Denník N

Beblavý môže byť stále minister, Smer odmietame, presviedča Procházka

Radoslav Procházka v pondelok u prezidenta. Foto N - Tomáš Benedikovič
Radoslav Procházka v pondelok u prezidenta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Siete povedal, že rezignáciu podpredsedu Miroslava Beblavého zobrali v strane na vedomie. Osobne ho vraj mrzí.

I keď dnes novinári očakávali búrlivejšie výsledky predsedníctva Siete, v najmenšej parlamentnej strane po prvý raz od začiatku týždňa nepadali silné slová.

Post podpredsedu opustil Miroslav Beblavý a v strane bolo napätie po tom, ako Radoslav Procházka priznal nedeľné stretnutie s Robertom Kaliňákom na úrade vlády.

Vedenie strany prerokovalo podmienky, ktoré chcú presadzovať na rokovaniach o zostavení vlády.

Menovali napríklad protischránkový zákon a hmotnú zodpovednosť verejných činiteľov, zníženie daní, servisný balíček pre podnikateľov, zrušenie gastrolístkov, výstavbu rýchlostných ciest v regiónoch, zvýšenie potravinovej sebestačnosti Slovenska a zvýšenie výdavkov do školstva o 30 percent.

Video: Procházku odchod Beblavého mrzí, ale nevolal mu (autor: Martina Pažitková)

Stretnúť sa ešte môžu

Strana vraj nemení svoj postoj k Smeru. Podpredsedníčka strany Katarína Machačková, o ktorej sa hovorilo, že je podobne nespokojná ako Miroslav Beblavý, je s týmto rozhodnutím spokojná. „Osobne si spoluprácu so Smerom predstaviť neviem,“ povedala.

Procházka zároveň povedal, že s Robertom Ficom sa v budúcnosti môže stretnúť, ak to budú obaja považovať za vhodné. Na rokovanie o vláde však teraz nemá mandát, dodal.

Na predsedníctve chýbal Beblavý. V strane však zatiaľ zostáva a ďalej bude pôsobiť ako poslanec. „Dôvodom je vážne narušenie mojej dôvery v predsedu strany Radoslava Procházku, ktoré vyplýva nielen z medializovaných informácií, ale aj z priebehu pondelkového predsedníctva strany,“ napísal v stredu Beblavý na svojom Facebooku.

Predsedníctvo vrabce chválilo

Procházka v stredu zareagoval na rezignáciu Beblavého na post podpredsedu strany takto: „Sieť nie je kŕdeľ vrabcov, ktorý sa rozpŕchne pri prvom výstrele zo vzduchovky. Tí, ktorí túžili po rýchlom úspechu a úžitku, sú sklamaní, ale jadrom Siete sú a zostanú ľudia, ktorí z nej urobia dlhý a dobrý príbeh.“

Po predsedníctve povedal, že si nemyslí, že by jeho reakcia bola zbytočne tvrdá. Tými, ktorí túžia po rýchlom úspechu, vraj nemyslel priamo Beblavého. Predsedníctvo ho vraj za jeho reakciu k Beblavému pochválilo. Odstúpenie podpredsedu vzali na vedomie, predseda dodal, že osobne ho mrzí.

Beblavý podľa Procházku môže byť stále ministrom za Sieť v prípadnej vláde. Na otázku, či je Procházka spokojný so svojou komunikáciou, odpovedal: „Ako kedy.“ Ostatní členovia vedenia Siete ho vraj na odchod nevyzvali.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie