Denník N

Vedenie Siete prikývlo na rokovania so Smerom, bez Beblavého a Macháčkovej

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 18.30 – Sieť bude žiadať doplnenie vyšetrovacieho tímu Gorily a umožnenie kontroly zdravotníctva opozíciou. Katarína Macháčková sa v prípade vlády so Smerom vzdá členstva v strane.

Dve hodiny trvalo predsedníctvu Siete, aby zmenilo svoje rozhodnutie z minulého týždňa o odmietnutí oficiálnych rokovaní so Smerom. Po nedeľnej schôdzke vedenia strany je všetko inak. Všetci členovia okrem Miroslava Beblavého a Kataríny Macháčkovej, ktorí na schôdzke chýbali, prikývli na možnosť jednať so Smerom o novej vláde.

Beblavý už členom predsedníctva nie je, preto na stretnutí ani byť nemal. Macháčková neprišla. Obaja vyhlásili, že ak Sieť pôjde do vlády so Smerom, odídu zo strany. Macháčková to Denníku N potvrdila v nedeľu podvečer. K rebelujúcim poslancom sa môže ešte pridať poslankyňa Simona Petrík, v minulosti sa spomínal aj Igor Janckulík. Vláda Smeru, SNS, Mosta-Híd a Siete by aj tak mala dostatok poslancov.

V uznesení, ktoré prečítal podpredseda Andrej Hrnčiar, sa konštatuje, že Slovensko má po víkendovom sneme SNS a dnešných televíznych debatách už len dve možnosti: buď vládu s parlamentnou väčšinou, alebo úradnícku vládu a predčasné voľby.

„Na posúdenie, ktorá z týchto možností je užitočnejšia, potrebuje vedenie Siete oficiálne stretnutie s vedením Smeru, SNS a Mosta-Híd.“

Šéf Siete Radoslav Procházka sa pred novinármi neukázal. Hrnčiar povedal, že ho zastupuje on, a viac to nevysvetľoval. Procházka však dostal vzhľadom k aktuálnej situácii mandát rokovať so Smerom, SNS a Mostom-Híd, ak ho o takéto rokovania požiadajú.

Zároveň má spolu s podpredsedami debatovať o možnostiach presadiť v prípadnej novej vláde priority Siete rozšírené o dve nové – doplnenie vyšetrovacieho tímu Gorily a garanciu, že opozícia sa bude podieľať na kontrole moci, predovšetkým v zdravotníctve.

Minulý týždeň si ako programové priority strana stanovila napríklad protischránkový zákon a hmotnú zodpovednosť verejných činiteľov, zníženie daní, servisný balíček pre podnikateľov, zrušenie gastrolístkov, výstavbu rýchlostných ciest v regiónoch, zvýšenie potravinovej sebestačnosti Slovenska a zvýšenie výdavkov do školstva o 30 percent.

Za uznesenie hlasoval údajne aj poslanec Igor Janckulík. Miroslav Beblavý je na dovolenke. Už skôr avizoval, že ak Sieť pôjde so Smerom, zo strany odíde. Macháčková, ktorá celý týždeň hovorila, že spolupráca so Smerom by bola pre ňu veľký problém, na stretnutie neprišla vraj preto, že ho zorganizovali narýchlo.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie