Denník N

Ak Kotlebovho poslanca pošle súd za mreže, poslanecká imunita mu nepomôže

Andrej Medvecký. Zdroj - Facebook A. Medveckého
Andrej Medvecký. Zdroj – Facebook A. Medveckého

Andreja Medveckého z ĽS NS súdia za rasistický útok. Ak by dostal iba podmienku, mandát by mu zostal.

Noví poslanci si v piatok prídu do starej Národnej rady po osvedčenia o zvolení. Mal by medzi nimi byť aj Andrej Medvecký, ktorého vo štvrtok súdili pre rasistický útok na Dominikánca Leniho Cruza.

Na ceste do parlamentu ho to nezastaví, môže ho to však odtiaľ časom dostať.

Sľub ešte zložiť môže

Medvecký podľa výpovedí svedkov v novembri 2014 sedel na Cruzovi pred barom v Námestove a boxoval mu do tváre, striedavo ho však na zemi mali kopať viacerí a nadávať mu pritom do „negrov“. Medvecký to pred súdom popieral, súd bude pokračovať v máji. K právoplatnému odsúdeniu je teda ešte ďaleko.

Poslanci budú skladať sľub neskôr, potom získajú aj mandát a poslaneckú imunitu. Tá však nikoho, ani Medveckého, neochráni pred súdmi a trestom za zločin.

Poslanecká imunita sa dnes vzťahuje už len na hlasovanie a výroky v parlamente. Chráni ich nielen počas ich mandátu, ale aj po jeho zániku. „Som hlboko presvedčená, že mu poslanecká imunita v súvislosti s jeho obžalobou nepomôže,“ hovorí rektorka policajnej akadémie a trestná právnička Lucia Kurilovská.

Ak pôjde do väzenia, v parlamente končí

Nielenže Medveckého imunita neochráni, ale keď pôjde do väzenia, príde o mandát poslanca.

„Aj keby bol zajtra vyhlásený rozsudok, podľa všetkého nebude právoplatný, bude tam ešte prebiehať minimálne doba, keď je možnosť podať opravný prostriedok, a ešte prebehne samotné opravné konanie. Až keď rozsudok nadobudne právoplatnosť a bude mu uložený trest, tak mu zanikne poslanecký mandát,“ hovorí Kurilovská o možnosti, že Medveckého odsúdia.

Ústava SR jasne hovorí, že „mandát poslanca zaniká dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin“. To však iba v prípade, že by po odsúdení išiel do väzenia. Ak by dostal iba podmienku, mandát by mu nezanikol.

Už má podmienku, hrozí mu väzenie

Keď Medveckého odsúdia, hrozí mu trest až tri roky za mrežami – ak mu dokážu osobitný, teda rasistický motív.

Keďže je práve v podmienke pre „prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky“, je veľmi pravdepodobné, že súd ho v prípade dokázania viny pošle skôr za mreže, ako by dostal iba podmienečný trest.

Mandátový a imunitný výbor NR SR nemá právomoc ochrániť poslancov pred výkonom trestu. Môže jedine neudeliť súhlas na zadržanie poslanca. Vtedy ho musia okamžite prepustiť.

V minulosti imunita pomáhala poslancom najmä v prípadoch, keď ich prichytili pri jazde v opitosti. Napríklad v roku 2009 však väčšina Smeru odmietla vydať na stíhanie svojho poslanca Jána Kvorku podozrivého z fyzického útoku na svojho soka v láske. Kvorka nebol uplynulé obdobie v parlamente, teraz pred voľbami ho Smer dal na kandidátku, do Národnej rady sa však nedostal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie