Denník N

Šarapovová v skratke: vzdychy, reklamy, móda a až potom je reč o tenise

Z reklamy na hodinky. foto - TASR/AP
Z reklamy na hodinky. foto – TASR/AP

Rusku čaká možno najväčšia výzva – vrátiť sa po treste, ktorý ešte nepozná na turnaje a ukázať aj pripomenúť, aký skvelý tenis vedela hrať.

Dôveryhodnosť tenisu po nedávnej zbytočne nafúknutej korupčnej afére s ovplyvňovaním zápasov, pri ktorej sa bez dôkazov skloňovali najslávnejšie mená, tentokrát dostáva skutočne zabrať.

Maria Šarapovová je za krátky čas tretia najväčšia prichytená ryba, ktorej zastavia činnosť. Dopingový škandál aktuálnej svetovej sedmičky stihol obletieť svet už niekoľkokrát. Oficiálna verzia preto iba v útržkoch.

Šarapovová už desať rokov užíva kontroverzný lotyšský medikament meldonium. Údajne na nepravidelný tep a ako prevenciu cukrovky, na ktorú má predispozíciu. Látka je od novej sezóny zakázaná, čo hráčke údajne uniklo, pretože má „neporiadok v korešpondencii“. Chybu berie na seba, bude spolupracovať, akýkoľvek trest príjme a dúfa, že si ešte v súťažnom zápase udrie do loptičky.

Slávny Wimbledon

Maria je kapitola sama o sebe aj bez toho, aby sa stalo čokoľvek z predchádzajúceho odseku. Ruská superstar svojou svojskou povahou už jedenásť rokov polarizuje tenisovú verejnosť. Asi nenájdete človeka, ktorý by sa na ňu pozeral neutrálne. Buď jej človek fandí, alebo mu lezie na nervy.

Mala čerstvých 17 rokov, keď vyhrala Wimbledon. V histórii tenisu nájdete iba tri hráčky, ktoré si siahli na prvý grandslam skôr. Vtedy 23-ročnej Serene Williamsovej prerušila 20-zápasovú víťaznú šnúru a prekazila jej veľký wimbledonský hattrick. „Najúžasnejšie tenisové prekvapenie všetkých čias,“ písali.

Na kurt vybehla ako obrovská outsiderka, ako nevinné blonďavé dievčatko, no vo výsledku favorizovanú Williamsovú nielenže porazila, ona ju zlikvidovala – na jej najsilnejšom povrchu jej dovolila len päť gemov. Táto výhra ju mala definovať. . Mala to byť nálepka, ktorá sa s ňou bude ťahať po celú kariéru, no keby to tak naozaj bolo, dnes by sme tomu zápasu venovali menej priestoru.

Zo Šarapovovej sa však stala športovkyňa, ktorú svet spoznáva na základe úplne iných parametrov. Jej výsledky sú až v tieni toho všetkého. Málokto tuší, koľko vlastne vyhrala grandslamov (5), či má z nich kompletnú zbierku (áno) a kedy naposledy ukončila sezónu ako svetová jednotka (nikdy).

foto - TASR/AP
foto – TASR/AP

Tenisový laik pri vyslovení jej mena síce okamžite reaguje, no kontext jeho reakcie má iba pramálo spoločné s jej výhrami. To je tá najkrajšia. To je tá, čo počas zápasu tak škrieka, že to musím prepnúť. To je tá, o ktorej ten spevák povedal, že pri sexe potrebuje absolútne ticho, aby sa mohla sústrediť. To je tá, čo tak hnusne zazerá na súperku, keď prehrá výmenu. To je tá, ktorú ostatné hráčky nemajú rady.

A vo väčšine prípadov je to pravda. Šarapovovu skutočne viac ako Wimbledon 2004 preslávil hlasitý herný prejav, legendárna neobľúbenosť u súperiek, bývalí priatelia, podnikanie v cukrovinkovom biznise, či fotky z akcií, kde vyzerá až príliš dobre na to, aby si muži boli schopní zapamätať jej aktuálne rebríčkové postavenie.

Veľký výnosný produkt

Maria sa počas svojej kariéry vypracovala skôr na marketingový produkt, než na hrajúcu legendu. Už aj pred dopingovou aférou bolo jasné, že v počte veľkých titulov nikdy nebude atakovať najlepšie tenistky histórie, no napriek tomu je už jedenásť rokov po sebe najlepšie zarábajúcou športovkyňou na svete.

Práve preto jej momentálna situácia priťahuje takú veľkú pozornosť. Sponzori, ktorí tvorili veľkú časť Šarapovovej zárobkov, húfne odchádzajú. Zmluvy s ňou rozviazal Nike, Tag Heuer aj Porsche. Je nepodstatné, koľko viny za nedovolenú substanciu v jej organizme nesie samotná hráčka. Nikto nechce byť spájaný s červavým jablkom.

Aj keby ju v jej prípadne omilostili, toto bude pre Mariu posledný klinec do škatule, do ktorej bude po skončení kariéry zaškatuľkovaná. O desať rokov si ju budeme pripomínať ako tú peknú, dopujúcu, ukričanú modelku, s ktorou sa v šatni nikto nebavil. Na jej agresívny štýl a drvivé priamky z forhendu aj bekhendu, ktorým sa za sto rokov tenisu mohla rovnať iba Serena, si spomenú už iba tenisoví pamätníci.

Móda ju baví. foto - TASR/AP
Móda ju baví. foto – TASR/AP

Maria však omilostená nebude. Látka, ktorú jej počas Australian Open našli v tele, preukázateľne zvyšuje výkonnosť. Navyše, k lieku, ktorý brala, sa dá dostať iba vo východnej Európe. Meldonium napríklad v Spojených štátoch ani nie je legálne. Je možné, že Ruska celý čas o medzere v zozname nedovolených látok vedela a využívala ju. WADA (World Anti-Doping Agency) má povesť rigidnej organizácie, ktorá za šikovnejšími farmaceutmi nestíha.

Každopádne, Šarapova tvrdí, že toto nie je spôsob, akým by chcela skončiť s tenisom a dúfa, že trest nebude príliš dlhý na to, aby už nemalo zmysel skúšať návrat. Podľa oficiálnych tabuliek jej hrozí až trojročná pauza, ktorá by sa rovnala materskej dovolenke. Každá žena potvrdí, aké je náročné vrátiť sa po nej do pracovného kolotoča.

Traja hriešnici

Za posledné tri roky je Šarapovová už tretím známym tenistom, ktorý bude nútene oddychovať. V roku 2013 bol Viktor Troicki potrestaný na 18 mesiacov za neodovzdanie krvnej vzorky. Trest mu znížili o pol roka a 28-ročný Srb po návrate vyhral dva turnaje ATP, čím strojnásobil svoju dovtedajšiu zbierku.

V tom istom roku bol na deväť mesiacov suspendovaný Chorvát Marin Čilič za nedovolený stimulant, ktorý sa do jeho tela dostal vo forme glukózovej tablety. Trest mu neskôr znížili na jednu tretinu a možno aj to mladého Chorváta tak nakoplo, že v nasledujúcom roku vyhral US Open – svoj prvý a možno jediný grandslam v kariére.

Nie nadarmo sa hovorí, že niektoré veci si začneme vážiť až vtedy, keď o ne prídeme. Ktovie, možno podobné rozprávkové vyústenie čaká aj najlepšiu tenistku najväčšej svetovej krajiny. A možno ju to víťazstvo, pre ktoré si ju konečne zapamätáme v prvom rade ako tenisovú legendu, ešte len čaká.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie