Denník N

Fico má na vytvorenie vlády desať dní, predčasné voľby nechce

Robert Fico a Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Andrej Kiska. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda Smeru prijal poverenie na zostavenie koaličnej vlády a chce ho využiť. Predčasné voľby odmieta.

Robert Fico sa chce napriek výsledku volieb a odmietnutiu od SaS, OĽaNO, Mosta-Híd aj Siete pokúsiť zostaviť koaličnú vládu so Smerom. Od prezidenta Andreja Kisku si prevzal poverenie na rokovanie o vytvorení kabinetu a dostal aj termín do budúceho piatka.

Pokiaľ sa mu to nepodarí, Kiska zrejme poverí Richarda Sulíka.

Opakuje štandardné strany

Fico povedal, že sa pokúsi o zostavenie stabilnej vlády zo štandardných politických strán.

Hovoril o politickej kríze a o tom, že práve „štandardné strany“ by sa mali pokúsiť dohodnúť na vytvorení zmysluplnej a stabilnej vlády, minimálne na dôstojné zabezpečenie nášho predsedníctva v Únii. Urobí si vraj v hlave poradie strán, s ktorými má zmysel hovoriť, osloví ich a pokiaľ budú súhlasiť, bude s nimi hovoriť.

„Pokiaľ by sa ukázali iné okolnosti, samozrejme, nikto nemá záujem naťahovať čas.“ Alternatív podľa neho nie je veľa, s rokovaniami možno začne ešte dnes.

 

Fico má zostaviť vládu do desiatich dní, ak zistí skôr, že sa mu to nepodarí, nechce naťahovať čas. (autor: Martina Pažitková)

Aspoň základ vlády

Jeho úloha vo vláde je nejasná. Povedal, že chce využiť svoje skúsenosti z politiky „minimálne na vytvorenie základu takejto vlády“. Predčasné voľby podľa neho nie sú riešením. „To by len viedlo k prehlbovaniu chaosu a k prehlbovaniu tých prvkov v slovenskom politickom systéme, ktoré tam jednoducho nepatria a tento systém deštruujú.“

Podľa Fica hlavnú kvalitu jeho vlády znamenala stabilita, a to je vraj pre krajinu najpodstatnejšie. „Plne rešpektujúc vôľu voličov došlo k významným deštruktívnym zásahom do slovenského politického systému.“

Premiér nedovolil novinárske otázky a po štvorminútovom prejave odišiel.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Smer

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie