Denník N

Pred voľbami podporili Most a Sieť. Čo hovoria na to, že rokujú so Smerom?

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Frešo, Štasselová, Lunter, Blaščák a ďalšie osobnosti sa netajili tým, že budú voliť Most-Híd alebo Sieť. Ako reagujú na to, že týždeň po voľbách obidve strany zostavujú vládu so Smerom?

Fedor_Freso_2010-11Fedor Frešo, hudobník

Deklaroval som, že budem voliť Most-Híd.  Pravdou však je, že som tento úmysel nakoniec po úvahe zmenil, ale na to sa ma už nik nestihol opýtať. Volil som SaS. Teraz sa mi vidí, že som poslúchol akýsi vnútorný hlas… To, že teraz ide Most-Híd so Smerom, som ešte v plnej miere nestihol spracovať.

rsz_korec_sm2Štefan Korec, onkológ

Béla Bugár sa zachoval ako pragmatik. Ak od politikov neočakávame pevné princípy, ale len toľko, že účel svätí prostriedky, tak sa mu nedá veľa vyčítať. Sklamal ma v tom, ako rýchlo pristúpil na kompromis. Treba veriť, že aspoň pre menšinu bude výhodný. Ale potom sa pri silnom Híde stáva Most už len nepotrebnou rekvizitou. Naďalej si myslím, že dočasná vláda dáva zomierajúcim stranám možnosť vyfarbiť sa a odísť zo scény. Čas budovania nových aktérov začal dnes.

stasselova-lightbox (2)Lucia Štasselová, nezávislá konzultantka pre neziskové organizácie, Slovenské centrum fundraisingu

Pri hodnotení situácie beriem do úvahy viacero rovín:

Neľutujem, že som volila Most-Híd, zároveň som sklamaná z nízkej podpory tejto strany.
Všeobecne mi skôr prekáža, ak je „štandardnosť“ – ako sme ju doteraz poznali – považovaná za niečo zlé, hoci to, čo volič odmietol, je skôr obsah a vyprázdnenie, niekedy možno až lenivosť „štandardných“ponúk. Programovo stále nie je momentálne v parlamente pre mňa lepšia ponuka.

Druhá rovina je vstup Mosta-Híd do spolupráce so Smerom.  Na prvé počutie ma tento fakt pobúril, ale najmä ma pobúrila jeho rýchlosť.  Absencia náznaku toho, že sa pokúsime o nemožné, vzbudzuje vo mne pocit vopred napísanej hry – môžem sa len dohadovať, kto je jej autor. Na druhé počutie, vládny útvar, ktorý vznikne z práve rysujúcej sa koalície, bude pravdepodobne odolnejší v časoch, ktoré môžu byť extrémne turbulentné, dokonca môžu nastať rýchlejšie, ako si myslíme, a nebezpečenstvo môže byť horšie, ako si vieme predstaviť.

Historik a spisovateľ Timothy Snyder vo svojich dielach vysvetľuje, ako zničenie politických štruktúr a spoločenských noriem je prvá a najdôležitejšia z techník masového zabíjania. Poukazuje na to, že intenzita zabíjania koreluje s mierou politickej deštrukcie a „zvláštnym druhom politiky“, prostredníctvom ktorej jednotlivci mohli ukázať svoju lojalitu k novému poriadku rýchlym likvidovaním svojich odporcov.

Preto – akokoľvek mi je účasť Mosta-Híd vo vláde so Smerom – najkorupčnejšou stranou na scéne – nesympatická, je to zrejme z dlhodobého hľadiska lepší variant, ako tvoriť vládu so zoskupeniami, akým je napríklad Boris Kollár, o ktorom nič nevieme, a keď za dverami stojí Kotlebova strana.

Slovensko možno má na lepšiu vládu, aká sa práve teraz rysuje, zdá sa, že disponujeme aj dostatočnou škálou odborníkov, nevieme však, ako získať pre ňu dostatočne širokú podporu.  Je to o to skľučujúcejšie, že prieskumy o možných predčasných voľbách ukazujú tieto výsledky: SaS 33 %, Kotlebova ĽS – NS 22 %, OĽaNO-NOVA 13 %, Smer 13 %, Sme rodina 8 %. Všetci ostatní by ostali mimo parlamentu.  A to mi naháňa ďaleko väčší strach ako čudná koalícia.

Ján Lunter Alfa Bio TofuJán Lunter, majiteľ firmy Alfa-Bio

Keďže pravica nemá na zostavenie stabilnej vlády a vlády vôbec od voličov dostatočný mandát, vidím vytvorenie vlády s participáciou strany Most-Híd a Siete, za lepšie riešenie, ako je dočasná úradnícka vláda a nové voľby. Dôležité je, aby pravicové strany, včítane SNS presadili čo najviac zo svojich predvolebných sľubov, riešení, ktoré Slovensko potrebuje, a tak nestratili dôveru voličov. V opačnom prípade sa môžu z politickej scény vytratiť.

cupkaMatúš Čupka, občiansky aktivista

Osobne som dosť zhrozený, z toho, že to takto dopadlo. Volili sme Most-Híd aj s manželkou a z bilbordov aj z vyjadrení sme to čítali tak, že žiadna koalícia so Smerom neprichádza do úvahy. Priznám sa, že som potom evidoval nejaké to predvolebné zahmlievanie Mosta ohľadom potenciálnej spolupráce so Smerom, ale nevedel som si ani vo sne predstaviť, že k tomuto dôjde. Moja prvá reakcia bola, že sa už nechcem nikdy za nijakú stranu pred voľbami postaviť, pretože to môže nepríjemne dopadnúť. Dosť ma to mrzí. Samozrejme, že ten hlas nemôžem vziať späť, ale nabudúce budeme so ženou oveľa opatrnejší, keď budeme vyberať stranu a hlavne sa k nej verejne hlásiť.

Jozef Šétaffy Pizza MizzaJozef Šétaffy, prezident Slovenskej franchisingovej asociácie a šéf siete Pizza Mizza 

Som sklamaný, samozrejme. Snažím sa pochopiť, prečo to Most-Híd robí, zatiaľ tomu veľmi nerozumiem. Ale možno sa to vyjasní. Zrejme treba počkať, či sa takú vládu vôbec podarí zostaviť, akí ľudia v nej budú a čo bude mať vo svojom programe. Lebo, ak sa podarí Bugárovi do vládneho programu presadiť všetky zásadné veci, ktoré mal Most-Híd vo svojom volebnom programe – teda najmä boj proti korupcii, zlepšenie podnikateľských podmienok, tak je to fajn. Voličom tejto strany môže byť v takom prípade takmer jedno, či sú vo vláde so Smerom, ak sa podarí presadiť. Treba vydržať, počkať, čo sa podarí presadiť do vládneho programu, ak sa vôbec na vláde dohodnú. Dôležité bude aj personálne obsadenie novej vlády, bolo by dobré, aby kľúčové miesta obsadili ľuďmi, ktorí mali v pláne kľúčové reformy urobiť.  A ak bude ministerkou spravodlivosti  Lucia Žitňanská, tak by to bolo super.

fedor-blascak1Fedor Blaščák, filozof

Áno, volil som Most, pritom aj krúžkoval Luciu Žitňanskú a Petra Kresáka, no a v tejto ťažkej chvíli stále čakám na ich stanoviská k tejto veci. Ako napísal Martin Hanus v denníku Postoj.sk: „Presnejšiu odpoveď budeme poznať o pár dní, keď nám Most a Sieť povedia, či idú do vlády so Smerom a za akých podmienok.“ Nateraz len sledujem situáciu a ostávam pokojný. Nežijem v tom, že sa dejiny, ani tie súčasné, začali s facebookom, a asi preto Bugárovi aj v tejto chvíli viac rozumiem. Pre tých, ktorí tomu nerozumejú, mám tieto štyri odkazy:

0. Všetci veriaci v okamžité zmeny, ktorí si často v podobne vypätých chvíľach začnú politiku zamieňať s čakaním na zázrak, by si mali v prvom rade uvedomiť hĺbku problému, do ktorého nám tu upadol politický systém a hlavne to, že tzv. pravicových aktérov, od ktorých si teraz sľubujú okamžité a jednoduché riešenia (hrubá čiara, zas!), pristihla táto tragická situácia absolútne nepripravených. Nie že pec, celý dom nám spadol a my nemáme ani fúrik, ani dosť ľudí. A preto mi dovoľte v tejto chvíli len – na ilustráciu márnosti veľkých nádejí a politických ilúzii – dať v tejto súvislosti do pozornosti rok 1998 a krátku reflexiu nad povahou zmeny, ktorá nasledovala, keď pod týmto heslom (ZMENA!) v septembri 1998 SDK síce nevyhralo voľby, ale vymenilo vládu. Takže len dve veci, stručne:

1. Vtedy aj teraz sa kričalo „do basy!“ (vtedy to mal byť Mečiar, dnes povedzme, že Paška). A čo sa vtedy začalo diať? Prvé tri mesiace všetci ministri nerobili nič, len s červenými očami spisovali tzv. čierne knihy mečiarizmu. Do toho v parlamente nový šéf SIS Vladimír Mitro predniesol bezprecedentnú správu o zneužívaní tajných služieb v čase tretej Mečiarovej vlády. A ako sa to skončilo? Generálnym prokurátorom sa stal Dobroslav Trnka! Ten Trnka, ktorý ešte roku 1990 ako vojenský prokurátor uzavrel prípad úniku materiálov z Tisovej vily v Trenčíne konštatovaním, že „väčšina svedkov vyvracia tvrdenie, že z trenčianskej vily boli odnášané nejaké materiály ŠtB“. A o čo v tej kauze išlo? To na facebooku nezistíte, treba ísť do knižnice, alebo si do googlu napísať „pán Čimo“, ale to je vedľajšia línia, kostra príbehu má pokračovanie aj pointu. Trnka prípad neskôr odovzdal kolegovi Košťálovi, ktorý kvôli tomu v roku 1992 Mečiara vypočúval (vďaka Pittnerovi), ale pozor, nie na prokuratúre, ale v centrále HZDS! Samozrejme, že celé to išlo dostratena a preto pointa príbehu je, že Košťál neskôr, už za vlády SDKÚ, povýšil a robil Trnkovi na GP námestníka.

2. A teraz tá druhá vec na pripomenutie. V Mitrovej správe sa okrem iných spomína tiež kauza „prenasledovania podnikateľa Krajňáka“. Ten sa do dejín slovenskej politiky po roku 1989 dostal nápadom zorganizovať petíciu za odvolanie Vladimíra Mečiara z funkcie predsedu vlády. Podpisy začal zbierať na jeseň 1995 po únose Kováča mladšieho. Podľa Mitra tu preukázateľne došlo k zneužitiu SIS s cieľom podnikateľa Krajňáka zdiskreditovať. Aj sa podarilo. Po roku 1998 sa politický disident z čias mečiarizmu Krajňák chcel so štátom dohodnúť, no nešlo to, tak to dal na súd. A ako to dopadlo? Vec je dodnes v riešení, aktuálne sa čaká na konečné rozhodnutie súdu. Po 18 rokoch!

Keď mi raz niekto vysvetlí, prečo sa nová, antimečiarovská garnitúra nedokázala za 8 rokov mimosúdne vyrovnať s človekom, ktorého prípad je rukolapným dôkazom protizákonnej činnosti tajných služieb v čase Mečiarovej vlády, tak potom sa môžeme začať baviť aj o tom, čo také strašne veľké a dôležité Bugár vlastne zradil. Lebo Lipšic, ktorý prešiel len vďaka druhému Matovičovi, bude silnejší než Pittner, ktorý bol ministrom vnútra z najsilnejšieho SDK? A hlavne, ešte raz si v pokoji premyslime tú akože alternatívu (a povedzme, že aj bez fotiek z Kuby, ale s vedomím podozrenia, že jeden budúci koaličný partner mal mať v roku 1990 niečo spoločné s dovozom 6 kg heroínu do Bratislavy). SaS+OĽaNO+Nova+Sme rodina+Most+Sieť. Ani s Dzurindom na zázraky neverím, nieto bez neho.

3. Na záver, všetkým voličom tzv. pravicových strán chcem na upokojenie situácie odkázať vetu, ktorú vyslovila Agatha Christie ústami Hercula Poirota: „Každý človek je predvídateľný tak v osobnom a profesionálnom živote, ako aj v trestnej činnosti.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Andrej Findor, sociológ a historik

Videl som reakcie iných voličov a voličiek Most-Híd vo vašom príspevku a súhlasím s tými, ktorí/é by Most-Híd znova volili. Pred voľbami som bol pripravený na možnú spoluprácu Mosta-Híd so Smerom, aj keď by som preferoval pravicovú koalíciu. Ľuďom z Mosta-Híd naďalej dôverujem. Očakávam, že akákoľvek vláda, na ktorej sa budú podieľať, bude našu krajinu spravovať lepšie ako ostatná vláda Smeru. Ak nie, v ďalších voľbách sa podľa toho zariadim.

Bartoššová

Zuzana Bartošová, historička umenia

Myslím, že vedenie Mosta-Híd vyjadrilo jasne, prečo prijalo pozvanie rokovať so Smerom o zostavení vlády. Som toho názoru, že stabilita Slovenska v európskom kontexte pre rok, keď budeme predsedníckou krajinou, je to najdôležitejšie. Bolo by pre mňa nepríjemné, keby našu vládu v tom čase viedol politik, ktorý si Európsku úniu neváži. Most-Híd, ako jasne proeurópska strana, si uvedomila toto nebezpečenstvo a podľa toho koná. Ja s tým súhlasím.

Ilona NémethIlona Németh, umelkyňa a profesorka na VŠVU

Šokovali ma výsledky volieb všeobecne, dopadli katastrofálne. Z môjho pohľadu je neakceptovateľné, že sú fašisti v parlamente a dokopy minimálne 16 percent extrémnych nacionalistov. Mám pocit, že prichádza depresívna éra krajiny. Nesúhlasím s výsledkami ani v tom zmysle, že strany, ktoré vznikli tesne pred voľbami a nevieme o nich nič, dostali silný mandát. Nesúhlasím ani s tým, že Most-Híd rokuje so Smerom.  Nesúhlasím ani s hádzaním „horúceho zemiaka“ na stranu, ktorá presvedčila koherentným programom v minulom období. Keby boli v parlamente kandidáti ako napríklad Štefan Vavrek, Martin Dubéci alebo Peter Krajňák alebo aj ďalší z ponuky Mosta-Híd, náš parlament by vyzeral ináč.  Nevidím pred nami dobré riešenie. Voliči sa rozhodli zle a nezodpovedne a teraz nesieme dôsledky. Som veľmi sklamaná.

rafaelVlado Rafael, združenie Edu Roma

Priznám sa, že nie som veľmi nadšený situáciou po voľbách. Prikláňam sa skôr k vzniku pravicovej koalície. Zároveň si však uvedomujem všetky možné riziká  jej vzniku, ktoré môžu vyústiť do predčasných volieb a následnej väčšej podpory fašistov. Preto ak Sieť dnes rokuje so Smerom o možnej vládnej spolupráci, osobne to so zaťatými zubami tolerujem. Myslím, že takáto koalícia by napokon niesla pre krajinu oveľa menšie riziko jej rozpadu. Ak dnes však existuje iná reálna alternatíva vzniku akejkoľvek inej koalície, v ktorej by nebol Smer, alebo SNS, prípadne strany, ktoré v rozhodujúcich chvíľach nemajú žiaden problém povaliť vládu, ktorej sú súčasťou, budem sa z toho naozaj veľmi tešiť.

bagalaKoloman Kertész Bagala, vydavateľ

To nemôže byť náhoda, že grafik zabudol opraviť korektúry na predvolebných bilbordoch. Podľa konšpiračných teórií mal byť konečný text: „Viete si predstaviť vládu bez Smeru? My áno. Choďte voliť 5. marca 2020.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Slovensko

Teraz najčítanejšie