Denník N

Prezidentská kancelária nežiadala stiahnutie hendikepovaných čašníkov

Foto - TASR
Foto – TASR

Pracovníci prezidentskej kancelárie nechceli, aby Zemana obsluhovali v sociálnom podniku postihnutí. Prezidentovi ľudia to striktne odmietli.

Aktualizované

Český prezident Miloš Zeman vo veľkom cestuje po krajine. Nie všade sa stretáva s vrúcnym prijatím. Môžu za to jeho viaceré vyjadrenia azda na všetky témy v spoločnosti.

Naposledy si rozhneval hendikepovaných a všetkých, ktorým záleží na ich včlenení do spoločenského života. Zeman sa totiž pred dvoma týždňami vyslovil proti zaraďovaniu postihnutých detí do bežných tried.

V utorok zavítal do severných Čiech, kde ho v Krásnej Lípe vítali nahnevaní hendikepovaní, ktorí mu chceli vysvetliť, že sú súčasťou spoločnosti.

Čakali ho pred Křinickým pivovarom, ktorý je zároveň sociálnym podnikom.  Podľa denníka Právo zamestnanci prezidentskej kancelárie nechceli, aby prezidenta obsluhovala žena s kýpťom či ľahko mentálne postihnutý muž.

Informácie však odmietla nielen prezidentská kancelária aj majiteľ pivovaru a reštaurácie, ktorý mal podľa Práva však tvrdiť niečo iné. Kancelária žiada ospravedlnenie, redakcia Práva však tvrdí, že ich článok nezavádza.

Zamestnanec chcel obslúžiť prezidenta

„Časť nášho personálu sú hendikepovaní, na obsluhu sme z prezidentskej kancelárie dostali nejaké požiadavky a tie sme museli splniť,“ povedal pre denník Právo majiteľ pivovaru a reštaurácie Jan Srb.

Na pomoc si zavolali študentov hotelovej školy. Postihnutých zamestnancov zavolali až na upratovanie.

„Do práce pôjdeme, až keď pán prezident odíde. Chápem, že ma nechcú, že nie som vyučený. Ale ľudia tu nás veľmi chvália, pracujem tam už rok a pol, odkedy otvorili,“ hovorí pre Právo Miroslav Čonda, jeden zo zamestnancov.

„Mrzí ma, že nemôžem pánovi prezidentovi dať pivo a povedať mu, že je domáce a kvalitné, ako to robím vždy.“

K článku v Práve sa vyjadril aj hovorca prezidenta Jiří Ovčáček, ktorý odmietol, že by nechceli, aby Zemana obsluhovali postihnutí.

„Zdôrazňujem, že kancelária prezidenta republiky žiadnu takúto požiadavku nedala. Naopak, pri príprave pracovného obeda sme jeho priebeh osobne konzultovali aj so zmienenou hendikepovanou paňou.“

Zemanove excesy

Prezidentovi Zemanovi sa počas pôsobenia v úrade darí vzbudzovať nevôľu azda v celom spektre českej spoločnosti.

Najväčší ohlas mali jeho vulgarizmy počas živého vysielania v Českom rozhlase v relácii Hovory z Lánov.

Jeho náklonnosť k Rusku, štvavé reči proti Únii či NATO a sankciám voči Putinovmu režimu, ako aj vzťah k alkoholu priviedli ľudí na 25. výročie Nežnej revolúcie na Albertov, kde si počas svojho prejavu vyslúžil vypískanie, červené karty a vajíčka na obleku.

Okrem rečí o segregácii postihnutých stihol minulý týždeň nahnevať aj prívržencov Ferdinanda Peroutku, keď v prejave k 70 výročiu oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim naznačil, že českého protikomunistického novinára fascinoval nacizmus.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie