Denník N

Smer – SNS – Most – Sieť? Nie v mojom mene, prosím

Kresba – Shooty
Kresba – Shooty

Ako voliča ma už osud Mosta-Híd nezaujíma. Jeho postoj vnímam ako ťažkú a neospravedlniteľnú povolebnú zradu.

Autor je politológ

Drvivú väčšinu mojich textov tvoria odborné, analytické alebo publicistické príspevky napísané z pozície experta. Občas sa ako angažovaný občan podpisujem pod petície, výzvy a otvorené listy. Zatiaľ som ani raz nenapísal text z pozície voliča, v ktorom by som pred voľbami vyzýval ľudí na podporu nejakej strany, respektíve vopred prezrádzal, koho budem voliť (alebo po voľbách – koho som volil). Po týchto voľbách však cítim potrebu tak urobiť. To sú moje volebné dejiny:

V roku 1992 som volil ODÚ, v roku 1994 – DS, v roku 1998 – SDK, v roku 2002 – SDKÚ. V roku 2006 som mal volebnú absenciu (študijný pobyt v USA), v roku 2010 som volil SDKÚ-DS, v roku 2012 tiež SDKÚ-DS. Po všetkých týchto voľbách som svoj výber ani raz neoľutoval. Pocit trpkosti z prepadnutia hlasu v rokoch 1992 a 1994 vôbec neznamenal, že by som bol sklamaný zo strán, ktorým som vtedy prejavil dôveru. Nespreneverili ju.

Naopak, v týchto voľbách ju strana, ktorú som volil, spreneverila presne o týždeň po tom, čo som vhodil obálku s jej hlasovacím lístkom do urny. Volil som stranu Most-Híd. Pred voľbami som váhal, napokon rozhodlo to, že Most-Híd mal silný občiansky rozmer, dobrý program a na jeho kandidátke boli moji dobrí známi, kolegovia a priatelia, ktorým som dôveroval. Dôveroval som aj predsedovi Mosta-Híd Bélovi Bugárovi, ktorého som považoval za jedného z najslušnejších politikov na Slovensku.

Niekoľko dní pred voľbami som na otázku pár známych, koho majú voliť, odporučil podporiť SaS a OĽaNO, ktorých volebné preferencie sa pohybovali tesne nad piatimi percentami, aby sa tak zvýšila pravdepodobnosť lepšieho zisku pre celý stredopravý konglomerát. Pozície ostatných strán (Most-Híd, Sieť, KDH) som považoval za dostatočne pevné na to, aby sa do parlamentu dostali. Vôbec dnes neľutujem, že som tým známym takto poradil. Ľutujem však svoju vlastnú voľbu.

Ako volič Mosta-Híd vnímam už de facto dokonanú účasť tejto strany na koalícii so Smerom-SD a s SNS ako ťažkú povolebnú zradu, z môjho pohľadu neospravedlniteľnú (uvádzané argumenty ma vôbec nepresvedčili).

Krúžkoval som Františka Šebeja, Petra Kresáka, Alexandra Slafkovského a Vladimíra Savčinského. Poslední dvaja sa do parlamentu neprekrúžkovali. Prví dvaja sa stali poslancami. Od vedenia strany Most-Híd už nič nečakám a ako voliča ma to už ani nezaujíma, takisto ako ma už ako voliča nezaujíma ďalší osud tejto strany. Budem odteraz hodnotiť činnosť Mosta-Híd výlučne ako analytik.

No od Františka Šebeja a Petra Kresáka očakávam, že sa zariadia tak, ako v tejto chvíli od nich očakávajú mnohí voliči, ktorí ich krúžkovali a tým pomohli nielen im, ale aj celej strane Most-Híd dostať sa do parlamentu. Koalícia Smer-SD –SNS – Most-Híd – Sieť? „Nie v mojom mene,“ prosím.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie