Denník N

Maďarič: Nič nevzdávame, náš kandidát na premiéra je Fico

Minister kultúry hovorí, že na stole je aj možnosť úradníckej vlády, ale teraz sa k nej v Smere neprikláňajú. Smer nie je taký úplne márny do vlády aj na ďalšie obdobie, myslí si podpredseda strany.

Minister kultúry a šéf volebnej kampane Smeru Marek Maďarič odpovedal na otázky Denníka N, RTVS a TA3 pred rokovaním vlády.

Ako vidíte šance Smeru zostaviť vládu?

Predseda si dnes prevezme poverenie a myslíme si, že ak Slovensko má šancu na nejakú vládu, ktorá je stabilná, tak je to práve vláda so Smerom. To by si mali uvedomiť aj ostatní.

Vidíte šancu, že by Sieť, Most, SNS mohli ísť do vlády so Smerom?

Nechcem teraz menovať konkrétne strany. Budeme sa usilovať o to, aby sme mohli byť kotvou stabilnej vlády. Všetci by si mali spomenúť trochu aj na obdobie pred šiestimi rokmi a nemalo by Slovensko opakovať chybu, aby bol obídený víťaz volieb. O to viac, že tentoraz na tej druhej strane nehrozí nič, čo by sa mohlo podobať nejakej stabilnej alebo súdržnej vláde. Tá druhá možnosť, pravicová, to je teda niečo. No mohli by tam byť aj štandardné strany, ale obsahovala by aj bizarné politické prvky. Ak niekto nájde odvahu a trúfne si, budeme mu držať palce, ale mali by sme postupovať podľa nejakej politickej logiky a ostatné strany by mali rozmýšľať o tom, čo je pre Slovensko najlepšie.

Minister kultúry v paralmente. foto N – Tomáš Benedikovič
Minister kultúry v parlamente. foto N – Tomáš Benedikovič

Takže to nie je tak, že ste to už vzdali a ste pripravení na odchod do opozície?

My sme to nevzdali ani vo volebnú noc, konštatovali sme, že voľby sme vyhrali a víťaz by mal dostať šancu vládu zostaviť. Možno už pár dní po voľbách sa ľudia inak dívajú na hodnotu politickej stability, nakoniec aj na to, v akom stave odovzdávame štát. S prekvapením vidím na obrazovkách niektorých elektronických médií, že pribudlo 130-tisíc pracovných miest, že je tu najlepší ekonomický rast, a myslím, že Smer nie je taký úplne márny do vlády aj na ďalšie obdobie.

Považovali by ste za najstabilnejšiu vládu s SaS a Mostom?

Vôbec sa nechcem vyjadrovať k tomu, ako by tá zostava mohla vyzerať. Vnímame, ako sa strany vyjadrujú, či chcú alebo nechcú s nami rokovať. Dnes si Robert Fico preberie poverenie, začne oslovovať strany a bude im ponúkať našu predstavu zostavenia vlády. Považujeme sa za víťazov volieb, aspoň číselne, myslíme si, že vlády by sa mali skladať okolo víťazov. Aj na Slovensku máme skúsenosť, že keď sa ide inou cestou, výsledok nebýva najlepší.

Viete si aj vzhľadom na predsedníctvo EÚ, ktoré nás čaká, predstaviť, že by bol premiérom Richard Sulík, ktorý sa o EÚ vyjadruje kriticky?

Predstaviť si to viem, ale ako by to vyzeralo a aké by to malo dôsledky, to je iná otázka.

Ako vyzerali prvé neformálne vyjednávania? Sú o témach alebo aj konkrétnych postoch?

Ideme do oficiálnych rokovaní. Neviem v tejto chvíli ani povedať, či pôjde len o stretnutia predsedov alebo v širších zostavách.

 

Fico má zostaviť vládu do desiatich dní, ak zistí skôr, že sa mu to nepodarí, nechce naťahovať čas.
Video: Martina Pažitková

Ale bolo už stretnutie s pánom Procházkom, nie?

Áno?  Ja o tom neviem.

Je v hre aj úradnícka vláda?

Teoreticky určite. Ak vládu nezloží Smer a ani ďalší v poradí, takýto model môže byť na stole. Neprikláňame sa k nemu v tejto chvíli a treba využiť všetky možnosti na to, aby bola zložená vláda na základe výsledkov volieb.

Nepovažujete za chybu, že ste toto vládnutie ukončili tak, že pre pravicové strany je stále neprijateľné ísť so Smerom?

Špeciálne váš denník popracoval na tom, aby bolo na Smer nazerané ako na totálne zlo. Prispievali ste k tomu vy aj iné médiá a myslím, že to nebolo objektívne. Nielenže ste takto vykresľovali Smer, ale ste aj dosť negatívne komentovali všetky štandardné politické strany, ktoré úplne nevylúčili spoluprácu so Smerom. To je tiež jeden z dôvodov, prečo sa pre určitých voličov zdali lepšie novostrany alebo čosi, čo o sebe tvrdí, že ani nie sú strany, alebo extrémistická pravica. Aj vy si trošku spytujte svedomie. Vždy sme hovorili, že budeme rokovať s každým. Takisto si myslím, že si nemôžete nepamätať, že s viacerými opozičnými stranami sme dokázali nájsť zhodu aj na ústavných zmenách. Nemyslím si, že z našej strany by sme sa tak vymedzovali, že strany odmietajú spoluprácu. Vy a niektoré médiá, ak ste videli nejaké možné spolupráce medzi Smerom a opozičnými stranami, tak ste im to dávali pocítiť. Robili ste z nich slabú opozíciu. Na to aj určité typy voličov počúvali.

Urobili ste niekde v kampani chybu aj vy alebo len novinári?

V kampani urobí každý aj chyby, aj dobré veci.

Aké chyby ste urobili v kampani?

Nebudem to teraz rozoberať. Na dôslednú odpoveď ešte nemám urobenú analýzu.

Zvažuje Smer, že by post premiéra ponúkol Miroslavovi Lajčákovi?

To sú nenáležité otázky. Máme svojho predsedu, ktorý doviedol stranu k volebnému víťazstvu a je pripravený rokovať. Iná vec je, či bude Smeru patriť funkcia predsedu vlády, alebo nebude. Pokiaľ Smer postaví premiéra, je logické, že to bude Robert Fico.

Pre Most alebo Sieť by bol možno Lajčák prijateľnejší ako Fico.

Neboli rokovania ani s Mostom, ani so Sieťou. Nežartujte, to sú príliš vážne veci, aby sme sa zaoberali tým, čo vy napíšete alebo čo si niekto myslí, že niekto povedal. Zatiaľ nebolo oficiálne rokovanie s nikým.

Denník SME zverejnil informáciu, že Boris Kollár mohol byť zapletený do obchodu s drogami. Viete si predstaviť, že by mohol byť súčasťou pravicovej vlády?

Hovoríte o niekom, kto je na čele niečoho bizarného, čo by som ani nenazval stranou, a ktorý sa hlási k pravici. Nevidím dôvod to komentovať, to nech dnes komentujú tí, ktorí sa chcú oňho oprieť.

Vláda dnes rokuje aj o tom, že ste nekomunikovali s Denníkom N a musíte to vysvetliť ombudsmanke. Ako spätne toto rozhodnutie Smeru hodnotíte?

(Smiech). Túto tému teraz nebudem komentovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Smer

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie