Denník N

Situácia je beznádejná, ale nie je vážna

Riešenia sa vždy nájdu, ale tvár Bélu Bugára sa pomaly stráca.

Keď v sobotu večer Bugár oznámil, že začne rokovania so Smerom, začal mi vyzváňať telefón. Moji priatelia a známi mi volali preto, aby som proti tomu niečo urobil. Darmo som im hovoril, že nie som členom Mosta a nemám vplyv na ich záležitosti, predsa len opakovali, že musím niečo urobiť.

Tak som zavolal svojmu kamarátovi Lacovi, aby sme to skúsili. Porozprávajme sa s Bugárom.

Laco sa začal smiať: No pravda, a on v pondelok ráno zahlási, že koncom týždňa sa rozprával s dvomi dôchodcami a na ich návrh Most-Híd predsa len nezačne rokovať s Ficom. Tak si to myslel? – a rehotal sa.

A vtedy mi prišla na um kniha P. Haucka Situácia je beznádejná, ale nie je vážna. Podľa Haucka sa aj v najbeznádejnejších situáciách dá nájsť akési riešenie, len treba hľadať.

Tak teda hľadajme. Ak Bugár vstúpi do koalície, tak sa spolčí s profesionálnymi darebákmi, so skorumpovanými a cynickými politikmi a s chladnými nacionalistami, ktorí popri tom všetci nenávidia Európu.

Ak nevstúpi do koalície, tak ostane spolu s drobnými podvodníkmi, mafiánmi a vetroplachmi, a s fašistami. A všetci nenávidia Európu.

Ak však budú predčasné voľby, tak sa môže zopakovať prípad Karla Luegra, ktorý v roku 1895 aj v roku 1896 vyhral primátorské voľby vo Viedni, ale František Jozef ho napriek tomu nevymenoval. Povedal, že antisemita nemôže byť primátorom Viedne. V roku 1897 Lueger vyhral už tretie voľby a získal ešte viac hlasov ako predtým.

Nato ho cisár rýchlo vymenoval, lebo sa bál toho, že ak budú ešte jedny voľby, tak celá Viedeň bude hlasovať za tohto antisemitského lotra. Lebo medzi rokom 1895 a 1897 sa viedenskí občania vôbec nezmenili. Ostali hlúpi a ľahostajní.

A ani slovenskí voliči by sa medzi dvomi voľbami nezmenili. Vyhovuje im len taký vodca, ktorý aj na najvážnejšie problémy ponúka najprimitívnejšie riešenie. A keď treba, vie aj nenávidieť.

Ostatne, kasa je prázdna. Z čoho budú financovať ďalšie voľby? A vieme, že peniaze dokáže obstarať jedine Fico.

Situácia je vážna. Pravda, riešenia sa vždy nájdu: napríklad SaS a Most nech spolu vstúpia do koalície vedenej Ficom atď.

Ale tvár, tvár Bélu Bugára sa pomaly stráca. Je ho škoda.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľby 2016

Komentáre

Teraz najčítanejšie