Denník N

Manželka bičovaného saudského blogera: Vahhábizmus je teroristický režim

Ensaf Haidar aj jej manžel Raif. FOTO - ARCHÍV E. H.
Ensaf Haidar aj jej manžel Raif. FOTO – ARCHÍV E. H.

Zrazu sa zo mňa stala ľudská bytosť zodpovedná za seba a svoje deti. Už si nemusím na všetko pýtať povolenia, rozpráva Ensaf Haidar o živote po úteku z Rijádu do Kanady, kde dostala politický azyl. Rozhovor pre Denník N a RTVS sprostredkovala Amnesty International.

Tak ako každý piatok, aj tento bude Ensaf Haidar v napätí, či jej muža znovu nevyšľahajú 50 ranami bičom. Tak, ako sa to stalo začiatkom januára, keď ho doviezli do mešity v meste Džida a pred zrakmi veriacich zbičovali. Po jeho prvom treste tie ďalšie odložili, pretože by ich nemusel prežiť. Spustila sa medzinárodná kampaň za jeho prepustenie, za jeho oslobodenie sa vyslovila kanadská vláda aj Biely dom.

Raifa Badawiho odsúdili v Saudskej Arábii za blogovanie na desať rokov väzenia a tisíc rán bičom. Jeho žena ušla pred vahhábistickým režimom a ťažkým životom osamotenej ženy s tromi deťmi do Kanady, kde dostala politický azyl. Fyzické tresty medzinárodné právo zakazuje, napriek tomu ich viacero krajín, najmä na Blízkom východe, praktikuje.

Ako sa má Raif? Môžete sa s ním spojiť?

Raifov stav nie je dobrý. Nie je na tom dobre zdravotne, fyzicky ani psychicky. Kontakt s ním mám tak, ako to povoľuje zákon. Môžem s ním hovoriť tri až štyri minúty cez telefón. Samozrejme, nie každý deň. Možno tak dvakrát za týždeň.

Ako to znášate vy a deti?

Úprimne, môj stav sa nedá opísať. Neviem nájsť slová, ktorými by som to vyjadrila. Som permanentne v stave čakania na svojho muža, už sú to približne štyri roky. Je to veľmi ťažké. Aj v prípade detí to je podobné. Ťažko znášajú, ako trpí ich otec.

Vedia ľudia o jeho prípade?

Áno, Raifov prípad je známy po celkom svete, ľudia o tom vedia. Tu v Kanade o všetkom vedia a pomáhajú nám.

Ako sa dostal do problémov? Keď začal písať o pomeroch v krajine a založil si blog, kde písal, aké je fajn žiť v sekulárnej krajine?

Chcela by som upresniť, že Raif nerozprával o vláde ako takej alebo o islame. Kritizoval jeden z jej mechanizmov, Komisiu pre cnosť a prevenciu hriechu. Chcel len prejaviť svoj názor a obmedziť ich moc. To bolo v roku 2007 a 2006.

Uvedomoval si riziko, ktoré mu hrozilo?

Určite nie. Hovoril predsa len svoj názor, vyjadril sa ako občan, a to je prirodzená vec.

Zastrašovanie ho neodradilo, aby založil stránku venovanú liberálnym myšlienkam. Ako ho chytili?

Raif čelil už viacerým vypočúvaniam a zastrašovaniu pred šiestimi rokmi. Začalo sa to tak, že ho vzali ráno na výsluch a večer prepustili. Ale v roku 2012 ho zatkli priamo na ulici.

Potom prišiel prvý proces. Dá sa povedať, že je v Saudskej Arábii nezávislé súdnictvo?

Má za sebou celkom tri rozsudky (v tom poslednom zvýšili trest zo šesťsto úderov bičom na tisíc). Ten tretí bol definitívny. Sudcovia určite nie sú nezávislí, spadajú pod vládu a súdia podľa islamského práva šaría. Chcem dodať, že sa k tomu vyjadrujem len ako Raifova manželka, a nie z politického hľadiska. Nemá to nič do činenia s politikou. Chcem len, aby sa môj príbeh dostal k ľudom a bolo počuť môj hlas. Raif sa „previnil“ článkami o tom, ako je dobré, keď sa náboženstvo nemieša do vlády.

To sa toho vahhábistický režim v Rijáde tak bojí?

Možno.

Čo si myslíte o vahhábizme?

Môj názor je, že je to zlý, dokonca až teroristický režim. Raif je mierumilovný človek, nikdy by do rúk nevzal zbraň. Jeho zbraňou bolo jeho pero.

Ako si vysvetľujete, že už tretí raz odložili jeho bičovanie? Vnímate to ako pozitívnu správu?

Prvé dva razy sa bičovanie posunulo pre Raifov zdravotný stav. Neviem, čo ich k tomu viedlo naposledy. Nemám informácie. Ale nejde o žiadne prehodnotenie. Je to len posunutie výkonu trestu. Rozsudok vôbec nezmenili.

Veríte, že bude oslobodený? Za jeho oslobodenie sa vyslovujú politici, beží medzinárodný tlak na vládu v Rijáde…

Dúfam. To sa aj musí stať. Raif je ľudská bytosť, mierumilovný človek, len prejavil svoj názor.

Prečo sa v Saudskej Arábii stále používajú telesné tresty? Medzinárodné právo to zakazuje a považuje za nedôstojné mučenie.

Jednoducho je to teror, je to zločin páchaný oficiálnym režimom. Nemám slov, ktorými by som to opísala.

Po smrti Abdalláha má Saudská Arábia nového kráľa Salmána. Dajú sa od neho očakávať reformy?

Dúfam.

Ženy vo vašej krajine nemôžu viesť auto. Vy máte vodičský preukaz?

Doteraz som sa nenaučila šoférovať, ale plánujem s tým začať budúci mesiac. A dúfam, že potom budem môcť vyzdvihnúť Raifa na letisku (v Kanade).

Vrátili by ste sa žiť do Saudskej Arábie?

Úprimne, nechcem, a ani si nemyslím, že to ešte je možné. Pre ženu, ktorá je sama s tromi deťmi, by to bolo nesmierne ťažké (v Saudskej Arábii potrebuje žena na množstvo vecí, od vychádzok až po štúdium či prácu, povolenie od muža, v prípade rozvodu napríklad od otca alebo brata).

Vaša rodina zostala tam?

Áno, celá rodina je tam (ich tri deti sú s ňou v Kanade). Problémy s mojou rodinou a rodičmi sa začali pred zhruba štyrmi rokmi, keď režim označil Raifa za odpadlíka. Žiadali nás, aby sme sa rozviedli. Doteraz mám s nimi zlé vzťahy.

Ako ste sa dostali do Kanady?

Prišla som do Kanady vďaka pomoci OSN. Prvá ambasáda, ktorá mi ponúkla azyl, bola Kanada. Kanadská vláda sa ku mne dobre správa. Ako k azylantke. S rešpektom. Mám práva ako Kanaďanka, ale ešte nemám občianstvo.

Nebola zmena krajiny pre vás kultúrnym šokom?

Je to neporovnateľné. Tu som človek, ľudská bytosť. Som zodpovedná sama za seba a za svoje deti. Mám moc sama nad sebou a nerozhoduje za mňa niekto iný. Nemusím žiadať o žiadne povolenia.

Nechcete ako Raif teraz napríklad bojovať za väčšie práva žien v Saudskej Arábii?

Určite by som si priala zmenu pre ženy, ale väčšina žien v Saudskej Arábii asi zmenu nechce. Nehrnú sa do nej. Nehovorím, že všetky, ale väčšina. Samozrejme, existujú aktivistky, volajú po ľudských právach, ale takých je veľmi málo.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie