Denník N

Obecné rozhlasy pozývajú na referendum, pri Trenčíne strašili rodičov väzením

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Aliancia za rodinu vyzýva, aby ľudia kupovali vysielanie spotov v miestnych rozhlasoch. Je to pomerne lacné.

Kampaň na účasť v referende za rodinu sa v týchto dňoch naplno rozbehla aj v obecných rozhlasoch. Redakcia Denníka N má k dispozícii hlásenia z obcí pri Trnave a Piešťanoch.

Obyvatelia Opatovej nad Váhom v pondelok počuli oznam, v ktorom okrem iného odznelo: „Príďte povedať svoj názor na to, či majú rodičia právo zabrániť nevhodnej sexuálnej výchove ich detí a nemajú ísť za to do väzenia.“

Viac v audiozázname:

Strašenie väzením

Na slovenských školách neexistuje predmet s názvom sexuálna výchova. Nie je známy ani žiadny prípad rodiča, ktorý by skončil vo väzení za to, že sa snažil ovplyvniť obsah výučby. Môže to pritom robiť už dnes cez radu rodičov. Viac o sexuálnej výchove tu.

Opatová nad Váhom má vyše 1600 obyvateľov a od roku 1985 je mestskou časťou Trenčína. Hovorkyňa mesta Erika Ságová tvrdí, že vyhrážanie sa väzením nemožno chápať ako zavádzanie verejnosti. „Šlo o dodaný reklamný text za odplatu. Keďže svojou podstatou neporušoval žiadny zákon, bol odvysielaný. Posudzovať v inom ohľade správnosť formulácií nie je našou úlohou.“

Aliancia za rodinu zverejnila na svojej stránke text, ktorý môžu ľudia hlásiť v obecných rozhlasoch. Túto verziu hlásili v utorok napríklad aj obci Drahovce pri Piešťanoch. Zmienka o väzení sa v nej nenachádza.

Autorský vklad

Text oznámenia v Opatovej vychádza z odporúčaného textu Aliancie, ale bol pozmenený. Prispôsobila si ho Ľubica Lišková, správkyňa priestorov tamojšieho kultúrneho strediska, ktorá má na starosti hlásenia v miestnom rozhlase. Informáciu o tom, že rodičia môžu ísť do väzenia, ak sa pokúsia zabrániť vo vyučovaní sexuálnej výchovy, nepovažuje za problematickú.

„V januári som hlásila oznam, že pred kultúrnym domom predáva súkromný podnikateľ oblečenie. Ešte som ani nedohlásila, keď som počula, ako pán naštartoval a odišiel. Nebolo to zavádzanie občanov?“ odpovedala Lišková na otázky Denníka N. „Viete, koľkokrát som už takéto veci riešila? Oberá ma to o čas, ktorý by som mohla venovať napríklad aj ‚kulturáku‘.“

Oznam v rozhlase bol dohodnutý na základe osobného stretnutia. „Skôr ako budem hlásiť nejaké oznamy, zavolám vám. Alebo napíšem, aby som si prešla všetky informácie za a proti. Tiež si dám hodiny so špeciálnym pedagógom, aby som neurobila stotinovú pauzu niekde, kde by nevyznela dobre. Vždy bude nejaký problém,“ reagovala Lišková.

„Na doplnenie tiež pridám informáciu, že vystavujem príjmové doklady, riadne očíslované, zapísané v pokladničnej knihe. Všetko je dostupné vo výkazoch, v pokladni. Nechápem, čo stále riešite.“

Médiá majú byť stimulované

Aliancia za rodinu vyzýva svojich sympatizantov, aby kupovali vysielanie spotov v miestnych rozhlasoch. V e-maile pre aktivistov, ktorý má Denník N k dispozícii, píšu: „Zaplať pár eur za oznam o referende v miestnom rozhlase. Kontaktuj miestne a celoštátne médiá, vyzvi ich, aby hovorili viac o referende. Ohraď sa, že ako ich používateľ a občan požaduješ objektívnosť. Motivuj svojich priateľov, aby urobili to isté. Týmto spôsobom médiá môžu byť stimulované na informovanie o referende.“

Na stránke Aliancie za rodinu sú k dispozícii na stiahnutie rozhlasové spoty v dvoch rôznych verziách – v rýchlejšej a v pomalej – podľa toho, či sa miestny rozhlas v obci ozýva viac alebo menej.

Ceny za vysielanie rozhlasových spotov sú väčšinou veľmi nízke. V niektorých mestách ide dokonca len o tri až päť eur. V Opatovej pri Trenčíne stojí jeden čítaný oznam dve eurá.

Niekde sa však poplatky za politickú či predvolebnú reklamu účtujú osobitne. Napríklad vo Vranove nad Topľou sú dvojnásobkom bežnej ceny. V Opatovej je to 20 eur za vyhlásenie.

Denník N volal do viacerých obcí a miest. Objednávky spotov očakávajú na koniec týždňa či priamo na sobotu.

Dobrovoľníci majú vyraziť do domovov dôchodcov

Platenie spotov v miestnom rozhlase nie je jediný pokyn, ktorý AZR priaznivcom poslala. „Urob si zoznam svojich priateľov, príbuzných a ďalších kontaktov – zavolaj im pred referendom, napíš im SMS v deň referenda a motivuj ich, aby hlasovali podľa svojho názoru – každý občan má právo hlasovať a každý hlas je dôležitý!“ píšu v e-maile.

Dobrovoľníci tiež majú vyraziť do blízkych domovov dôchodcov zistiť, či v nich budú volebné urny; pokiaľ nie, majú ich objednať na miestnych úradoch.

Aliancia tiež povzbudzovala ľudí, aby blogovali a diskutovali na internete o referende.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie