Denník N

Danko vládu so Smerom neodmietol, Fico hľadanie väčšiny nevzdal

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pokusy Roberta Fica o zloženie vlády sa ešte neskončili, hoci s ním Most-Híd a Sieť odmietli rokovať. SNS Smer neodmietla a počká si, či Fico zoženie ďalších.

Základom stabilnej koalície musia byť Smer a SNS. Tvrdí to Robert Fico. Predseda Smeru ani po odmietnutí Mosta-Híd a Siete rokovať s ním nevzdal pokusy o zostavenie vlády.

Po zhruba 50-minútovom stretnutí s predsedom SNS Andrejom Dankom povedal, „je tu priestor pokračovať v rokovaniach, že toto bolo základné stretnutie, od ktorého sa musia odvíjať ďalšie stretnutia“. Sám zo stretnutia urobil záver, že ak má na Slovensku vzniknúť stabilná vláda, jej základom je spolupráca Smeru a SNS.

Premiér tvrdil, že sa v tomto s Dankom zhodujú, a ten to potom vo svojom vyhlásení neodmietol.

Danko bude zvedavý na ostatné strany

Danko však bol vo vyjadreniach opatrnejší. „Myslím, že tak, ako bolo povedané, len dve strany, ktoré majú stabilné štruktúry, ktoré majú naozaj členské základne a funkčné ucelené mechanizmy, ukazujú, že musia byť podstatnou esenciou funkčného systému, funkčnej Národnej rady,“ tvrdil predseda SNS.

„Budem sám zvedavý na priebeh ďalších rokovaní,“ vravel Danko. Myslí si však, že pokiaľ nepríde k zmene zákona o politických stranách, pokiaľ nebudú voliči vnímať, že politika je naozaj zodpovedná vec, že to nie je len marketingový projekt, „budeme ohrozovať svoju štátnosť“.

Danko vraj bude sledovať, ako sa Ficovi bude dariť napĺňať mandát na zostavenie vlády. „Sám som zvedavý, ako sa iné strany zachovajú.“

Ide o národno-štátne záujmy

Fico vravel, že sa programy Smeru a SNS prekrývajú v otázke národno-štátnych záujmov a v otázke úlohy štátu v krajine. Stretnutie so SNS vníma ako snahu štandardnosť rokovaní o vzniku vlády.

Ani v tomto prípade nemali novinári možnosť klásť otázky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Smer

SNS

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie