Denník N

Orbán dostal od Merkelovej facku, ale to nestačí

Merkelová vysvetľuje. Foto - TASR
Merkelová vysvetľuje. Foto – TASR

Maďarská opozícia musí pochopiť, že Merkelová nie je zázračná teta zo zahraničia, ktorá za ňu urobí jej prácu.

Diplomacia je umenie zdvorilých, ale zrozumiteľných náznakov – ak je druhá strana dostatočne súdna. Návšteva Angely Merkelovej v Budapešti bola vrcholom takéhoto diplomatického umenia. Nezávisle od toho, či ho menovala, alebo nie, hovorila kancelárka verejne väčšinu času o svojom hostiteľovi.

Nekritizovala priamo, jasne však vysvetlila, ako sa má správať demokratický líder. Každý mohol vedieť, že tieto miniprednášky o modernej demokracii robí preto, lebo Viktor Orbán sa takto nespráva.

Jasným odkazom bolo už to, že Merkelová prišla do Pešti formálne len na pozvanie univerzity, ktorá jej udelila doktorát. Opakovane odmietla pozvania Orbána na oficiálnu medzištátnu návštevu, ktorá by slúžila maďarskej vládnej propagande.

So zástupcami židovskej komunity strávila dvojnásobok plánovaného času, bol to jediný prípad, keď sa výrazne odklonila od programu. Opäť išlo o premyslené gesto. Orbán ignoroval názor tejto menšiny aj pri tom, čo sa jej bytostne týkalo – keď protestovala proti vládnej koncepcii spomienkových akcií na výročie holokaustu. Jej cieľom totiž nebolo vyrovnanie sa s minulosťou, ale falšovanie histórie. Merkelová predviedla, ako sa veci majú robiť správne.

Orbánova nervozita na tlačovke dokazovala, že odkaz pochopil. Ak sa Merkelová takto správala verejne, čo si vypočul medzi štyrmi očami?

Potešilo to maďarskú opozíciu, ktorá sa bála, že kancelárka prišla do Pešti uzavrieť obchod – ak Orbán nepotopí nové sankcie proti Rusku a nebude šikanovať nemecké firmy, ona legitimizuje jeho politiku tým, že sa bude usmievať a pomlčí o problémoch. Opozícia by si však mala uvedomiť, že Merkelová problémy Maďarska nevyrieši, ani keby chcela.

Orbán odkaz pochopil, ihneď však dal najavo, že naň kašle. Vládne médiá spory oboch lídrov zamlčali a práve v čase, keď kancelárka vyzývala k jednote vo vzťahu k Rusku a Orbána chválila za reverzný plyn na Ukrajinu, nezávislé médiá zistili, že sa plyn z Maďarska opäť zastavil.

Podľa časti nemeckých médií bol Merkelovej odkaz príliš zdvorilý a zaobalený, a preto ho Orbán môže ignorovať – diplomacia na každého neplatí, ako vidieť i v prípade Putina.

Ide však skôr o to, že sa občania Maďarska musia Orbána a jeho systému zbaviť sami. Súčasnú neschopnosť maďarskej opozície a občianskej sféry spolupracovať, stať sa dôveryhodnou a vyhrať ďalšie voľby žiadna pomoc zo zahraničia nezmení.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie