Denník N

Prečo Most ide za Ficom? Veria, že ich to zachráni (osem dôvodov)

Fico a Bugár. Archívne foto N – Tomáš Benedikovič
Fico a Bugár. Archívne foto N – Tomáš Benedikovič

Béla Bugár vysvetľuje rokovanie so Smerom tým, že je „psou povinnosťou každého zodpovedného politika, aby zabránil vzniku predčasných volieb, ktoré nepomôžu nikomu okrem extrémistických síl“.

Dôvodov, prečo Most-Híd zmenil názor a bude s Ficom hovoriť o podmienkach, za ktorých by s ním išli do vlády, je viac:

1. Predčasné voľby by zrejme Most zničili

V Moste sú naozaj presvedčení, že predčasné voľby by boli pre nich najhorším riešením. Tesne pred voľbami došlo k obrovskému presunu pravicových voličov. Najviac získali tí, ktorí sa silno vymedzili voči Smeru; naopak tí, čo boli menej výrazní, hlasy stratili. Hlasy – možno aj dve percentá – zrejme na poslednú chvíľu stratil aj Most. Po tejto skúsenosti by Bugár veľmi riskoval, že príde aj o zvyšok slovenských voličov.

2. Bugár teraz musí hrať na Maďarov, nie na Slovákov

Oveľa väčší problém než 6,5 percenta vo voľbách ukázal Mostu exit poll agentúry Focus. Podľa neho tvorili Maďari len polovicu Bugárových voličov. Jedinou šancou Mosta, ako prežiť, je dostať na svoju stranu hlavne Maďarov, ktorí od neho odskočili. Práve pre Maďarov by mohla byť účasť vo vláde so Smerom a dokonca aj so SNS pomerne prijateľným riešením. Podpora menšín a regiónov, v ktorých žijú, je v prvom rade o peniazoch a tie sa dajú najjednoduchšie dostať vo vláde. Napríklad diaľnica cez juh Slovenska postavená pod vedením nominanta Mosta je vec, ktorú by mnohí voliči Mosta brali ako zásadnú poľahčujúcu okolnosť.

3. Sieť by problém Mosta zriedila

Prvé vyjadrenia podpredsedu Siete Andreja Hrnčiara naznačujú, že by sa Sieť mohla pridať do koalície so Smerom. Pokiaľ by to tak bolo, problém „zašpinenia sa Ficom“ by sa rozriedil medzi dve strany.

4. Opozícia so SaS, Matovičom a Kollárom je ťažký údel

Pokiaľ by vznikla napríklad úradnícka vláda alebo vláda Smeru bez Mosta (napríklad len so Sieťou a s podporou niekoľkých poslancov), bugárovcov by čakali ťažké časy. SaS, OĽaNO a Boris Kollár sú výraznejší a hlavne hlasnejší kritici Fica a Most by mohol byť štyri roky v opozícii v podstate neviditeľný.

5. Na rozpad Mosta to zatiaľ nevyzerá

Vedenie strany prijalo rozhodnutie rokovať so Smerom jednohlasne. Nič zatiaľ nenasvedčuje, že by ľudia ako Lucia Žitňanská, František Šebej či Zsolt Simon odišli zo strany. Nie je však ani jasné, či by ľudia s veľkými výhradami k vláde so Smerom nastúpili do vládnych funkcií.

6. Fico vie ponúknuť viac

Smeru ide o všetko, preto ponúkne šesťpercentnému Mostu oveľa viac, než by mu pripadlo v Sulíkovej šesťčlennej koalícii ako v poradí štvrtej strane. Dokonca by mohlo ísť aj o vládu bez Fica, napríklad s Miroslavom Lajčákom alebo Petrom Pellegrinim na čele. Pri veľkorysom zostavovaní vlády môže Most dostať do správy okrem ministerstiev s tučnými rozpočtami aj veľké štátne podniky ako Vodohospodársku výstavbu, Transpetrol či SPP.

7. Formálne môžu uhrať pomerne veľa

Pokiaľ si Most a Sieť dajú tvrdé podmienky na vstup do koalície, mohli by aspoň čiastočne presvedčiť voličov, že urobili všetko možné na skrotenie Smeru a SNS. Určite prejde účinnejší zákaz štátnych zákaziek pre schránkové firmy, mohlo by dôjsť aj k istým zmenám na polícii či prokuratúre. Smer sa zrejme bude snažiť vyhnúť veľkým kauzám oveľa viac ako doteraz, aby neprišli o podporu bugárovcov a procházkovcov. Môže to tak minimálne formálne vyzerať, že Most skultivoval Fica a spol.

8. Od Fica sa dá aj odísť

Pokiaľ by Smer a SNS kradli priveľmi alebo prestali dodržiavať vopred dohodnuté pravidlá, Most môže z koalície kedykoľvek odísť. Hlasný odchod od Fica v dôsledku podozrení z korupcie či klientelizmu by mohol byť u voliča poľahčujúcou okolnosťou.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie