Denník N

Boris Kollár má fotky s Piťom, Kočner tvrdí, že s ním podnikal

Boris Kollár s Piťom a podnikateľom Tomášom Rajeckým Fotografiu z roku 2006 niekto poslal do médií po voľbách v roku 2016.
Boris Kollár s Piťom a podnikateľom Tomášom Rajeckým Fotografiu z roku 2006 niekto poslal do médií po voľbách v roku 2016.

Aktualizované v piatok 07:20 – Sulík Kollárovi verí, že s Piťom nie je kamarát. Kollár hovorí, že za zverejnením fotiek je snaha o nezostavenie pravicovej vlády. Daniel Lipšic to vníma podobne.

Boris Kollár je na dvoch fotografiách s bossom bratislavského podsvetia, ktorý je vo väzení, Jurajom Ondrejčákom alias Piťom. Dve fotografie, na ktorých sú aj ďalší piťovci, poslal všetkým novinárom anonym. Zároveň Denník Plus 1 deň zverejnil informáciu, že Kollár s Piťom aj podnikal. Povedal im to Marián Kočner.

Kollár si vraj od Piťa prenajímal pozemky na Donovaloch. “Ten obchod som dohadoval ja,” povedal Kočner, ktorý v minulosti stál za kauzou Sasanka, ktorá mala diskreditovať Richarda Sulík.

„Či o tom existuje nejaká nájomná zmluva a či bola niekedy podpísaná, to neviem. Viem potvrdiť, že v roku 2011 som dohadoval podmienky tejto zmluvy medzi Borisom Kollárom a pánom Ondrejčákom. Podmienky zmluvy som dohadoval ja. Poprosil ma o to Boris, pretože Ondrejčák od neho chcel vraj, ak sa dobre pamätám, sumu niekde okolo 2 miliónov korún slovenských a Boris bol ochotný za to zaplatiť maximálne 500-tisíc a ja som to uhral niekde na milióne. To mal byť nájom za tie pozemky ročne,“ povedal Kočnerj pre Plus 1 deň.

Obchod vraj dohadovali v Dubaji. „Bez problémov sedeli pri jednom stole. V našom hoteli sa stretli veľakrát,“ tvrdí tiež Kočner.

Fotky vysvetľuje Kollár tak, že je to náhoda a ide len o pokus zabrániť zostaveniu pravicovej vlády.

Kollár: Vydierali ma

To, čo Kočner nazýva obchodovaním je podľa Kollára vydieraním. „Stál za tým Marián Kočner. Mal som vybavené, že firma, ktorej som dopredu zaplatil vykúpi pre mňa pozemky.  Kočner vybavil, aby ich odovzdali Piťovi a potom ma s tým vydierali. Toto je obchodovanie? Vydieranie,“ povedal Kollár.

Je za tým podľa neho skupina, ktorá si neželá, aby tu vznikla pravicovú vláda. „Je to skupina Rajecký, Kočner napojených na Trnku. Viete, prečo si to neželajú? Boja sa Daniela Lipšica. Doteraz som nechcel žiadne ministerstvo, ani nechcem. Ale budem trvať na tom, aby ministrom vnútra bol Daniel Lipšic,“ povedal Kollár.

„Jednoducho ho vydierali, chceli od neho ťažké prachy za to, že im musí platiť veľké peniaze mesačne za to aby mohol vôbec prevádzkovať vlek. Lebo si predstavte, že máte vlek, oni vám tam kúpia teraz tresnem sto metrov štvorcových pod vlekom, a vám povedia, že jednoducho nevystúpiš z vleku lebo to je náš pozemok,“ povedal hovorca a poslanec Sme rodiny Peter Pčolinský.

Spoločné fotky

„Ak nevadí Danielovi Lipšicovi 6 kg heroínu, čo hovorí na fotky zo spoločnej dovolenky jeho najväčšej ryby Juraja Ondrejčáka alias Piťa, Rajeckého, Mateja Šalagu a váženého pána poslanca Boria Kollára?“ pýta sa anonym.

Kollár je súčasťou rokovaní o pravicovej vláde. S Lipšicom, ktorý je v OĽaNO, by boli koaliční partneri.

Jedna z fotografií je pred známou kubánskou reštauráciou Floridita. Do tejto historickej reštaurácie, ktorá sa špecializuje na jedlá z rýb a má kokteilový bar, chodil aj spisovateľ Ernest Hemingway.

Boris Kollár a Piťovci.
Boris Kollár a piťovci.

