Denník N

Bez hrubých čiar

Foto – TASR
Foto – TASR

Slovenskí politici majú jedinečnú príležitosť ukázať slovenskej verejnosti fungujúci projekt spolupráce.

Ak má slovenská spoločnosť vnímať súčasnú povolebnú situáciu konštruktívne, tak by sa mala chopiť príležitosti. Pri pohľade na zloženie nového parlamentu sa vytvorila príležitosť pre spoluprácu ľudí, ktorí si tú spoluprácu v piatok štvrtého marca večer ešte nevedeli predstaviť. Nejde pri tom len o príležitosť, ale dokonca o povinnosť. Táto povinnosť má však niekoľko podmienok.

Prvou podmienkou je prihlásenie sa k demokracii ako hodnotovému systému, ktorý stojí a padá na slobode jednotlivca v ekonomickej aj ľudskoprávnej oblasti. Je tu príležitosť odmietnuť konfesionálne hranice a povinnosť hľadať súčasné porozumenie ľudskej dôstojnosti. Pre liberálov aj pre ľudí, ktorí sa ako liberáli necítia, no od konzervatívcov majú ďaleko. No a samozrejme aj pre konzervatívnych občanov je tu príležitosť povedať si, na čom im záleží. Či na Tisovej fotke v modlitebnej knižke alebo na morálnej integrite občanov tejto krajiny. Prípadne túto alternatívu trochu podrobiť kritike a nájsť lepšie riešenie.

Druhou podmienkou je pochopiť, že nemôžeme robiť hrubé čiary za zločinmi a nevyjasnenými kauzami minulosti. Je potrebné ľuďom vliať vieru v zmysel ich občianskeho snaženia a zodpovednosti. Politici a verejní činitelia musia byť volaní na zodpovednosť. Fakt, že poslanci, ministri, poslanci, sudcovia či manažéri štátnych podnikov majú nadpriemerné platy by sa mal premietnuť aj do zodpovednosti za korupciu, klientelizmus aj za nefungovanie jednotlivých prvkov systému, za ktoré sú zodpovední. Všetci sme si ako ľudia a občania tejto krajiny pred zákonom rovní. Hedviga Malinová aj Robert Kaliňák.

Treťou podmienkou je nájdenie širokého konsenzu ohľadom toho, že zdravotníctvo, školstvo a verejná správa potrebujú účinnú reformu. Bez nadstraníckeho prístupu je táto úloha nesplniteľná. Školstvo, verejná správa či zdravotníctvo totiž okrem peňazí potrebujú aj kvalitných ľudí s perspektívou, že sa reforma zrealizuje a dovedie do úspešného vyvrcholenia. Na to jedno volebné obdobie stačiť nebude. Predpokladom, ktorý toto všetko umožní, bude fungujúca justícia vrátane zodpovedného Ústavného súdu.

Kotleba a Fico v parlamente budú toto odhodlanie držať v pracovnej teplote neustálym verbálnym aj neverbálnym pripomínaním, že tí, ktorí bez ohľadu na farbu pleti, náboženstvo či sociálny pôvod v rôznych formách parazitujú na štátnom rozpočte, eurofondoch, imigračnej kríze, nacionalistickej rétorike či prekrúcaní slov o kresťanských hodnotách, sú pre túto krajinu rovnakým nebezpečím ako tí, ktorí nás chcú oplotiť a oddeliť od európskej spoločnosti a chceli by nás nahnať do Putinovho košiara. Či to už robia vedome ako Marián Kotleba, alebo bez zamýšľaných dôsledkov svojich slov a konania ako Richard Sulík či Robert Fico.

Je čas urobiť si dobrý štát. Teraz. Pobyt strany Smer v opozícii jej ponúkne príležitosť premyslieť skutočnú agendu sociálnej demokracie. Inak si percentá s Kotlebom v budúcich voľbách „vymení“. Ostatné strany majú možnosť vo voľnej súťaži o najúspešnejší rezort ponúknuť zmysluplnú alternatívu papalášskej arogancii praktizovanou vládou strany Smer. A všetci tí, ktorí sú podozriví z nečestného konania by si mali konečne užiť právo na spravodlivý súdny proces. Spoločnosť sa nemá posúvať ďalej nepoučená na základe alibistickej hrubej čiary, ale s vedomím kontinuity.

Je to jedinečná príležitosť ukázať slovenskej verejnosti fungujúci projekt spolupráce. Ak sú na to Sulík, Matovič, Danko, Bugár aj Procházka odhodlaní doprajme im tento experiment. Ak ich v tom podporí Boris, doprajme im to aj my. Bude to nepochybne napínavé divadlo. Aj keď ideálne by bolo, ak by sa v tomto štádiu genézy slovenského parlamentarizmu pridal do spoločnej vlády aj Smer. Dokázal by však splniť spomenuté podmienky a urobiť krok k právnemu štátu? Kotleba demokraciu ako hodnotu totiž otvorene odmieta. No donútiť Sulíka s Ficom k spolupráci na denacifikácii a deboľševizácii krajiny nedokážu asi ani ich voliči.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie