Denník N

Súdia Kotlebovho poslanca, dokopal Dominikánca a kričal naňho neger, tvrdia svedkovia

Zbitý Dominikánec Leni Cruz
Zbitý Dominikánec Leni Cruz

Poslanec za Kotlebovu ĽS NS: Andrej Medvecký, v podmienke za alkohol a momentálne obžalovaný z ublíženia na zdraví s rasovým motívom.

„Neger, rozkopte negra, k…t čierny, neger, toto je tvoj posledný deň,“ počuli svedkovia, ktorí videli útok z novembra 2014 pred barom Imperia v Námestove.

Andrej Medvecký sedel podľa očitého svedka na Dominikáncovi Lenim Cruzovi a boxoval mu do tváre. Striedavo Dominikánca bili a kopali na zemi viacerí. Zo zranení sa liečil mesiac a prišiel o prácu.

Policajti, ktorí cudzinca videli hneď po bitke, opakovali, že mal veľmi opuchnutú hlavu a oči.

Andrej Medvecký. Zdroj: Facebook A. Medveckého
Andrej Medvecký. Zdroj – Facebook A. Medveckého

Kotlebovec – priateľ cudzincov

Andrej Medvecký je šéfom žilinskej krajskej organizácie ĽS NS a onedlho bude aj poslancom parlamentu. Marian Kotleba si jeho prácu v zelenom tričku cení tak, že mu dal deviate miesto na svojej kandidátke.

Budúci poslanec parlamentu, tentoraz v obleku, bez zeleného straníckeho trička, si dnes nevedel na nič podobné spomenúť. Stál v bare s kamarátmi, niekto doňho strčil, povedal mu vraj „fuck off“ a ukázal mu prst. Kotlebovec doňho strčil, lebo vztýčený ukazovák ho urazil, „muž čiernej pleti“ spadol a koniec. Viac ho nevidel.

Andrej Medvecký pozeral do tváre sudkyne v Námestove a krotko tvrdil, že nemá nič proti iným národnostiam.
Vo Francúzsku pracoval vraj bez problémov na farme „s ľuďmi inej pleti“ a presviedčal súd, že „aj oni sú ľudia“. Keď sudkyňa diktovala do zápisnice, že Medvecký má k černochom dobrý vzťah, ohradil sa.

„Nemám proti nim nič,“ spresnil svoj vzťah.

Bratranci Andrej a Jozef Medveckí popreli pred súdom útok, a teda aj rasovú motiváciu. Jozef má dokonca údajne veľmi dobrý vzťah k iným národnostiam.

Andrej Medvecký na súde. Foto N – Daniel Vražda
Andrej Medvecký na súde. Foto N – Daniel Vražda

Medvecký chcel žalovať policajta

Čo sa vlastne v Imperii stalo? Andrej Medvecký vraj najprv cudzinca poťapkával rukou po hlave a nakoniec mu podľa svedka povedal, „negrík, ty si dnes skončil“. Začali ho biť a skončili, až keď prišla polícia.

Skupina v zelených tričkách najprv po cudzincovi „poľovala“. Pracovník baru bol v ten istý deň v tom istom bare ako bratia, ale konflikt videl inak ako oni.

Sudkyni hovoril, ako partia s oholenými hlavami v zelených straníckych tričkách mala dlhšie na muške tmavého mladíka. Rozprával eufemisticky o tom, že partii „bol zjavne nesympatický“, hoci Cruz údajne nebol agresívny a nerobil žiadne problémy.

„Upozorňoval som ich niekoľkokrát… Mal som pocit, že by som mal niečomu predísť. Nechcel som, aby sa bili v bare,“ dodal.

Policajt, ktorý zasahoval, si pamätal, že starší Medvecký, Andrej, bol agresívny. „Nechcel sa preukázať, vykrikoval, že na to nemám právo, že podá na mňa trestné oznámenie. Vyzeral, že pil,“ hovoril policajt.

DSC_0177
Napadnutý Leni Cruz. Foto N – Daniel Vražda

Svedkovia opakujú to isté

Obeť, Leni Cruz, jasne sudkyni označil bratov Medveckých za aktérov rasového útoku. Andrej napriek tomu tvrdí, že je nevinný. Vraj si ho Cruz asi s niekým pomýlil. To isté zopakoval aj dvojmetrový brat Jozef. Z baru von nevyšli a za bezdôvodnú označil obžalobu aj ich advokát.

Svedkovia obhajoby opakovali to isté. Muž čiernej pleti strčil, povedal „fuck off“, Andrej ho strčil, spadol a vyhadzovači ho vyviedli von. Bratia zostali dnu, pamätajú si, že ani na toalety neodišli.

Ten, čo policajtom pred viac rokom hovoril, že sa mu zdalo, ako si Andrej prezlieka vonku tričko, si už na nič nepamätal.

Podnik v Námestove, pred ktorým sa podľa svedkov odohral útok

Dobre stavaný Dominikánec sa necítil bezpečne ani na súde. Po svojej výpovedi sa vzdal pôvodne kladenia otázok aj záverečnej reči. Chcel rýchlo odísť naspäť do Rakúska, kde žije s priateľkou a dvomi deťmi. Nakoniec radšej zostal.

Sudkyňa po približne štyroch hodinách odročila pojednávanie na máj, pretože obhajoba žiadala vypočuť svedka osobne.

Andrej Medvecký sa na facebooku prezentuje fotografiou v uniforme s výložkami na golieri a dvojkrížom pod krkom. Patrí medzi organizátorov protiimigrantských protestov. Známym sa stal na youtube najmä nie tak úplne plynulým čítaním prejavu z papiera.

Ťažko povedať, či je Andrej Medvecký momentálne nezamestnaný, pretože na Kotlebovej kandidátke uviedol, že je živnostník. Isté je, že súd ho právoplatne podmienečne odsúdil v marci uplynulého roku na šesť mesiacov za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Potvrdil to prokurátor a hovorca krajskej prokuratúry v Žiline Milan Cisárik.

Dva roky ešte neuplynuli, čiže počas volieb bol a teraz je v podmienke.

Medvecký, vľavo na súde. Foto N –- Daniel Vražda
Medvecký (vľavo) na súde. Foto N – Daniel Vražda

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie