Denník N

Tiso Židov nechránil a nepriniesol blahobyt (5 mýtov o slovenskom štáte)

Túžili Slováci storočia po vlastnom štáte? Bola vtedy sloboda a demokracia? Zradili povstalci svoju vlasť?

Dr. Jozef Tiso u ríšského kancelára Adolfa Hitlera 13. marca 1939. Archív TASR
Dr. Jozef Tiso u ríšskeho kancelára Adolfa Hitlera 13. marca 1939. Archív TASR

Pred 78 rokmi vznikol Slovenský štát. Pre niektorých je dodnes svetlým momentom slovenských dejín. Hlási sa k nemu aj Marian Kotleba a jeho ľudia, ktorých zvolili do parlamentu. Pozreli sme sa na najčastejšie klamstvá a mýty, ktoré šíria obhajcovia vojnového štátu.

Vznik štátu bol výsledkom túžby po samostatnosti

Nebol. Slováci o samostatnosti vážne neuvažovali dokonca ani v predvečer vojny. A už vôbec nie dlhé stáročia predtým. Spočiatku si ani neuvedomovali, že vôbec sú Slováci, a neskôr z Uhorska odísť nechceli. Čiastočne preto, že neexistoval nik, kto by to dokázal zariadiť a čiastočne preto, že to tak necítili.

Meniť sa to začalo až v 19. storočí, ktoré prinieslo národné obrodenie, ale slovenská politická reprezentácia sa aj vtedy a dlho potom snažila najmä o lepšie postavenie v rámci Uhorska. Časť zas snívala o Rusku. Aj v prípade začlenenia do Československa boli Slováci až na výnimky, akou bol napríklad Štefánik, vo vleku udalostí.

Túžba po samostatnom slovenskom štáte sa neobjavila dokonca ani medzi dvoma vojnami. Najmä HSĽS síce Čechom vyčítala veľa vecí a usilovala sa o autonómiu, ale to nie je to isté ako suverenita.

Hneď 14. marca 1939 síce Jozef Tiso v prejave k vzniku nového štátu dôvodil práve odvekou túžbou po ňom, ale úprimnejší bol v novembri 1942, keď pred spolustraníkmi povedal: „Za bývalej Česko-Slovenskej republiky nikdy Slováci o štátnej samostatnosti nehovorili, ani za ňu nebojovali. V minulosti bol poctivý Slovák ten, ktorý za samostatný slovenský štát nepracoval, lebo každý bol presvedčený, že by takto národ prišiel do nešťastia. Nefalšujme históriu, pridržiavajme sa pravdy! Za samostatný slovenský štát bojovali v minulosti vždy len janičiari a zradcovia a tých sme všetci odsudzovali.“

Samostatná republika bola Slovákom v skutočnosti nanútená Hitlerom a Tiso nemal na výber, len ju založiť. Dnes už vieme, že neobstojí ani tvrdenie jeho obhajcov, že keby to nespravil, Slováci by ako národ zanikli. Pravdou však je, že on to s istotou vedieť nemohol.

Soft diktatúra

Hlinkova slovenská ľudová strana bola všetkým, len nie reprezentatívnym zástupcom celého národa. V slobodných voľbách nikdy ani zďaleka nezískala hlasy väčšiny voličov. Podobne ako NSDAP v Nemecku aj HSĽS takýto výsledok stačil na to, aby totálne ovládla celú krajinu. Už na jeseň 1938 – teda ešte pred rozpadom Československa – v Ilave zriadili koncentračný tábor pre odporcov režimu, v ktorom ste mohli skončiť aj bez rozhodnutia súdu.

HSĽS ešte pred 14. marcom buď zakázala, alebo si podmanila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenský štát

Slovensko

Teraz najčítanejšie