Kollár: S Piťom nie som kamarát

Boris Kollár sa k téme fotografie vyjadril po tlačovke po stretnutí s predsedom SaS Richardom Sulíkom.

Hovorí, že s Jurajom Ondrejčákom alias Piťom nie je kamarát a na Kube sa stretli náhodou. Kollár tam šiel s frajerkou. “V roku 2002 sme sa tam stretli aj my dvaja,” hovorí na stretnutie Sulík.

Richard Sulík verí Borisovi Kollárovi, že nepašoval heroín aj to, že sa so šéfom piťovcov stretol na Kube náhodou.
Video: Martina Pažitková

Kollár hovorí, že za zverejnením fotiek je snaha o nezostavenie pravicovej vlády. „Toto je hejt a má to slúžiť k tomu, aby sa nezložila pravicová vláda,“ hovoril. Prísť môžu podľa nebo ďalšie fotky. “Som priateľský typ,” dodal. Sulík tvrdí, že Kollár nie je riziko, lebo nechce žiadne ministerstvo.

Kollár nepovedal, z ktorého roku sú fotky, mali by byť z roku 2006. „Asi nás tam niekto odfotil,“ tvrdí. Hovorí, že má tisíce fotiek. Vysvetľuje to tým, že 25 rokov podniká a pozná sa so všetkými. Obhajuje sa, že nie je mafián a nie je ani v mafiánskych zoznamoch. „Za svoj život sa nehanbím. Stretol som sa aj s ľuďmi z podsvetia, ale nepodnikám s nimi ani sa s nimi nekamarátim,“ povedal Kollár.

Podľa Sulíka ho fotky z koalície nediskvalifikujú

Richard Sulík sa s Borisom Kollárom o fotkách, na ktorých je s Piťom, bavil a verí mu, že to bolo náhodne stretnutie. Z koalície ho to nediskvalifikuje. „Máme 150 poslancov, nemáme 2000 poslancov na výber,“ povedal Sulík.

Hovorili aj o podozreniach, že Kollár obchodoval s drogami. Kollár povedal, že s tým nič nemal. Sulík mu verí. Kolláar sa zriekol nominácií vo vláde a to je podľa Sulíka dôležité. „Ak by chcel páchať zločin, ako by to robil, keď nechce mať žiadnych nominantov vo vláde,“ dodal.

Sulík ešte pred dnešným rokovaním s Kollárom na otázku, či sa dá zostaviť slušná vláda s ľuďmi, ktorí majú styky s mafiou, povedal: “S tou, čo je za mrežami?”

S Piťom sa poznali viacerí ľudia v Bratislave, napríklad aj právnik Ernest Valko. Polícia piťovcov rozložila, keď bol Lipšic ministrom vnútra.

Ešte v utorok zverejnil Denník SME informácie z dokumentu, ktorý o sebe tvrdí, že je záznam tajnej služby z roku 1990, ktorý podozrieva Kollára z obchodovania s drogami. On to poprel.

Lipšic: Partia nič nedokazuje

Zverejnenie fotografií Borisa Kollára s odsúdeným bossom podsvetia Jurajom Ondrejčákom vníma Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova) ako kampaň na zabránenie vzniku stredopravej vlády, ktorá by mohla mať ambíciu ísť aj po najvyšších sférach korupcie, po oligarchoch a po finančných skupinách. Exminister vnútra očakáva, že táto kampaň bude pokračovať každý deň.

“Juraj Ondrejčák dostal 16 rokov, boli zatknutí počas môjho pôsobenia a myslím, že ľudia, ktorí poslali tieto fotografie sa boja, že skončia ako on vo väzení,” hovorí Lipšic.

Je presvedčený, že ak by pokračovala vláda Smeru s niektorou stranou, na Slovensku budú vládnuť oligarchovia a zločinecké skupiny. Ak nevznikne vláda, ktorá sa bude snažiť nastoliť spravodlivosť aj vo veľkých kauzách, spoločnosť sa podľa neho radikalizovať aj s heslami o rýchlom poriadku. “Je to dosť priehľadné, že tieto staršie fotky sa teraz posúvajú do médií.”

Kollár ešte pred voľbami priznal, že sa kamarátil s mafiánom Petrom Steinhübelom, poznali sa z detstva. Bol s ním aj v jednej firme, hovoril, že mu len požičal peniaze.

Boris Kollár, výpis z registra trestov
Boris Kollár, výpis z registra trestov

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie