pravdu aj v tom, že európski politici pri riešení utečeneckej krízy zlyhali a že je pokrytecké odmietať ploty v Európe, ale platiť Turecku za to, aby hranicu zatvorilo ono. Jeho predstava, že bude „horná hranica prijímania utečencov na Slovensku nula“, alebo že treba použiť proti utečencom pri obrane hraníc násilie (aj keď ich vraj „nemusia hneď zabiť“), však nie je len neliberálna. Hlavne to nič nevyrieši, len za cenu mnohých obetí presunie problém na niekoho iného. A rozhodne nebude fungovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie