Denník N

Bugár je pripravený rokovať s Ficom, ak dostane pozvánku

Fico a Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič
Fico a Bugár. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizujeme – Predčasné voľby by podľa šéfa Mosta priniesli ešte silnejšieho Kotlebu. Sieť zvoláva predsedníctvo na nedeľu.

„Naznačovanie spolupráce Most-Híd so Smerom… odmietame. Na našom postoji sa nič nemení, pozvanie Roberta Fica na rokovanie o zostavení vlády sme odmietli a ďalej budeme rokovať o možnostiach a podmienkach vzniku pravicovej vlády.“ Tento status Lucie Žitňanskej z piatka už v tomto momente neplatí.

Predsedníctvo strany dalo v sobotu jednomyseľne poverenie svojmu šéfovi Bélovi Bugárovi, aby rokoval o možnej koalícii aj v inej časti politického spektra, než okolo Richarda Sulíka, ktorý chcel viesť vládu spoločne s OĽaNO, Sieťou, Mostom a s podporou Sme rodina Borisa Kollára.

„Každá štandardná strana musí prijať kompromis, lebo ak budú predčasné voľby, tak viete, čo príde,“ povedal Bugár s narážkou na možnú ešte silnejšiu pozíciu ĽS NS Mariana Kotlebu.

Napriek tomu Bugár hovorí, že zatiaľ nie je o ničom rozhodnuté, iba to, že ak Smer vyzve Most, tak s ním budú rokovať.

Bugár zmenil názor, už nehovorí nie Smeru (autor: Martina Pažitková)

Danko otočil

Bugárovo vyhlásenie prišlo po tom, ako šéf SNS Andrej Danko oznámil, že nie je ochotný rokovať o pravicovej vláde, v ktorej by boli aj nefunkčné politické subjekty – Sme rodina a OĽaNO. Radšej by uvítal úradnícku vládu. Predtým hovoril o možnostiach vlády okolo Sulíka a Smeru v pomere päťdesiat na päťdesiat.

Zmena postoja znamená, že ak sa Smer dohodne so SNS, Mostom a nakoniec aj so Sieťou, zostaví vládu. Samotný Smer so SNS by mali iba 64 poslaneckých mandátov, potrebujú 76. Sieť má 10 mandátov a Most 11.

Sieť sa zatiaľ vyjadrila, že možnosti na pravicovú vládu po vyjadreniach Danka nevidí. Čo ďalej, sa vraj ešte len rozhodne. Predsedníctvo zvolali na nedeľu.

Prídu o poslancov?

O niektorých poslancov by Sieť spojením so Smerom mohla prísť, najmä o Miroslava Beblavého, ktorý sa už vzdal predsedníctva v strane po tom, ako Radoslav Procházka zavádzajúco hovoril o tom, či a s akými špičkami Smeru sa stretol hneď po volebnej noci.

Aj v Moste bolo počuť hlasy odmietajúce Smer. Chce ísť po novom do vlády s Ficom Žitňanská?

„Tak teraz nestojí otázka, otázka stojí tak, či budeme rokovať alebo vôbec nebudeme rokovať. Pokračujeme krok za krokom, vyhodnocujeme situáciu, na predsedníctve sme prijali uznesenie, na základe ktorého sme pripravení rokovať,“ povedala.

Prípadná koalícia okolo Smeru aj so Sieťou a Mostom by mala mať dosť poslancov.

SNS zablokoval vznik Sulíkovej širokej koalície (autor: Martina Pažitková)

Matovič hovorí o podvode

Richard Sulík najnovšie dianie okomentoval na Facebooku: „V každom prípade predpokladám, že Sieť sa čoskoro pridá a vládu povedie Robert Fico. Ako som už viackrát avizoval, plne to rešpektujeme a z SaS sa stáva líder opozície. Budeme korektnou a razantnou opozíciou, personálne sme na to pripravení – všetci naši tímlídri sa stali poslancami.“

Akúkoľvek možnosť rokovať so Smerom odmietol aj Ľubomír Galko zo SaS. „V žiadnom prípade. Máme rozhodnutie najvyššieho orgánu – kongresu, a to platí. A ani by sme nezvolali kongres, aby sme to zmenili. My sme s týmto išli do volieb a viem vám to povedať stopercentne za SaS.“

Igor Matovič z OĽaNO vidí teraz maximálnu šancu, aby sa zostavila ďalšia vláda pod vedením Smeru. Ak by to tak dopadlo, potom to podľa jeho slov bolo vopred dohodnuté a vnímal by to ako podvod na voličoch.

„A je vymaľované. Bugár práve oznámil dokonanie (vopred dohodnutého) podvodu na svojich voličoch. Ide rokovať so Smerom o vytvorení vlády,“ píše na Facebooku.

Podľa podpredsedu Siete Andreja Hrnčiara je sobotňajšie dianie prekvapením, a preto sa ani nemôže vyjadriť, ako to v Sieti vidia s prípadnými rokovaniami so Smerom.

„V tejto chvíli sa ani nemôžem vyjadrovať, lebo my sme o variante so Smerom neuvažovali,“ povedal Hrnčiar.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie