Denník N

Putin zbrojí pokútne, Západ môže legálne

Tanky proruských separatistov. Foto - TASR
Tanky proruských separatistov. Foto – TASR

Rusko nelegálne vyzbrojuje svojich podporovateľov. Ak Západ pošle výzbroj Kyjevu, neurobí nič zlé

Z Ruska na východnú Ukrajinu neustále prúdia nové zbrane a bojovníci. Kyjev tomu nemá ako zabrániť a Kremeľ sa tvári urazene, keď mu niekto jeho účasť na konflikte vyčíta. Sme teda v situácii, keď všetci vedia (alebo by aspoň mohli, keby neboli slepo zamilovaní do Ruska), kto násilie v Donbase stupňuje a podporuje.

Ak by sa za daných okolností Západ rozhodol masívne vyzbrojovať ukrajinskú armádu, nerobil by nič iné, než Moskva už mesiace robí na opačnej strane. Iná by bola len forma. Kým v jednom prípade by šlo o otvorenú pomoc napadnutej krajine, v druhom ide o pokútnu a hanebnú podporu jej likvidácie.

Chorobní putinofilovia by si síce rýchlo pritakávali, že je to potvrdenie zodpovednosti Západu za celé nešťastie, ale s nimi nepohne nič. Preto nemá význam zaoberať sa nimi a tentoraz pokojne môžeme vyhlásiť prípadné dodávky západných zbraní za morálne aj právne obhájiteľné.

Iná vec je, či sú aj potrebné. Zhodnúť sa na tom nedokážu analytici, ani západní politici. Časť je presvedčená, že Ukrajina si bez takejto podpory nedokáže poradiť sama, časť oponuje, že nové zbrane nič nezmenia na zlom vedení vojny a neschopnosti ukrajinského vedenia efektívne využiť už aj tak dostatočné zdroje.

Ak platí druhá možnosť, dodávky by len zbytočne vystupňovali napätie. Rusi sú navyše v propagande takí dobrí, že by na svoju stranu celkom iste získali ďalšiu časť obyvateľov západných krajín, ktorí by uverili rečiam o zlých kapitalistoch, čo rozdúchavajú vojnu proti mierumilovným separatistom. Čiastočným ospravedlnením by bolo povzbudenie ukrajinskej morálky, ktorá od Západu potrebuje signály, že krajina nie je vo vojne osamotená.

Ak však majú pravdu tí, podľa ktorých Kyjev nové zbrane nevyhnutne potrebuje, boli by ich dodávky nielen morálne obhájiteľné, ale Západ by poprel sám seba, keby ich Ukrajine odoprel.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie