Denník N

Z Bratislavy do Viedne za 8 minút? Slovensko je v plánoch na hyperrýchlu dopravu

Zdroj: HTT
Zdroj: HTT

Slovensko je vo svetových médiách aj pre pozitívnejšie dôvody, ako je výsledok volieb. Možno k nám príde nový druh dopravy.

Sen miliardára Elona Muska, zakladateľa Tesla Motors či Space X, môže začať rásť na Slovensku. Ide o dopravný systém, ktorým sa má dať cestovať rýchlosťou asi 1200 kilometrov za hodinu.

Portál theverge.com píše, že jedna z možností, na ktorej sa pracuje, je takýto dopravný systém medzi Bratislavou a Viedňou.

Rokovania potvrdil minister hospodárstva

Naše ministerstvo hospodárstva to potvrdilo, dokonca už aj podpísali memorandum s firmou Hyperloop Transportation Technologies (HTT).

„Víziou pre Hyperloop v Európe je spojenie dvoch najbližších hlavných miest na svete – Bratislavy a Viedne – a následné prepojenie celej Európy,“ píše naše ministerstvo hospodárstva v tlačovej správe.

Dopravný systém, ktorý si vysníval Musk, je riešený formou kapsúl v potrubí. Ľudia či autá sa majú v potrubí pohybovať ako náboj v hlavni elektromagnetickej pušky, opisuje technet.idnes.cz. Nápad pustil Musk na trh a HTT sa ho chytil. Konkurenta v tejto oblasti má jedného – HTI.

Nadzvuková rýchlosť?

„Tranzitné kapsuly sú poháňané slnečnou energiou, pohybujú sa v nízkotlakových trubiciach takmer nadzvukovou rýchlosťou. Slnečná energia je generovaná zo slnečných panelov umiestnených na povrchu rúr,“ opisuje ministerstvo hospodárstva. V memorande, ktoré má v rukách, sa vraj píše o tom, že sa urobí analýza možností využitia nového dopravného systému.

Memorandum podpísali počas trojdňovej návštevy Dirka Ahlborna, šéfa spoločnosti HTT, na Slovensku. Prišiel v pondelok po voľbách.

„Takýto transportný systém by predefinoval koncept dochádzania a cezhraničnej spolupráce v Európe,“ cituje theverge.com slovenského ministra hospodárstva Vazila Hudáka.

Konkrétne termíny ani parametre zatiaľ nie sú.

Záležitosť budúcnosti vraj spotrebuje iba desať percent energie, ktorú vyrobí, zvyšok sa môže použiť inak. Aktuálne sa pracuje na testovacej dráhe v Kalifornii. Debatuje sa hlavne o polhodinovom spojení medzi San Franciscom a Los Angeles. Testovacia trať má byť dokončená v roku 2018, širšie využitie Muskovho sna sa predpokladá až v roku 2030.

Cena technológií sa odhaduje asi na 6 miliárd dolárov, ak ide iba o systém pre cestovanie pasažierov, mimo prepravy nákladu.

Nový systém potrebuje financie a výskum. Šéf HTT sa napríklad na Slovensku stretol so startupistami a debatoval o možnostiach.

„Na stretnutí s inovátormi a lídrami slovenského priemyslu a s nadnárodnými spoločnosťami so sídlom na Slovensku prerokoval možnosti potenciálnej spolupráce,“ píše ministerstvo hospodárstva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie