Denník N

Procházka sa stretol s Kaliňákom, Beblavý rezignoval na funkciu podpredsedu Siete (video)

Miroslav Beblavý. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Beblavý. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizácia 16.00 – Procházka tvrdí, že nedeľné stretnutie s Kaliňákom bolo nedôležité, a preto o ňom nepovedal predsedníctvu. Miroslav Beblavý rezignoval na funkciu podpredsedu Siete.

Líder Siete Rado Procházka po prvý raz a až po niekoľkých otázkach novinárov vysvetlil, čo robil v nedeľu večer. Bol na úrade vlády, no nestretol sa s Robertom Ficom, ale s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Povedal to po neformálnom stretnutí s Richardom Sulíkom v sídle SaS. Na otázky novinárov k nedeľňajšiemu stretnutiu však najprv odpovedal vyhýbavo.

Video: Procházka na úrade vlády rokoval s Robertom Kaliňákom 
autor: Martina Pažitková

Nie s Ficom, ale s Kaliňákom

„Súčasťou mojej práce ako predsedu parlamentnej politickej strany je neformálna komunikácia s inými predstaviteľmi, aj preto, aby mal človek čo najviac informácií a vedel ponúknuť kvalifikovaný návrh predsedníctvu,“ povedal Procházka.

„Kde som ja v nedeľu bol alebo nebol, nie je vaša vec. Nemusím vám desaťkrát odpovedať na niečo, na čo som pravdivo odpovedal už predtým. Nerokoval som s Robertom Ficom o zostavení vlády. Zároveň považujem za svoju povinnosť nevnímať neformálne povolebné rokovania ako reality šou v online priestore.“

Až nakoniec povedal, že sa na úrade vlády stretol s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, a výsledkom stretnutia je aj rozhodnutie, že Sieť nebude rokovať so Smerom o zostavení vlády. Procházka zopakoval, že na tomto sa na jeho návrh dohodlo predsedníctvo Siete na druhý deň.

Video: Takto Procházka v pondelok popieral stretnutie s Ficom
autor: Martina Pažitková

Prišli s Beblavým, ten rezignoval

Procházka prišiel na schôdzku s lídrom SaS Richardom Sulíkom a podpredsedami Siete Andrejom Hrnčiarom a Miroslavom Beblavým. Práve ten včera povedal, že ak by sa ukázalo, že Procházka naozaj tajne rokoval s Ficom, bol by to preňho problém.

Dnes sa rozhodol, že sa vzdá funkcie podpredsedu Siete, v strane však zostáva a ďalej bude pôsobiť ako poslanec za túto stranu. „Dôvodom je vážne narušenie mojej dôvery v predsedu strany Radoslava Procházku, ktoré vyplýva nielen z medializovaných informácií, ale aj z priebehu pondelkového predsedníctva strany,“ napísal Beblavý na svojom Facebooku.

Ak by strana išla do vlády so Smerom, Beblavý by zrejme nezostal v Sieti ani ako poslanec. Ďalej sa pre médiá vyjadrovať nechce a odchádza na krátku dovolenku.

Sulík s Procházkom sa dnes zhodli, že šance na pravicovú vládu sú dobré. „Mali sme dobrý rozhovor v konštruktívnej atmosfére, o detailoch nebudeme hovoriť,“ povedal Sulík. „Máme dôvod robiť si nádeje,“ doplnil ho Procházka.

Procházka zareagoval na rezignáciu Beblavého na post podpredsedu strany takto: „Sieť nie je kŕdeľ vrabcov, ktorý sa rozpŕchne pri prvom výstrele zo vzduchovky. Tí, ktorí túžili po rýchlom úspechu a úžitku sú sklamaní, ale jadrom Siete sú a zostanú ľudia, ktorí z nej urobia dlhý a dobrý príbeh.”

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie