Denník N

Dubček

Foto - Boris Németh
Foto – Boris Németh

Deti by mali poznať hodnotu vecí. Dá sa to naučiť. Jedným zo spôsobov je detská burza na Dobrom trhu.

Prípravy na Dobrý trh sa vždy začínajú s prihláškou pre trhovníkov. Prihláška je do 13. marca otvorená pre všetkých a predajcov vyberáme podľa našich pravidiel. Najdôležitejšia podmienka však je, či je trhovník naozaj oprávnený predávať na trhu, či má všetky potrebné povolenia na podnikanie, pokladnicu. Dôležitá je pre nás aj neoficiálna časť: detská burza. Pozývame deti, aby prišli predávať svoje staré hračky, oblečenie alebo výrobky. Takto sa môžu naučiť, ako sa zbaviť vecí, uvedomiť si, aké majú veci hodnotu, určiť ich cenu, komunikovať so zákazníkmi a zarobiť si peniaze.

Aj môj manžel so synom sa zúčastnia detskej burzy. Tadeáš má desať rokov a už tretí rok zbiera všade, kam ideme, žalude. Doma vyklíčia, presadí ich, nechá rásť v tieni na terase, a keď sú dosť veľké, predáva ich na Dobrom trhu. Takto sa naučil, že duby sú vzácne stromy, rastú veľmi pomaly, a preto sa hovorí, že sú symbolom výdrže. Náš rodinný strom má štyri roky a približne 40 centimetrov.

Tadeáš sa tiež naučil, že existujú rôzne druhy dubov. Doteraz sa mu podarilo nájsť a vypestovať kalifornský, červený a dvojfarebný dub, vie ich rozoznať podľa listov a žaluďov. Keď prvýkrát predával na Jakubovom námestí, predal až päťdesiat stromov. Zisk (vyše 200 eur) si odložil v banke. Druhýkrát bol motivovaný a vymyslel si vlastnú značku „Dub, Kôra, Zem“. Vyrobil pečiatku s logom a nakúpil tégliky, tašky s logom. Investoval 40 eur a zobral so sebou kamaráta pomocníka. Spolu od rána do večera predávali na trhu.

Keď som sa u nich cez deň zastavila, chlapci sa sťažovali, že majú silnú konkurenciu. Vo vedľajšom stánku boli dve dievčatá, ktoré predávali plyšové myšky. Snažila som sa im pomôcť a radila som im aktívnejšie predávať, dať kupujúcim dôvod, prečo potrebujú kúpiť dub. Keď som bola na odchode, počula som pána, ktorý sa opýtal: „Aký je rozdiel medzi červeným dubom za tri eurá a dvojfarebným za štyri?“ A chlapčenský hlas, ktorý odpovedal: „Dvojfarebný dub má chlpatý žaluď… je dobrý na výdrž.“

Večer ma však čakalo sklamanie. Nielenže zarobili iba 120 eur, ale Tadeáš si s kamarátom rozdelil peniaze na polovicu, pre seba 60 a pre kamaráta 60 eur. Až doma si uvedomil rozdiel medzi obratom a ziskom, pretože po odrátaní investície mu zostalo iba 20 eur.

Na našej terase je však nová várka jednoročných dubčekov. Prevažne kalifornské s chlpatými lístkami, ale zimu prežilo aj zopár dvojfarebných. V apríli budú na Jakubáku opäť na predaj a myslím si, že biznis tentoraz pôjde Tadeášovi veľmi dobre. Tento rok platí svojmu pomocníkovi hodinovú sadzbu a výdrž budeme všetci potrebovať.

Rodičia, ktorí chcú prihlásiť svoje deti na Detskú burzu, môžu poslať mail organizátorom Dobrého trhu – [email protected].

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie