Denník N

Čo by Bugár a Procházka žiadali, ak by im záležalo na krajine

Ak budú Sieť a Most-Híd tvrdiť, že vláda s Ficom a Kaliňákom krajine pomôže, nebude to naivita.

Béla Bugár a Radoslav Procházka pred voľbami opakovane odmietli striktné vyjadrenia o tom, že s Ficom nie, nikdy, za žiadnych okolností, v žiadnom predstaviteľnom svete. To je jedna z príčin, prečo vo voľbách tak utŕžili a prečo tak dobre dopadli SaS a OĽaNO.

No v dnešnej situácii to zároveň znamená, že SaS a OĽaNO nemajú právo rokovať so Smerom. Sulíkovi a Matovičovi slúži ku cti, že sa podľa toho aj správajú.

Naopak, Most-Híd a Sieť si smú so Smerom a SNS podeliť moc, nebude to úplné porušenie sľubu voličom – ak splnia dve podmienky: 1. dokážu, že pre pravicovú koalíciu urobili všetko a že naozaj nie je možná; 2. vyrokujú so Smerom také páky, aby tá vláda nebola pre krajinu rovnako tragická ako Fico I a Fico II.

Predovšetkým vedenie Siete nemôže povedať, žeby pre pravicovú vládu urobilo všetko. Už v pondelok, keď sa ešte len začínali rokovania so Sulíkom, sa predseda Siete Procházka a podpredseda Hrnčiar na zdesenie ostatných snažili predsedníctvo strany presvedčiť, aby so Smerom rokovali. Narazili na odpor a výsledné stanovisko odmietlo rokovania so Smerom.

Hrnčiar je mentálne Smeru blízko, jemu sa čudovať nemožno. Okrem toho ho Smer vydiera možnosťou nútenej správy mesta Martin. Ak by sa pod takou nespravodlivou exekúciou ako Martin ocitli napríklad Rašiho Košice, Smer by to nedopustil, no Hrnčiara si slušne vypeká.

Čo ťahá k Smeru Procházku, je väčšie tajomstvo. No v zásade sú vysvetlenia len dve: buď verí, že vláda so Smerom krajine pomôže, alebo má veľké dlhy.

Bugárov Most-Híd oznámil smer Smer až po tom, čo to urobila SNS. Dovtedy Most-Híd rešpektoval Sulíkovo líderstvo a hral so zvyškom pravice fér. Pravda, ak by Most-Híd v prvom kole Fica odmietol a dal Sulíkovi šancu, nič by neriskoval.

Tak či tak, ak teraz v Moste vyplakávajú, že Igor Matovič na Facebooku komentoval vyjadrenia šéfa Slovnaftu Oszkára Világiho, sú na zlej adrese. Ak najvplyvnejší slovenský Maďar sám od seba povie, že „pravicový blok neexistuje“, tak nečudo, že to ostatní chápu ako odporúčanie pre Most-Híd ísť so Smerom.

A hlavne, je ponižujúce, ak nás Bugár presviedča, že jeho názor na možnú koalíciu formuje to, aký dlhý bol Matovičov facebookový pôst.

Rozhodujúci test férovosti Siete a Mosta-Híd však budú až podmienky, s ktorými prídu na rokovanie.

Aby mohli naozaj ovplyvňovať dianie vo vláde, museli by získať niektorý z kľúčových postov.

Konkrétne: mali by žiadať, aby premiérom nebol Robert Fico. Lebo ten človek je šikovný, má najsilnejší politický mandát zo všetkých, ale je právom symbolom všetkého zla, ktoré Smer za osem rokov urobil. Fico nie je človek, ktorý bojoval s oligarchiou, ale je to človek, ktorý pre ňu Smer vytvoril, vyhrával pre ňu voľby a celý čas sa snažil, aby sa jej potrebám prispôsobilo celé fungovanie štátu.

Smer musí nominovať predsedu vlády, ale Sieť a Most-Híd, ak si chcú udržať úctu aspoň pred sebou, nesmú súhlasiť s osobou Roberta Fica.

Ministerstvo financií a finančné riaditeľstvo: Smer ako najsilnejší člen koalície by mal mať jedno z najvýznamnejších ministerstiev, a keďže ho posledné 4 roky spravoval relatívne dobre, všetci by mali byť za to, aby minister Kažimír pokračoval.

No Sieť a Most-Híd musia trvať na výmene vedenia finančnej správy. Pretože dnes je už viditeľné, že jej boj s karuselmi a inými daňovými podvodmi sa skončil, keď narazili na väčšie ryby s konexiami v Smere.

Ministerstvo vnútra a vedenie polície: Ak Béla Bugár a Radoslav Procházka vstúpia do vlády, v ktorej bude ministrom vnútra Robert Kaliňák alebo nejaký jeho biely kôň, nič ich neospravedlní. Kaliňák je symbol politiky, ktorá sa tvári, že niečo rieši, ale v skutočnosti len k sebe zhŕňa moc a objednávky a tutle maléry vlastných. Má podobný politický talent ako Fico a nič dokáže predávať veľmi efektívne. Bugár a Procházka musia tejto bubline rozumieť a chápať, že bez Kaliňákovho odstavenia nemôže byť reč o zlepšení vládnutia.

Smer sa pokúsi Most-Híd a Sieť vtesnať do roly malých strán, ktoré dajú veľkým chlapcom pokoj, lebo dostanú eurofondové piesočky a k tomu si budú môcť ukazovať drobné protikorupčné a reformné návrhy (napríklad trápna požiadavka na zástupcov opozície v dozornej rade VšZP).

Je to tak priehľadná taktika, že ak na ňu Bugár a Procházka skočia, bude to poníženie dobrovoľné.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie