Denník N

Kto sú noví poslanci OĽaNO (profily)

Foto N – Tomáš Benedikovič a OĽaNO
Foto N – Tomáš Benedikovič a OĽaNO

Z kandidátky Igora Matoviča sa do parlamentu dostali ľudia z dvoch ďalších strán. Len časť z nich ešte v politike nebola.

Veronika Remišováoľano-veronika-remisova-570x570

Blogerka a čerstvá komunálna poslankyňa pomáhala Matovičovi v kampani hlavne tým, že sa jej podarilo vytiahnuť alebo dostať do médií. Išlo o kauzu kompa, pri ktorej sa jej podarilo zozbierať dôležité prepojenia na Smer. Jej prvým veľkým blogerským prípadom bol biznis ministra hospodárstva Pavla Pavlisa, ktorý bol jedným z dôvodov jeho pádu.

Remišová pracovala niekoľko rokov v Bruseli pre Európsku komisiu, v OĽaNO patrí ku konzervatívcom. Hnutie ju nasadilo na prvé miesto kandidátky.

 

Alan Suchánekoľano-Alan-Suchanek-570x570

Chirurg z piešťanskej nemocnice, ktorý s kolegyňou Magdalénou Kovačovičovou upozornil na nákup predraženého CT.

Aktívne vystupoval na protestoch, išlo o jednu z najväčších káuz druhej Ficovej vlády, kvôli ktorej skončil Pavol Paška, Zuzana Zvolenská i Renáta Zmajkovičová. Suchánek za to dostal ocenenie Biela vrana a druhé miesto na kandidátke.

 

Viera Dubačováoľano-viera-dubacova-570x570

Divadelná režisérka v Banskej Bystrici založila Divadlo z Pasáže, v ktorom hrajú ľudia s mentálnym postihnutím, angažuje sa aj v protikorupčných aktivitách a minulý rok pomáhala s ďalšími aktivistami utečencom na rôznych miestach Európy.

Viera Dubačová bola na treťom mieste kandidátky.

 

Marek Krajčíoľano-marek-krajci-570x570

Kardiológ z bratislavského Detského kardiocentra.

Je zakladateľom a riaditeľom platformy Kresťania v meste, ktorá organizuje charitatívne projekty a združuje zhruba 30 ďalších kresťanských organizácií.

OĽaNO ho zaradilo na štvrté miesto kandidátky.

 

Oto Žarnay oľano-oto-zarnay-570x570 (1)

Stredoškolský učiteľ z Košíc, ktorého v roku 2014 prepustili po tom, čo upozornil na predražené a zbytočné advokátske služby platené z rozpočtu školy.

Získal ocenenie Biela vrana a OĽaNO ho zaradilo na piate miesto kandidátky.

 

Soňa Gaborčáková oľano-sona-gaborcakova-570x570

Vybudovala a od začiatku vedie Dom sv. Anny v Starej Ľubovni. Ide o zariadenie sociálnych služieb pre deti a mladých ľudí s rôznym stupňom zdravotného znevýhodnenia, vrátane ťažko telesne postihnutých.

Gaborčákovú hnutie zaradilo na šieste miesto.

 

Eduard Hegereduard-heger-570x570

Kresťanský aktivista, ktorý pôsobí vo vedení konzervatívneho Spoločenstva pri Dóme sv. Martina v Bratislave. Kňazom, ktorý spolok vedie, je bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko a angažoval sa v ňom aj súčasný poslanec OĽaNO Richard Vašečka.

Heger bol pôvodne na 24. mieste kandidátky, prekrúžkoval sa na desiate miesto.

 

Gábor Grendelgrendel

V politike je nepriamo už od roku 2010, poslancom však nebol. Po práci novinára v denníku Új Szó, v rádiu Twist a v TV Markíza sa stal za Radičovej vlády šéfom komunikačného odboru ministra vnútra Daniela Lipšica a neskôr s ním zakladal hnutie Nova, ktorého je podpredsedom.

Z Novy sa do parlamentu dostali len on a Lipšic. Grendel bol na 15. mieste kandidátky.

 

Ján Budaj oľano-Jan-Budaj-570x570

Jedna z hlavných postáv Novembra 1989. V politike sa nepohyboval dlho, neskôr založil stranu Zmena zdola, ktorá neúspešne kandidovala vo voľbách 2012.

Pôsobí v bratislavskej komunálnej politike, v predchádzajúcom volebnom období bol bratislavských viceprimátorom.

Zmena zdola sa stala v podstate treťou stranou na kandidátke OĽaNO. Okrem Budaja sa na ňu dostal aj Peter Hochschorner, ten sa však do parlamentu nedostal. Ján Budaj kandidoval zo symbolického miesta 89, prekrúžkovali ho na 13. miesto.

 

Jozef Lukáčjozef-lukac-570x570

Ďalší kresťanský aktivista, ktorý si vo svojej vizitke pridáva aj slovo evanjelizátor a odborník na religionistiku. Sám o sebe píše, že „zastáva konzervatívne postoje a prorodinnú politiku“.

Prekrúžkovali ho zo 44. miesta.

 

Anna Verešováoľano-Anna-Veresova-570x570

Kresťanská aktivistka a charitatívna pracovníčka. Vedie občianske združenie Áno pre život, ktoré sa stará o týrané ženy a ženy na okraji spoločnosti. Žije v Kamennej Porube neďaleko Rajeckých Teplíc.

V roku 2014 bola hovorkyňou Aliancie za rodinu, ktorá rozbehla referendum o zákaze manželstiev homosexuálov, je členkou viacerých kresťanských platforiem.

OĽaNO ju zaradilo na siedme miesto kandidátky.

 

Silvia Petruchová oľano-silvia-petruchova-570x570

Vyštudovala dve vysoké školy, kvôli hendikepu však mala problém nájsť si zamestnanie, je na vozíčku. Kým vlani našla miesto účtovníčky, musela stráviť osemnásť mesiacov prezeraním inzerátov a odpovedaním na ponuky.

OĽaNO ju zaradilo na ôsme miesto kandidátky.

 

Miroslav Sopko oľano-miroslav-sopko-570x570

Je viceprezidentom a jedným zo zakladateľov Slovenskej komory učiteľov. Do organizácie učiteľského štrajku sa však nezapájal – práve preto, že je na kandidátke OĽaNO. Smer napriek tomu tvrdil, že Sopko je spojkou medzi štrajkujúcimi a opozíciou.

Bol na deviatom mieste kandidátky.

 

Poslanci, ktorí už v parlamente boli

Igor Matovič – líder OĽaNO, ktorého prekrúžkovali zo 150. miesta kandidátky.

Daniel Lipšic – predseda Novy a exminister vnútra, bol na 14. mieste kandidátky.

Erika Jurinová – jedna zo štvorice pôvodných Obyčajných a podpredsedníčka parlamentu. Voliči ju do Národnej rady posunuli zo 149. miesta.

Jozef Viskupič – ďalší z pôvodnej štvorky. Bol na 148. mieste.

Martin Fecko – posledný zo zakladateľov. Posunul sa zo 147. priečky.

Richard Vašečka – kresťanský aktivista a evanjelizátor, poslancom je už štyri roky. Voliči ho prekrúžkovali zo 145. miesta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie