Denník N

Niektorí kňazi otvorene podporujú Kotlebu, biskupi to neodsudzujú

Ján Cuper a Marian Kotleba na omši v Trnave v TV Orol. Reprofoto - N
Ján Cuper a Marian Kotleba na omši v Trnave v TV Orol. Reprofoto – N

Kňazi sa fotia s Marianom Kotlebom. „Konferencia biskupov Slovenska nemôže jednotlivým kňazom alebo veriacim diktovať ich politické presvedčenie,“ znie reakcia katolíckej cirkvi.

Zvolenie Mariana Kotlebu do parlamentu komentovali so zhrozením viaceré organizácie, katolícka cirkev a biskupi však mlčia. Pred voľbami dokonca niektorí katolícki kňazi Kotlebu podporovali a podpísali sa aj pod výzvu, aby ľudia volili jeho stranu ĽS NS.

„Ak sa Cirkev začne vyjadrovať k jednému konkrétnemu predstaviteľovi, bude na mieste otázka prečo nie k druhému či k tretiemu,“ odpovedal hovorca biskupov Martin Kramara na otázku, ako biskupi hodnotia to, že Kotleba sa dostal do parlamentu. „K tomu sa pridáva pochybnosť, či ostrakizovanie zo strany inštitúcií na daných predstaviteľov zapôsobí oslabujúco, alebo skôr opačne,“ dodal.

„Nemôžeme kňazom diktovať“

Biskupi však dúfajú, že novozvolení poslanci budú svojimi slovami a skutkami jasne odmietať čo len náznaky akejkoľvek rasovej a náboženskej neznášanlivosti.

Pravá tvár Kotlebových poslancov sa ukazuje už krátko po ich zvolení. Kotlebovu deviatku Andreja Medveckého súdia za ublíženie na zdraví s rasovým motívom, podľa svedkov zmlátil Dominikánca Leniho Cruza.

Medvecký v piatok oznámil, že sa vzdáva mandátu. Nahradí ho však Milan Mazurek, ktorého kamery zachytili, ako nadáva moslimskej rodine. Bol v skupine, ktorá do rodiny zo Saudskej Arábie hádzala kamene vlani v lete pri pochode proti migrantom.

To, že niektorí katolícki kňazi sa s Kotlebom fotia aj ho otvorene podporujú, biskupi neodsudzujú. „KBS nemôže jednotlivým kňazom alebo veriacim diktovať ich politické presvedčenie. Vyjadreniam daných kňazov prináleží osobný, nie inštitucionálny charakter,“ dodáva hovorca Kramara.

Napríklad kňaz Ján Košiar pred voľbami v trnavskej bazilike viedol omšu, kde hovoril o voľbách. Omša znie v prospech Kotlebu, aj keď jeho stranu priamo nemenoval. Kotleba sedel počas nej v kostole. Z tejto omše je aj video, ktoré zverejnil  v rámci prokotlebovskej kampane web orol.tv. Na videu sa často objavuje aj Kotleba. Na video upozornil portál Postoj.

„Nuž, na omšiach v bazilike som prítomný niekoľkokrát do týždňa, ale Kotlebu som tu ešte nikdy nevidel. Ťažko sa dá uveriť tomu, že s Košiarom nebol skoordinovaný, zvlášť keď kázeň bola nahrávaná a zverejnená ako podpora pre ĽS NS,“ napísal Matej Gašparovič na portál Konzervatívny denník Postoj.

Košiar sa zviditeľnil aj vlani, omšou, ktorá mala byť za emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka. Modlil sa tam za jeho obrátenie. Veriaci ho napadli priamo v kostole, strkali doňho.

Voliči sú podľa nich  frustrovaní

Kramara hovorí, že Kotleba sa podľa biskupov dostal do parlamentu, lebo si ľudia myslia, že politici nereflektujú na ich požiadavky. Voliči naprieč politickým  spektrom sú podľa nich frustrovaní. „Posilnenie takých strán, ktoré majú blízko k takzvaným radikálnym riešeniam, svedčí o celospoločenskej potrebe venovať viac pozornosti občanom, ktorí majú dlhodobo pocit, že ich problémy a sťažnosti sa neriešia,“ povedal Kramara.

A je zvolenie Kotlebu rizikom pre krajinu? „Rizikom pre budúcnosť  je na prvom mieste nedostatok porozumenia pre požiadavky voličov, otvárajúce cestu ponuke zjednodušených a radikálnych riešení, ktoré môžu na ľudí pôsobiť príťažlivo,“ hovorí Kramara.

Odsúdenie jednotlivých politických predstaviteľov, ktorí sú s tým schopní kalkulovať, je „síce radikálnym, avšak zjednodušeným riešením – ktoré môže pre niektorých pôsobiť príťažlivo, no veci v skutočnosti do poriadku neuvedie. Korene problému siahajú oveľa hlbšie“, dodal Kramara.

Viaceré osobnosti kritizujú postoj cirkví ku Kotlebovej strane. „Myslíme si, že rímskokatolícka, gréckokatolícka, evanjelická, pravoslávna, reformovaná kresťanská cirkev a ďalšie cirkvi na Slovensku sú spoluzodpovedné za to, že sa do parlamentu dostala extrémistická strana, ktorá svoju nenávisť obaľuje do kresťanského jazyka,“ napísali v otvorenom liste.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie