Denník N

Babiš čelí zatiaľ najväčšej afére, smejú sa mu pre jeho Čapí hnízdo

Internet zaplavili karikatúry Babiša a jeho výhovoriek, že nemá so svojím hniezdom nič spoločné. Túto montáž vytvoril autor, ktorý sa podpísal ako Kesham.
Internet zaplavili karikatúry Babiša a jeho výhovoriek, že nemá so svojím hniezdom nič spoločné. Túto montáž vytvoril autor, ktorý sa podpísal ako Kesham.

Český vicepremiér svojráznym spôsobom vysvetľuje dotáciu, ktorú dostala jeho „rodinná farma“ kúsok od Prahy.

Niekoľko kilometrov južne od Prahy sa nachádza známa farma. Návštevníkom ponúka všetky možné druhy vyžitia: tenis, wellness, golf i jazdu na koni. Jej dominantou je jazdiareň v tvare bocianieho hniezda, ktorá dala celému komplexu jeho meno.

Farmu Čapí hnízdo doteraz označoval miliardár a český minister financií Andrej Babiš za jeden zo svojich najlepších projektov. Rád v ňom organizoval párty pre rodinu i známych.

„Myšlienka na Čapí hnízdo mi napadla, keď som bol s deťmi v zoo. Pri kŕmení kôz bol obrovský rad a keďže neznášam čakanie, povedal som si, že si urobím niečo podobné,“ zachytil jeho slová dokumentárny film Matrix AB.

Na svoju farmu by bol zrejme hrdý i naďalej, nebyť preverovania zo strany Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). Jeho audítori začali skúmať dotáciu za dva milióny eur, ktorú Čapí hnízdo pri svojom vzniku dostalo. A ktorá zrejme bola vyplatená neoprávnene.

AB Matrix YouTube (2)
Garden party ministra Babiša v jeho „hniezde“, zachytená v dokumentárnom filme Matrix AB.

Babiš pri otázkach na svoju farmu ponúkol odpoveď, ktorá sa okamžite stala hitom sociálnych sietí.

„Čapí hnízdo nie je moje. Je nejakej firmy, ktorá patrí do holdingu,“ povedal serveru Novinky.cz s odkazom na svoj vlastný holding Agrofert.

Českej internetovej komunite nebolo viacej treba. Facebook okamžite zaplavili karikatúry s tematikou bocianov, ministra Babiša a jeho výhovoriek.

capi hnizdo
Česká ľudová tvorivosť hneď začala s témou Čapího hnízda pracovať.

V afére s Čapím hnízdom však v skutočnosti ide o veľa: o Babišovu politickú budúcnosť. S druhým najbohatším Čechom sa síce od jeho vstupu do politiky spájalo viacero pochybností – od Babišovho mena vo zväzkoch ŠtB až po nekalé praktiky pri ovládnutí niekoľkých firiem.

Príbeh Čapího hnízda je však výnimočný. „Ten príbeh je pre voliča veľmi zrozumiteľný: ste miliardár, ale napriek tomu si necháte zaplatiť veľkú dotáciu na svoju rodinnú farmu,“ poznamenáva komentátor Hospodářskych novín Jindřich Šídlo.

Len pre malé firmy

Babiša podozrievajú konkrétne z toho, že v roku 2008 pred českými i európskymi úradmi zatajil, že je vlastníkom farmy, aby mohol získať dvojmiliónovú dotáciu.

Podľa dotačného programu mohli byť takéto dotácie čerpané menšími firmami pôsobiacimi v cestovnom ruchu. Takéto podmienky nemohol v žiadnom prípade splniť Babišov potravinársky a chemický gigant Agrofert, ktorý vykazuje ročný obrat päť miliárd eur.

Pre Babiša je aféra o to citlivejšia, že sám do politiky vstupoval ako ten, ktorý ju vyčistí od podvodov a korupcie. „Politici kradnú zo spoločného, my v tom urobíme poriadok,“ sľuboval na predvolebných mítingoch.

Agrofert: Na nás nepozerajte

Babišovmu Agrofertu by zjavne nerobilo veľký problém dotáciu vrátiť. Miesto toho sa však Babišovi hovorcovia rozhodli zásobovať médiá prehláseniami, že jeho holding sa ničoho nedopustil.

V roku 2008, keď farma o peniaze žiadala, ju totiž ovládala spoločnosť s neznámymi vlastníkmi. Agrofert mal v nej oficiálne podiel len pred žiadosťou o dotáciu a potom neskôr po jej schválení.

„Spoločnosť Agrofert nemala v inkriminovanej dobe s Farmou Čapí hnízdo nič spoločné,“ uviedol Agrofert.

capihnizdo
Myšlienka vybudovať veľkú farmu vraj Babišovi napadla, keď bol s deťmi v zoo. Foto – Čapí hnízdo

Pritom už v roku 2011 udelili kontrolóri podľa servera Neovlivni.cz pokutu za chybné čerpanie tejto dotácie; väčšina pokuty však bola po čase odpustená.

Nahrávka na smeč

Babišovi oponenti si takúto situáciu nemohli nechať ujsť. Najhlasnejší Babišov kritik, predseda TOP 09 Miroslav Kalousek, hneď poukázal na ďalší z jeho konfliktov záujmov – z dotačného podvodu je podozrivý priamo minister financií, ktorý má na čerpanie dotácií dohliadať.

„Kauza Čapí hnízdo vykazuje všetky príznaky dotačného podvodu. A z tohto podvodu je podozrivý človek, ktorý má byť za Českú republiku garantom transparentného čerpania,“ vyhlásil Kalousek pre server Novinky.cz.

photo-ref-813-800-
Jazdiareň zvonku pripomínajúca bocianie hniezdo dala meno celej farme. Foto – Čapí hnízdo

Opozičná ODS priamo navrhla, aby pre kauzu mimoriadne zasadol parlament. A vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku, aby zakročil.

„Bol to premiér Sobotka, ktorý tvrdil, že pri politikoch musí platiť prezumpcia viny,“ povedal predseda ODS Petr Fiala.

Sobotka zatiaľ k celej veci mlčí. Podľa svojho vyhlásenia chce počkať na to, ako dopadne preverovanie európskych audítorov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie